Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

733 yıl öncesine yolculuk

Bu yıl 1-17 Aralık’ta düzenlenecek Mevlânâ’nın 733. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri’nde Mevlânâ ve Mevlevilikle ilgili sergiler açılacak ve Selçuklu dönemi giysilerinin tanıtılacağı özel bir defile sunulacak.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mevlüt Bektaş, 733. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri’ne yönelik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü büyük bir yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

Bu yıl ilk kez 18 gün sürecek törenlerde 23 sema programının yanı sıra birçok faaliyetin yer alacağını vurgulayan Bektaş, özellikle Mevlânâ ve Mevlevilik konulu çeşitli sergiler ile özel Selçuklu Kıyafetleri defilesinin törenler için Konya’ya gelen turistlerin yoğun ilgisini çekeceğine inandıklarını bildirdi.

1-17 Aralıkta açılacak Dünya Mevlevihaneleri Sergisi’nde fotoğraf san’atçıları Fevzi Şimşek, Ahmet Kuş ve İbrahim Dıvarcı’nın yaklaşık 1 yıl süren çalışmalarının ürünü 50 fotoğrafın yer alacağını kaydetti.

Serginin Suriye, Lübnan, Filistin, Mısır, KKTC, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Kırım, Macaristan ve Bosna Hersek’te bulunan 14 mevlevihanenin çeşitli fotoğraflarından oluşacağını dile getiren Bektaş, ayrıca sergide yer alan fotoğrafların bir kataloğunun da edinilebileceğini söyledi.

KURTULUŞ SAVAŞI’NDAKİ

MEVLEVî SANCAKLARI...

Törenler çerçevesinde Mevlevî Sancakları Sergisi’nin de açılacağını ifade eden Bektaş, “Burada, Konya, Girit ve Çanakkale’deki mevlevihanelerinde bulunan 6 alay sancağı sergilenecek” dedi.

Bektaş, Mevlevî Kıyafetleri Sergisi’nde ise Mevlevî kültüründeki tennure, hırka, sikke ve mest gibi birçok giyim eşyasının törenlere katılanlar tarafından görülebileceğini bildirdi.

SELÇUKLU DÖNEMİ GİYSİLERİ DEFİLESİ

Bektaş, Millî Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ise törenlere özel olarak hazırlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Müdürlük Mevlânâ’nın yaşadığı dönemde giyilen Selçuklu kıyafetleri ve Mevlevî giysileri üzerinde desen, dikiş ve renk dağılımını içine alan geniş bir araştırma yaptı. Daha önce hiçbir yerde görülmeyen bu kıyafetler, törenler kapsamında yapılacak ‘Anadolu, Evrensel Hoşgörünün Yurdu’ konulu defilede sahne gösterisi şeklinde sunulacak. Bu defilenin 2007 Dünya Mevlânâ Yılı kapsamında yurt dışında da sunulmasının planlandığını öğrendik. Bu defile törene katılanların ilgisini çekeceğini tahmin ediyoruz.” Bektaş, sema konulu resim sergilerinin yanı sıra ney, keçe, hat, tezhip, ebru ve özel günler için basılan pul sergilerinin açılacağını bildirdi.

23.11.2006


 

YASEM seminerleri büyük ilgi gördü

Yasem ile Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Gaziantep Şubesinin işbirliği ile gerçekleştirilen “Kişisel Gelişim Seminerleri” büyük bir ilgiyle takip edildi. Gaziantep Şehitkâmil Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminerler iki gün sürdü ve dört seans halinde gerçekleştirildi.

18 Kasım Cumartesi günü saat 10.00-12.30 saatleri arasında Dursun Sivri tarafından Hafıza Geliştirme Eğitimi konusunda verilen seminer büyük bir ilgiyle dinlendi. Yoğun bir katılımınla gerçekleştirilen bu seminerden sonra aynı gün saat 14.00-16.30 saatleri arasında İsmail Benek tarafından katılanlarla birlikte “Kendini Tanıma Yolculuğu”na çıkıldı. Karşılıklı diyalog ile geçen ve büyük bir dikkatle izlenen seminer ile ilk günün programı sona erdi.

19 Kasım Pazar günü Oktay Coşkun tarafından 10.00-12.30 saatleri arasında verilen “Diksiyon ve Güzel Konuşma” semineri dinleyicilerce yoğun bir ilgi ve sempati ile dinlendi. Programın son oturumu saat 14.00-16.30 saatleri arasında Dursun Sivri tarafından “Anlayarak Hızlı Okuma” başlığı ile gerçekleştirildi.

Gaziantep Eğitim-Bir Sen’in ev sahibliğinde ve misafirperverliği ile gerçekleştirilen seminerlere katılan çok sayıda eğitimci ve vatandaş, programın sonunda memnuniyetlerini ifade ederek, bu tür programların daha sık bir şekilde yapılması talebinde bulundular. Eğitim-Bir Sen Gaziantep Şube Başkanı Zekeriya Efiloğlu, bu toplantılar ile Gaziantep’te bir ilki gerçekleştirdiklerini ve bu tür eğitim ve kültürel faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti. Programa çok sayıda eğitim kurumunun yöneticileri katıldı. Yasem Koordinatörü Dursun Sivri, “Dünya okulunda hayat dersleri devam ediyor” sloganı ile faaliyetlerini devam ettiren Yasem’in bu çalışmalarının, dinleyiciler tarafından büyük bir ilgi ile karşılandığını ifade ederek, seminer konularının öteden beri toplumda var olan büyük bir ihtiyaca cevap verdiğini ifade etti. Toplantıda sergilenen Yasem Yayınları, eğitimciler tarafından beğeniyle karşılandı.

Aşur DİCLELİ / GAZİANTEP

23.11.2006


 

“Yüzük kardeşliği” bozuldu

‘’Yüzüklerin Efendisi-Lord of The Rings’’ serisinin Avustralyalı ünlü yönetmeni Peter Jackson ile serinin yayın haklarına sahip firma New Line arasındaki ‘’yüzük kardeşliği’’ bozuldu.

Firmanın çekeceği yeni J.R.R Tolkien uyarlamasında Jackson, kamera arkasına geçmeyecek.

BBC’nin internet sitesinde yer alan habere göre, Avustralyalı ünlü yönetmen Jackson, Tolkien’in kaleme aldığı ve hikâyenin başı olan ‘’The Hobbit’’ adlı projede yer almayacağını bir hayran sitesine attığı e-posta aracılığıyla açıkladı. Çocukluğundan bu yana bir Tolkien hayranı olduğunu belirten yönetmen Jackson, ‘’The Hobbit’’ adlı projeden New Line şirketi tarafından ‘’koparıldığını’’ duyurdu. Şirketle arasında bazı sorunlar olduğu belirtilen yönetmen Jackson, şirketin proje için yeni bir yönetmen arayışında olduğunu da belirtti.

/ ANKARA

23.11.2006


 

Tescilleme devam ediyor

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından iki yıl önce tespit çalışmaları tamamlanan kültür varlıklarının, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil çalışmaları devam ediyor.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Köse, Şiran ve Kelkit ilçelerindeki tescil çalışmalarının tamamlandığını merkez ilçe ile Torul ve Kürtün ilçelerinde ise çalışmaların devam ettiğini söyledi. Müdür Ateş, il genelinde bulunan kemer köprü, çeşme, cami, kilise gibi kültür varlıklarının iki yıl önce tespit çalışmalarının müdürlük elemanlarınca yapıldığını belirterek, “İki yıl önceki bu çalışmamız sonrası il genelinde 550 adet kemer köprü, çeşme, cami, değirmen, kilise gibi kültürel varlıklarımız tespit edildi. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na yapılan başvuru sonrası bu tarihi eserlerimizin 420’ sinin tescili tamamlandı” dedi.

23.11.2006


 

Masallar unutulmasın

Çeşitli ülkelerde yaptığı çalışmalarla Türk masallarını derleyen Yazar Yücel Feyzioğlu, masalların öneminin kavranamadığını belirterek, Türk dünyası masalları için kapsamlı tanıtım çalışmasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Feyzioğlu, masalların kültürel kimlik ve ulusal karakter oluşturma işlevi bulunduğunu kaydetti.

Feyzioğlu, ‘’Çocuklarımız daha hayata başlarken kendi kültürünün ABC’sini öğrenemiyor ve kendine olan güvenini kazanamıyor. Büyüdükleri zaman da kültürünü öğrendikleri ülkelere hayranlık duyuyor, kendi ülkesi içinde bir uzlaşma kültüründen yoksun oluyorlar’’ dedi.

‘’Türk dünyası masalları için kapsamlı bir tanıtım çalışmasına ihtiyaç var’’ diyen Feyzioğlu, şunları kaydetti:

“Çünkü ülkemizin birçok yerinde çocuklara, (Bizim masallar hangileri?) diye sorduğumda Batı masallarını sayıyor, bizden de sadece Keloğlan’ı biliyorlar. İşin diğer yanı bizim masalları öğretmenler de tanımıyor. İsterseniz bir okula girin, ‘Şengülüm ile Mengülüm’ü, ‘Yartı Kulak’ı, ‘Gülnarcan’ı, ‘Cırttan’ı, ‘Çilbik’i, ‘Er Tapıldı’yı, ‘Dilsiz Kız’ı, ‘Pıspısa Hanım’ı, ‘Şirince Şeşen’i, ‘Ziyat Batur’ ‘Ayıkulak’ı duydunuz mu? diye sorun, hayal kırıklığına uğrayacaksınız.’’

Masalların çocuğun bağımsızlığını kazanmasına yardım eden, dili geliştiren bir araç olduğunu ifade eden Feyzioğlu, bilim adamlarınca kabul gören tezlere göre, masalların korkuyu öğretme ve yenme işlevi bulunduğunu, çocuğun kafasındaki karmaşayı düzene sokma ve hayal gücünü besleme ve üretici yeteneği geliştirme işlevi olduğunu bildirerek, mesleğe yönlendirme ve başka kültürlerle köprü kurma, iyimser insan yetiştirme gibi etkiler taşıyan bir eğitim aracı olduğunu dile getirdi.

23.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004