Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Merkel’i Chirac dengeledi

İngiliz The Financial Times gazetesi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye karşı tavrın sertleşmesi yönündeki isteğinden Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’in iknası ile vazgeçtiğini yazdı.

Almanya’da yayımlanan gazetelerin çoğu, Başbakan Angela Merkel’in Türkiye ile müzakereler konusunda tutumunu yumuşattığı görüşünde birleşti. Gazeteler, Merkel’in Mettlach şehrinde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Polonya Cumhurbaşkanı Leh Kaczynski ile yaptığı görüşmeden sonra, müzakerelerin şartlara bağlanmasına ilişkin katı tutumunu yumuşattığı yorumunu yaptılar.

Die Welt gazetesi, ‘’Merkel, Türkiye ültimatomunu yumuşattı’’ başlığıyla verdiği haberde, Merkel’in bir buçuk yıllık bir süre sonunda AB ülkeleri devlet ve hükümet başkanlarının müzakerelerle ilgili ortak karar alması yönünde ek şart getirme kararından vazgeçtiğini belirtti. Bununla birlikte Merkel, Chirac ve Kaczynski’nin Türkiye’ye baskı yapılması konusunda ortak görüşte olduklarını kaydeden gazete, liderlerin 2007 yılı sonundan 2009 yılı ilkbaharına kadar AB tarafından yayınlanacak bir ilerleme raporu doğrultusunda müzakerelere devam edip etmeme yönünde AB devlet ve hükümet başkanlarının ortak bir karar almaları yönünde görüş birliğine vardıklarını yazdı.

Berliner Morgenpost gazetesi, benzer görüşlere yer verdiği haberinde, ‘’Merkel rota değiştirdi’’ başlığını kullandı. Frankfurter Rundschau gazetesi ise ‘’Merkel, Türkiye’ye karşı sert tavır konusunda başarısızlığa uğradı’’ başlığı altında, üç liderin dünkü görüşmesinde Merkel’in ‘’yeni şart’’ teklifinin kabul görmediğini belirtti.

Haberde, İngiltere’nin, Merkel’in teklifi doğrultusunda alınacak bir karara karşı çıkacağını açıkça ifade ettiği kaydedildi. Süddeutsche Zeitung ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gazeteleri, Merkel’in ültimatomdan vazgeçtiğini, ancak Türkiye’de 2007 sonbaharında yapılacak seçimler ile 2009 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri arasındaki sürede bir ilerleme raporu yayınlanmasını ve bu rapora göre Türkiye ile müzakerelere devam edip edilmemesinin karara bağlanmasını istediğini yazdılar.

Bild gazetesi ise ‘’Merkel sert tutumunu sürdürdü’’ başlığıyla verdiği haberde, Almanya Başbakanının Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki tutumuna karşılık ‘’Bunun sonuçları olması gerekir’’ şeklinde konuştuğunu belirtti.

/ BERLİN

07.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Merkel’i Chirac dengeledi

  Gates: Türkiye’yi takdir edemedik

  Annan: KKTC'ye tecrit bitmeli

  Müşerref: ‘İslâmcıları sandığa gömmeli‘

  Fransa’ya soykırım suçlaması

  Meğer Yunan ve Bulgarlarla akrabaymışız

  Abdullah: İslâm saldırı altında

  Fransa: İran’a yaptırım uygulanacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004