Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Yeni Asyadan Size

Fikir gazetesi



Gazeteler; yayın dünyasında aldıkları pozisyon, varoluş gayeleri ve üstlendikleri misyonlara göre kabaca bir tasnifle iki kısma ayrılırlar: 1. Fikir gazeteleri, 2. Bulvar (magazin) gazeteleri. Birinci kısım gazeteler hedefledikleri dâvâ ve ideal edindikleri dünya görüşleri doğrultusunda yayın yapar, haber, yazı ve yorumlarında yayın prensiplerinden taviz vermeden doğru bildiklerini okuyucusuyla paylaşırlar. Her şeyin ihtisaslaştığı bu gazetelerde köşe yazarları ve yorumcular da her konuda değil, uzmanlık alanları ile ilgili konular üzerinde kalem oynatır, görüş bildirirler.

Türkiye’de bu tasnif farklılaşmış, pekçoğu birbirinin taklidi magazin basını, bizzat kurucularının itiraflarıyla fikri öldürmek amaçlı yayınlanır olmuştur. Hürriyet ve Günaydın gazetelerinin eski sahiplerinden Sedat Simavi ile Necip Fazıl arasında geçtiği rivayet edilen bir polemik bunun ispatıdır. Anlatıldığına göre Necip Fazıl’ı çok ideolojik yayın yapmakla suçlayan Simavi “Öyle bir gazete çıkaracağım ki” der, “Kadıköy’den vapura binen okuyucu Karaköy’e indiğinde gazeteyi bitirmiş olacak.”

Maalesef bu gerçek olmuş, okunan değil, bakılıp bir kenara bırakılan gazeteler basın dünyamızı işgal etmiştir. Fikir gazetesi iddiasındaki pekçok günlük yayın organı Batıdaki bulvar gazetelerini bile geride bırakacak bir yayın anlayışını sürdürmektedir. Okuyucunun kültür seviyesini yükseltmek, kamuoyu oluşturmak, olaylar hakkında doğru bilgilendirmek yerine, seviyenin gittikçe düşmesine ve müptezelleşmeye hizmet eden bir yayın anlayışı yüzünden gazete tirajları yıllar geçse de artmamaktadır.

Yeni Asya’nın yeri

Tavizsiz çizgisiyle, Babıali’de bulunduğu 37 yılda saygın bir yer edinen Yeni Asya ise kendisini fikir gazeteleri arasında konumlandırmakta ve gazeteciliği Hakka hizmet için yapmaktadır. Taşıdığı misyon ve ayırd edici vasfı olan demokrat anlayışı itibarıyla—paylaşmasa da—her fikrin hiçbir baskıya maruz bırakılmadan ifade edilebilmesinden, fikre fikirle karşılık verilmesinden yanadır.

Yayın hayatı boyunda aldığı tavır, attığı cesur manşetler düşünce ve inanç hürriyetinin korunması adınadır. Bu uğurda çok bedeller ödemiş, sıkıntı ve baskılara maruz kalmış olsa da, dik duruşu dikkatli gözlerden kaçmamakta ve takdir edilmektedir.

Yeni Asya da bazı refikleri gibi gündemin ağır, kesif, dokunanı yaktığı bir ortamda ‘hayatın içinden’ konuları manşetine taşıyıp, avamî tabirle topu taca atabilir. Ama o böyle yapmayıp, şimşekleri üstüne çekme pahasına, doğru ve hak bildiğini söyleyip, ‘suya sabuna’ dokunmakta tereddüt etmiyor.

Sonuna yaklaştığımız 2006’dan örnek verecek olursak, bu yıl içinde gündem oluşturan Danıştay saldırısı, İsmail Ağa cinayeti, irtica tartışmaları, terör, TMK, 301. madde, askerin çıkışları, AB sürecindeki duraklama, demokratikleşme gibi konularda, Risâle-i Nur’dan aldığımız ölçülere dayanan ilkeli, tutarlı, yapıcı ve dengeli yayınlarımızla Yeni Asya farkını ortaya koyduk. Eleştiriyi hakarete vardıracak bir üslûp ve dil kullanmaktan sakındık.

Geçtiğimiz bir haftada ise manşetlerimiz yine fikir ağırlıklı idi. Hasan Hüseyin Kemal başarılı bir röportaja daha imza attı ve akademisyen Mümtaz’er Türköne ile görüştü. Bazı güç odaklarının yersiz ve korku ve vehimlerle ülkeyi germeye çalıştığı bir ortamda, Türköne’nin söyledikleri önemliydi. Bunu “Laiklik silâhla korunmaz” başlığıyla manşetimize taşıdık.

Daha sonra Türkiye, örnekleri sıkça yaşanan bir fikir lincine şahit oldu. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla, AKP’nin düzenlediği bir panelde yaptığı konuşma dolayısıyla sözlü ve yazılı saldırıya maruz kaldı. “Kemalizm gerilemeye tekabül eder” dediği için lince tabi tutulan Yayla’ya ilk olarak Yeni Asya sahip çıktı. Hafta boyu, yorum ve manşetleri ile fikre yapılan saldırıyı kınadı. Ankara Haber Müdürümüz Kemal Benek de Yayla ile sıcağı sıcağına konuştu. Yine, TESEV tarafından yaptırılan ve halkın genelinin yasakçılar gibi düşünmediğini gösteren “Din, toplum ve siyaset” anketinden çıkan “İrtica tehlikesi yok” sonucunu manşetimize taşıdık. Sosyal yapıyı da ihmal etmeden, Çocuk Hakları Gününde “Çocuklarımızı kurtaralım” çığlığı Yeni Asya farkıyla manşetimizde yer buldu.

Bizi takibe devam etmenizi diliyoruz.

Hepinize hayırlı haftalar...

27.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.11.2006) - Çocuk kitapları

  (13.11.2006) - Yeni hediyemiz görgü kitabı

  (06.11.2006) - Toplantının ardından

  (30.10.2006) - Toplantı haftası

  (23.10.2006) - Bayramlar ve Bediüzzaman

  (16.10.2006) - Yeni kitaplar

  (09.10.2006) - Emirdağ Lâhikası da çıktı

  (02.10.2006) - Ramazan fırsatı

  (25.09.2006) - Dua ayına dua kitabı

  (18.09.2006) - Büyük Dua Kitabı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004