Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

“Kuvvetli macun” Manisa



Hafta sonları Anadolu/okuyucu buluşmalarımız devam ediyor. Kışa girerken, Anadolu’nun farklı bölgelerinde toprağın tohumlandığı ve bereketin hazırlık yaptığı bir mevsimde, güneşini kaybetmeyen iller de var.

Bu defa da Ankara’nın soğuk ikliminden Ege’ye uzanırken güneşli bir havayla karşılaştık. Kış tedbirimiz çok gerekmedi. Mihmandarımız Ergun ve Saadettin Beylerle Adnan Menderes havaalanından ayrılıp bir dost ziyaretine gittik.

İzmir’in girişimci, kabına sığmayan, İzmir Ticaret Odası’yla irtibatlı, gelişen ve değişen dinamiklere vâkıf, prensipli ve başarılı bir iş adamı ile uzun bir sohbetin keyifli dakikalarını yaşadık.

Sohbette yakınlaşan seçimle birlikte ortamın ısınacağını söyleyen iş adamı, iş dünyasının beklemede olduğunu, iktidarın seçim ekonomisi uygulayıp uygulamayacağı yönünde tereddütleri olduğunu belirtti. Eğer ilkeli davranıp seçim ekonomisine girmezlerse, iş dünyasının daha sıcak bakacağını ifade etti.

“Ancak” demeyi de ihmal etmedi. Vizyon ve entelektüellik bakımından İzmir’e yaraşır bir temsilî iktidarın gerçekleştiremediğine vurgu yaptı. Geleneksel siyasî tablonun değişebilecek gelişmelerine de değindi. DYP’nin yeni söylemleri ve demokratikleşme açılımlarının olumlu karşılandığına dikkat çekti.

Bu ziyaretin ardından kendi kabuğunu kırmış olan Manisa’ya geçiyoruz. Öğleden sonra gençlerle buluşuyoruz. Onlarla gelecekleri ve kariyer hedefleri üzerine sohbet ediyoruz. Gençlerden oldukça rahat, kendinden emin ve tanımlı bir söylem tarzı ile karşılaşmak doğrusu beni mutlu etti.

Gönlündeki hedefi söylerken mütevazi davranmamaları ve okul sonrası döneme ait iş planları ile sosyal yeteneklerini birleştirme yönündeki iradeleri de ayrıca tetikleyici bir unsurdu. Aynı zamanda Demokrat Gençlik oluşumunun kadrosuydu.

Turgutlu’daki buluşmamız ise ayrı bir zenginlikti. Her yaştan katılımın olduğu gece programımızda, ilgi odağına yine gençler oturdu. Onların bizi dinleme nezaketlerine karşılık biz de onlardan geribildirim almaya çalıştık. Aktif bir diyalog yaşadık.

Öğrenme isteklerini, kariyer edinme düşüncelerini, sosyal sorumluluklarını, üst kuşaklardan beklentilerini, ideallerini ve yarına ait ödevlerini o kadar güzel ifade ettiler ki, doğrusu geleceğimizin teminatı olma hakkını çoktan kapmışlar bile.

Onlara rehberlik eden ruhu genç Ömer Faruk Bey ise, gülen gözleriyle gecenin moral kaynağı oldu. Gençlere ait yeni programların habercisi olan bir değerlendirme yaptı. İyi derece yapmış ve konularında iddialı bir eğitim sürecinde olan bu gençler, daha çok çaba sarf etmeleri gerektiğinin farkındalar.

Pazar günü Belediye kültür merkezinde sistemleşme konulu seminerimiz ise, kendi içinde anlamlı ve geleceği doğru algılayıp çözümleri ortak aklın penceresinden görme açısından bir müzakere ortamıydı. Katılımcıların soruları ve ilgileri memnuniyet vericiydi.

Siyasetin demokrat kalelerinden biri de şüphesiz Manisa. Burada Çevre eski Bakanı ve DYP GİK üyesi Rıza Akçalı’yı da ziyaret ettik. Akçalı, siyasette kırılmayan çizgisiyle Manisa’da sevilen bir sima. Ağar’ın son demeçlerinin müsbet akislerine değindi. Kararlı ve ilkeli demokrat geleneğin kendine yaraşır üslûbunu ve söylemlerini devam ettirmesi ve bunları projelendirmesi gereğine vurgu yaptı.

Akçalı, muhafazakâr değerlerin istismar edilmeden kendilerinde makes bulduğunu belirtirken, yaşanan ikircil tutumların iktidarı zaafa uğrattığını belirtti.

Dönüşümüzde, sosyolog genç bir beyinle sohbet ettik. Mesleği gereği toplumu öğrenme merakı, artan irdeleme arzusu olan genç sosyolog aynı zamanda psikolojide yüksek lisans yapıyor. Toplumdan bireye ve bireyden topluma geçişin iki farklı bakışını yakalamak istiyor.

Demokrasi ekseninde rahat ve özgür bir zeminde geleneğini korumak isteyen modern bir genç profili çiziyor. Siyasî yelpazede soldan baksa da, demokratik söylem tutarlılığı ortaya koyacak bir partiyi tercih edeceğini belirtiyor. Bunun sağ bir parti olmasını engel olarak görmüyor. Bu anlamda demokrasinin yaşatılacağı bir sürece yapılacak katkıyı bir çok arkadaşı gibi önemsediğini belirtiyor.

Manisa’nın meşhur Mesir macunu gibi “Kuvvetli Macun” gençlerin şahsında ümitlerimize moral katan dostlarımıza teşekkür ediyorum.

28.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.11.2006) - Kemalizm ideoloji mi?

  (26.11.2006) - Perdeli duvardaki kapılar

  (23.11.2006) - Cendereden çıkmak

  (22.11.2006) - Harran’da bilimin dirilişi

  (21.11.2006) - Büyüyen dev Gaziantep

  (20.11.2006) - Millî Eğitim Şûrâsının ardından

  (19.11.2006) - Sosyal sorumluluklarımız

  (16.11.2006) - Medeniyetler ittifakı

  (15.11.2006) - Tokat'ta bir gün

  (14.11.2006) - Ağar ve sivil siyaset

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004