Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Gates: Türkiye’yi takdir edemedik

Irak’taki kötü gidişatı düzeltmek üzere ABD Başkanı George W. Bush tarafından ABD Savunma Bakanlığı’na ‘’taze bir bakış açısı’’ getirmesi amacıyla atanan Robert Gates, rakip Demokrat Parti ağırlıklı Senato’nun kilit komitesinde başarılı bir sınav verip komitenin onayını da aldı.

Robert Gates, komite önündeki konuşmasında, Türkiye’nin çok önemli bir NATO müttefiki olduğunu vurgularken, ‘’Türkler bize hem Orta Asya’da hem de Ortadoğu’da, aynı zamanda NATO müttefiki olarak çok şey sunmalarına karşın değerleri yeterince takdir edilmedi’’ dedi.

Türkiye gibi, ABD açısından çok önemli savunma ve ikili ilişkiler olan ülkeler olduğunu belirten Gates, bu ilişkilerin korunmasının önemine işaret etti. Senato Genel Kurulu’ndan da onay aldıktan sonra şu anda ABD Savunma Bakanlığı koltuğunda oturan Donald Rumsfeld’in yerine geçmesi öngörülen Gates, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin sorularını cevaplarken, ‘’ABD, Irak Savaşı’nda kazanmıyor’’ tespitinde bulundu ve ABD’nin başarısızlığının Ortadoğu’da ‘’bölgesel bir yangına’’ yol açabileceği uyarısında bulundu.

Gates, ABD’nin Irak’ı kendi haline bırakması durumunda bölgesel güçlerin devreye gireceğini ve durumun ABD’nin elinden çıkacağını söyledi. İran’ın, zaten şu anda Irak ile yakından ilgilendiğini, Suriye’nin ise hiç yardımcı olmadığını belirten Gates, Ortadoğu’daki Sünni Müslüman ülkelerin, Irak’taki Sünni nüfusun bir etnik temizliğe kurban gitmesine izin vermeyeceğini bildirdi. Gates, ‘’Ayrıca Türkler, Irak’ın parçalara ayrılmaya başladığını gördükleri takdirde hiçbir şey yapmadan oturmayacaklardır’’ dedi. Bölgesel bir karışıklıkta Türkiye, Suriye, İran ve Suudi Arabistan’ın devreye girmesinin kaçınılmaz olacağını kaydeden Gates, Rumsfeld’in az sayıda askerle de savaş kazanılabileceği yönündeki yaklaşımını, ABD Savunma Bakanı’nın adını vermeden eleştirdi ve ‘’ABD, yeterince askeri güçle Irak Savaşı’na girişmedi’’ diye konuştu. Bu konudaki açıklamasıyla Gates, Rumsfeld’in görüşlerine karşı çıkan ABD askeri komutanlarının tutumuna da destek vermiş oldu.

Gates, Irak’taki gelecek 1-2 yıl içindeki gelişmelerin, tüm Ortadoğu’nun geleceğini şekillendireceğini belirtti ve Irak’taki kanlı çatışmalardan ‘’bölgesel bir yangının’’ ortaya çıkmasının çok muhtemel olduğuna işaret etti.

/ WASHINGTON

07.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Merkel’i Chirac dengeledi

  Gates: Türkiye’yi takdir edemedik

  Annan: KKTC'ye tecrit bitmeli

  Müşerref: ‘İslâmcıları sandığa gömmeli‘

  Fransa’ya soykırım suçlaması

  Meğer Yunan ve Bulgarlarla akrabaymışız

  Abdullah: İslâm saldırı altında

  Fransa: İran’a yaptırım uygulanacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004