Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

301’e makyaj zirve öncesi

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ankara’nın ekonomik ve siyasî reformlara ilişkin kararlılığını tekrarlayarak, hükümetin, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi ile ilgili yasal reformu Aralık ortasındaki AB zirvesinden önce parlamentoya sunmayı umduğunu ifade etti.

Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin kısmen askıya alınmasının “tehlikeli” olacağını söyledi. Gül, Reuters’a verdiği demeçte, “Bu, herkes için tehlikeli. Şüphesiz ki, böyle bir şey olursa, bizim için dünyanın sonu değil, ancak bu hiçbirimiz için de iyi olmaz” diye konuştu.

Reuters’ın haberine göre, müzakerelerin askıya alınmasının AB’ye, önemli bir stratejik ve ekonomik ortağın kaybına mal olabileceğini kaydeden Gül, AB’nin stratejik perspektifi kaybetmemesi gerektiğini söyledi.

Ankara’nın ekonomik ve siyasi reformlara ilişkin kararlılığını yineleyen Gül, hükümetin, TCK’nın 301. maddesine ilişkin yasal reformu Aralık ortasındaki AB zirvesinden önce parlamentoya sunmayı umduğunu da ifade etti. 301. maddenin yorumlanmasında bazı sorunlarla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Gül, bu sebeple, maddenin sivil toplum örgütleri de hesaba katılarak değiştirileceğini söyledi.

Gelecek hafta Kıbrıs konusuna ilişkin Fin önerisini görüşmek üzere AB dönem başkanlığını yürüten Finlandiya’ya gideceğini hatırlatan Gül, limanlar konusundaki darboğazı aşılacağından ümitli olduğunu belirtti.

Kıbrıs EuroMed’in gündeminde

Bu arada, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, 27-28 Kasım tarihlerinde düzenlenecek 8. Avrupa-Akdeniz (EuroMed) dışişleri bakanları konferansına katılmak üzere Finlandiya’ya gideceği belirtildi. Toplantıya Finlandiya’nın Kıbrıs planı ve Gümrük Birliği ek protokolünün damgasını vurması bekleniyor.

Brüksel’deki diplomatik kaynaklar, 27-28 Kasımda Finlandiya’nın Tampere şehrinde düzenlenecek konferansta Gül’ü ağırlayacak olan AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Tuomioja’nın, AB’nin Aralık zirvesine az bir süre kala ülkesinin Kıbrıs planı ve Gümrük Birliği Ek Protokolü konularını gündeme getireceğini belirtiyor. Gül ile görüşmesi öncesinde “elini güçlendirmek için” hafta sonunda Kıbrıs’taki taraflarla temaslarını sürdürecek olan Finlandiya’nın “henüz fazla umutlu olmadığı” dile getiriliyor. Limanların Rum kesimine açılması için tek taraflı bir adım atmayacağını birçok kez dile getirmiş olan Türkiye’nin KKTC üzerindeki ambargoların kalkmasına yönelik politikasından geri adım atması beklenmiyor. Bu sebepler dikkate alınarak Finlandiya’nin çok az şans verilen Kıbrıs girişiminin başarılı olması Rum kesiminin tavrına bağlanıyor. Fakat Rumlar bir açılım düşünüyorlarsa bugünden ortaya çıkmalarına ihtimal verilmiyor. Diplomatik kaynaklar, Birlik üyelerinin AB Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili yapacağı önerinin dışişleri bakanlarınca ele alınacağı 11 Aralıka hazırlandığını belirtiyorlar. AB Komisyonu’nun önerisinde hangi fasılların Gümrük Birliği ile ne ölçüde ilgili olduğu konusunda değerlendirme yapacağı fakat bu fasıllar için sayı vermeyerek kararı ve sorumluluğu üye devletlere bırakacağı ifade ediliyor.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Gül’ün EuroMed toplantısının yapılacağı Tampere’den önce Helsinki’ye uğrayarak, Tuomioja ile bir araya gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Edinilen bilgiye göre, 26 Kasım Pazar gecesini Helsinki’de geçirmesi beklenen Gül’ün Fin planındaki son değişikleri ele alması bekleniyor. Plan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ertuğrul Apakan tarafından bir süredir Helsinki’de müzakere ediliyordu. Planın son hali Dışişleri bürokratları tarafından Apakan ve heyetinin önceki gün akşam Ankara’ya dönmesinin ardından yapılan toplantıda ele alınmıştı.

/ İSTANBUL

25.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Moskova’da Hz. Muhammed konferansı

  Skandal uygulama

  Emniyet: Tepkiler ölçülü olmalı

  Bardakoğlu: Misafirimize konuksever davranırız

  Wilson'dan Ağar'a ziyaret

  301’e makyaj zirve öncesi

  Çiçek: 301 konusunda bana metin gelmedi

  Türkiye’nin AB üyeliği tarihî bir gereklilik

  Öğretmenin adı yok

  TÜSİAD kendi işine baksın

  Avrupalılar Türkiye’de iş arayacak

  Demokrat gençlerden Yayla’ya destek

  Şırnak’ta operasyon: 1 asker şehit

  Hekim sayısı yetersiz

  Bahar havası sürecek

  Küresele ısınma için araştırma talebi

  Valilikten provokasyon uyarısı

  Sözleşmeli sağlık personeline iyi haber


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004