Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Fransa’ya soykırım suçlaması

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Fransa’nın 800 bin kişinin öldüğü 1994’teki soykırıma aktif destek verdiği iddialarını yineledi.

İngiltere’yi ziyaret eden Kagame, BBC’ye yaptığı açıklamada, Fransa’nın soykırım güçlerine destek verdiğini, onları eğittiğini, silâhlandırdığını ve soykırımı durdurmaya çalışan güçlere karşı çatışmalara dahil olduğunu savundu.

Kagame, “Fransa soykırımı durdurmak için bir kez bile girişimde bulunmadı. Tersine, Ruanda hükümetinin desteğinde, soykırıma yol açan sürece katıldı” diye konuştu. Ruanda’daki cinayetlere karıştığı ithamlarını reddeden Fransa, askeri müdahalelerinin Ruandalılara yardımcı olduğunu savunuyor. Ruanda, 1994 soykırımını başlatan dönemin devlet başkanı Juvenal Habyarimana’nın ölümüyle ilgili olarak bir Fransız yargıcın Kagame’yi mahkemeye çağırması üzerine, geçen ay Fransa ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Nisan 1994’de Hutu kökenli Ruanda Devlet Başkanı Habyarimana ile Burundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira’yı taşıyan uçak, Tanzanya’daki barış zirvesi dönüşünde, Ruanda’nın başşehri Kigali’ye inerken pist kenarından atılan roketle düşürülmüştü. Bunun üzerine etnik Hutulardan oluşan ordu Tutsileri katletmeye başlamış, ılımlı Hutular bile bu katliamdan kurtulamamıştı. 7-8 milyon nüfuslu ülkede, yaklaşık 100 günde 800 bin civarında kişi öldürülmüştü.

/ LONDRA

07.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Merkel’i Chirac dengeledi

  Gates: Türkiye’yi takdir edemedik

  Annan: KKTC'ye tecrit bitmeli

  Müşerref: ‘İslâmcıları sandığa gömmeli‘

  Fransa’ya soykırım suçlaması

  Meğer Yunan ve Bulgarlarla akrabaymışız

  Abdullah: İslâm saldırı altında

  Fransa: İran’a yaptırım uygulanacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004