Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Birlik olma zamanı

5 ülkeden 1500’den fazla işadamının katıldığı Uluslararası İş Forumunun açılışında konuşan MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, İslâm ülkeleri arasındaki dayanışma ve işbirliğinin yetersiz olduğunu kaydederek, “Geleceği birlikte inşa etmek için yarını beklemeyelim. Gün bugündür” dedi.

Müslümanların, dünya nüfusunun yüzde 20’sini, üretiminin yüzde 5’ini, ticaretin yüzde 8’ini, doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yüzde 6’sını temsil ettiğini belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, Müslüman ülkelerinin arasındaki dayanışma ve işbirliğinin yetersiz olduğunu kaydederek, ‘’Geleceği birlikte inşa etmek için yarını beklemeyelim. Gün bugündür’’ dedi.

MÜSİAD tarafından düzenlenen, 55 ülkeden bin 500’den fazla işadamının katıldığı Uluslararası İş Forumu (IBF) İstanbul’da başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirvenin açılışında konuşan evsahibi Ömer Bolat, İslâm dünyasının ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi.

SAHİP OLDUĞUMUZ ZENGİN

KAYNAKLARI DEĞERLENDİRELİM

Bolat, İslâm dünyası adına hem kaygılı, hem de umut dolu olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Kaygılıyız. Çünkü İslâm ülkeleri olarak yarışa oldukça geç başladık ve halen oldukça gerideyiz. Dünya nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan Müslümanlar olarak dünya üretiminin yüzde 5’ini, dünya ticaretinin yüzde 8’ini, dünyadaki doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yüzde 6’sını temsil ediyoruz. Aramızdaki dayanışma ve iş birliği de pek iyi sayılmaz. Bunun yanında küresel güçlerin iktidar mücadelesi ve ekonomik güçlerinin motoru olan enerji kaynaklarını kontrol ve paylaşma mücadelesi İslâm toprakları üzerinde sürdürülmektedir. Bu durum bazı ülkelerde kan ve gözyaşı seline dönüşmüştür. Batı dünyasında İslâm karşıtlığı bazı ülkelerde siyaset-medya-yargı üçgeninde adeta körüklenmektedir.’’

Kongrenin ülkeler arasında sektörel iş birliği ve dayanışma için fırsatlar oluşturduğunu ifade eden Bolat, dünyadaki ham madde kaynaklarının yüzde 40’ının, enerji kaynaklarının yüzde 65’inin İslâm dünyasının toprakları üzerinde bulunduğunu, İslam ülkelerindeki gelişmenin karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için bir fırsat oluşturduğunu ifade etti.

GÖZDE YATIRIM ALANLARI

Ömer Bolat, geçen yıl Arap yatırımcıların komşu İslâm ülkelerine doğrudan yatırımlarının 25 milyar doları aştığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’ MÜSİAD olarak biz imalat sektöründe, organik tarım ve hayvancılıkta, GAP bölgesinde, bilgi teknolojileri sektöründe, lojistik, taşımacılık, müteahhitlik gibi hizmetler sektöründe ve KOBİ’ler arasında da ortaklıklar ve güç birliği kurulması gerektiğine inanıyoruz.’’

İslâm ülkeleri ile dış ticaret ve yatırım ilişkilerinin arttığını ifade eden Bolat, Türkiye’deki Arap yatırımlarının telekom, katılım bankacılığı, gıda, enerji, inşaat ve alış veriş merkezleri sektöründe yoğunlaştığını, önümüzdeki dönemde bu sürecin hızlanmasını beklediklerini kaydetti.

Bolat, konuşmasını ‘’Geleceği birlikte inşa etmek için yarını beklemeyelim. Gün bugündür’’ diyerek tamamladı.

Bu arada, Kur'ân-ı Kerimi ezberden okuma Dünya Birincisi Selman Okumuş’un Kur’ân-ı Kerim okumasıyla başlayan forumda, İstiklâl Marşı’nın ardından ilk öğretim okulu öğrencileri tarafından Silifke yöresine ait folklor gösterisi sunuldu. Açılışta, MÜSİAD tarafından sinevizyon film gösterimleri de yapıldı.

İslâmî IMF teklifi

Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar, forumda yaptığı konuşmada uluslar arası sermayenin “mütehakkim” tavrına karşı İslâm ülkeleri arasında “IMF” benzeri bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Yarar, “Böyle bir yardımlaşma sistemi kurulduğu takdirde, varlıklı Müslüman ülkelerin fakir ülkelere İslâmî inançlar doğrultusunda destek olabilir” dedi.

Forum’a katılanlar

Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İslâm Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Muhammet Ali, İslâm Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Şeyh Salih Kamil ve İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammet Raşid, Cezayir Devlet Bakanı Ebucerrah Sultanî, Fas Dış Ticaret Bakanı Mustafa Meşhurî, KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Enver Öztürk, BAE Abu Dabi Elektrik ve Su İşleri Bakanı Ahmed Sait El Darmaki ve Filistin Ekonomi Bakanı Alaaddin El-Arac’ın aralarında bulunduğu yaklaşık bin 500 kişi katılıyor.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

23.11.2006


 

Yırcalı: İşsizlik hâlâ tehdit unsuru

Dünya Odalar Federasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, işsizliğin, önemli bir ‘’tehdit unsuru’’ olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Yırcalı, başkanlığını yürüttüğü Balıkesir Sanayi Odasının aylık olağan meclis toplantısında, ülke ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşsizliğin Ağustos ayına göre biraz daha azaldığının gözlendiğini ifade eden Yırcalı, şöyle konuştu:

‘’İşsizlik 9,4’den 9,1’e düşmüş görünüyor. Tabiî bunların ne kadar sağlıklı rakamlar olduğu konusunda tereddütlerimiz var. İşsizlik çok önemli bir sorun ama özellikle kırsal kesimdeki rakamlar dikkat çekici. ‘Kırsal kesimde özellikle genç nüfus arasında işsizlik oranı 18.2’den 17.5’a düşmüş’ diye istatistiki bilgi veriliyor. Yüzde 17.5’u yüzde 20 kabul ederseniz, genç nüfusun beşte biri işsiz. Genç bir insanın işsiz olmasının ne kadar mahsurlu olduğunu, burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum.’’

Yırcalı, bazı çevrelerin ‘’kayıt dışı istihdamın yüzde 50 olduğu’’ yönündeki açıklamalarını da tereddütle karşıladığını dile getirdi.

/ BALIKESİR

23.11.2006


 

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarih oluyor

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının yerini alacak olan Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) olağanüstü genel kurulu 24 Kasım’da yapılacak. Genel kurulla birlikte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı yönetim kurullarının yetkileri ve bu kurumların tüzel kişilikleri sona erecek.

Genel kurulda oy kullanacak 66 delege, SGK’nın 5 yönetim kurulu asil ve yedek üyelerini seçecek. Toplam 10 kişiden oluşan yönetim kurulunun diğer üyeleri ise atama yoluyla belirleniyor.

Ülkenin en büyük sosyal güvenlik kuruluşu olan Sosyal Sigortalar Kurumu, Ağustos ayı itibariyle 44 kurum kapsamındaki nüfus 44 milyon 655 bin 813’ü buluyor. Emekli Sandığı kapsamında yaklaşık 10 milyon kişi bulunuyor. Bağ-Kur kapsamında ise Ekim ayı itibariyle 16 milyon 276 bin 310 kişi bulunuyor.

/ ANKARA

23.11.2006


 

DSİ’den, 15 yeni tesis açılışı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, yılı, 15 yeni tesisi hizmete açarak tamamlayacak.

Türkiye’nin önde gelen yatırımcı kuruluşlarından DSİ tarafından tamamlanan 15 adet tesisin toplu açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in katılacağı törenle, 2 Aralık Cumartesi günü yapılacak.

Kastamonu’da yapılacak toplu açılış töreniyle, 8 adet baraj, 2 adet içme suyu temin tesisi ve 5 adet sulama tesisi, hizmet sunmaya başlayacak.

Projelerle 35 bin 222 hektar arazi sulu tarıma kavuşturulurken, yılda 71 bin 275 hektametreküp içme ve kullanma suyu temin edilerek, 950 bin kişi Avrupa Birliği standartlarında içme-kullanma suyuna kavuşmuş olacak. Toplam maliyeti 523 milyon 157 bin 228 YTL’yi bulan 15 tesisle, 2003 yılından bu yana DSİ tarafından hizmete alınan tesis sayısı 250’ye ulaşmış olacak.

/ ANKARA

23.11.2006


 

Esnaftan hırsızlara: Artık bizi es geçin

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkan Vekili Bendevi Palandöken, hırsızlara seslenerek, ‘’artık bizi es geçin’’ çağrısında bulundu.

Ülke genelinde gece güvenlik tedbirlerinin arttırılmasını isteyen Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda artan hırsızlık ve gasp olaylarına karşılık esnafın, artık dükkânında yattığını ve evine gereken zamanı ayıramadığı için huzurunun kalmadığını iddia etti. Son günlerde yaşanan hırsızlık olaylarına karşı esnafın çok zor günler geçirdiğini vurgulayan Palandöken, hırsızlardan insaflı olmalarını isteyerek, şöyle devam etti: ‘’Kırdığınız camın, kepenk ve çerçevenin bedeli götürdüğünüz maldan daha fazla zarar vermektedir. Küçük esnaf ve sanatkârın ne sattığı ortadadır. Çoğu zaman siftahsız dükkân kapatan bu esnafa bari sizler acıyın. Hırsızlara sesleniyoruz, bizi artık listenizden silin ve es geçin.’’

/ ANKARA

23.11.2006


 

Konut fiyatları yüzde 20 düştü

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı ve Adana Müteahhitler Birliği Başkanı İsmail Babacan, son 4,5 ayda konut fiyatlarının yüzde 20, demir fiyatlarının ise yüzde 26,1 oranında gerilediği bildirdi.

Babacan, geçen Haziran ayının başında demirin ton fiyatının bin 150 YTL’ye yükseldiğini, bu tarihlerde üreticilerin piyasaya ihraç rakamlarından 100 dolar daha fazlasına demir sürdüklerini hatırlattı. Demirin yurt içindeki bugünkü en yüksek fiyatının 850 YTL’ye gerilediğini vurgulayan Babacan, ‘’Bu düşüşte, konut kredisi faizlerinin yükselmesi, konuta talebin azalması ve yaz döneminde yoğunlaşan inşaat sezonunun sona ermesi gibi çeşitli etkenlerin payı büyük oldu. Bu sayede, demir fiyatları özlenen seviyeye ulaştı’’ dedi.

/ ADANA

23.11.2006


 

ÇAYKUR bin 500 işçi alacak

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, gelecek yıl gerçekleştirecekleri bin 500 geçici mevsimlik işçi alımı için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

ÇAYKUR’a bağlı iş yerlerinde çalışan daimi ve geçici işçilerin zamanla çeşitli sebeplerle işten ayrıldıklarını veya emekli olduklarını belirten Yüce, şöyle devam etti: ‘’ÇAYKUR’un ihtiyaç duyduğu iş gücünün karşılanması mecburiyet haline gelmiştir. Gelecek yıl gerçekleştireceğimiz bin 500 geçici mevsimlik işçi alımı için çalışmalara başladık. Alınacak işçilerin 500’ünün endüstri meslek ve benzeri teknik lise, 500’ünün lise ve dengi okul, 500’ünün ise meslek yüksek okulu çay eksperliği bölümü mezunu olmasını planlıyoruz.’’

/ RİZE

23.11.2006


 

Bakandan kayıtdışı istihdam itirafı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye’de kayıtdışı istihdamın oldukça önemli boyutta olduğunu belirterek, “Sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılmasının, kısa dönemde kayıtdışılık sorununu bir ölçüde azaltabileceği düşünülmektedir” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2007 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında Başesgioğlu, Temmuz 2006’ya göre 3 milyon 1 bin 27 işçinin sendika üyesi bulunduğunu ve sendikalaşma oranının yüzde 58.21 olduğunu belirterek, toplam kamu görevlisi sayısının 1 milyon 568 bin 324 olup, bunlardan 779 bin 399’unun sendika üyesi olduğunu belirtti. Başesgioğlu, asgari ücrette 2002 yılından bugüne kadar brütte yaklaşık yüzde 112, nette ise yaklaşık yüzde 100 artış yapıldığını kaydetti. Kayıtdışı ekonominin çalışma hayatına yansıyan yüzünün kayıtdışı istihdam olduğunu; 9. Kalkınma Planı, Bakanlar Kurulu kararları ve Acil Eylem Planında, kayıtdışı istihdama yer verildiği ve önlenmesi için etkin mücadele yöntemleri önerildiğini anlatan Başesgioğlu, “Ülkemizde kayıt dışı istihdamın oldukça önemli boyutta olduğu bir gerçektir. Sosyal ve iktisadi hayatımızı yönlendiren düzenlemeler ve ülkemizin içinde bulunduğu kayıtdışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam gerçeğinden hareketle Bakanlığımızca Kayıtdışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi hazırlanmıştır”dedi.

Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformunun, kayıtdışı istihdamının önlenmesini yakından ilgilendiren unsurları içerdiğini belirterek, “Sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılmasının, kısa dönemde kayıt dışılık sorununu bir ölçüde azaltabileceği düşünülmektedir” diye konuştu.

/ ANKARA

23.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004