Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Komisyon eliyle

Bizim 301’inci madde maceramız Fransa Cumhurbaşkanı ile Almanya Başbakanı’nın ağzına kadar ulaştı...

Geçen gün Türkiye konuşulurken hep birlikte Kıbrıs ve görüşmelerin askıya alınması konuları üzerinde durduk. Ama Türkiye’nin yoluna Kıbrıs engelini koyanlar başka bir şey daha söylüyordu, o da düşünce özgürlüğü önündeki bazı engellerin halen kaldırılmadığıydı.

Doğru söylediler çünkü malum, TCK 301 ile ilgili olarak hükümet halen zaman geçirme tavrını sürdürüyor.

Eğer bu 301 meselesi halledilmiş olsaydı ve Bay Chirac ile Bayan Merkel düşünce özgürlüğü ile ilgili kısıtlamalardan söz edememe durumunda olsalardı, kuşkusuz daha iyi olurdu. Türkiye bir kez daha “eksik demokrasi” tablosunda adını görmezdi.

***

Avrupa Birliği ve Avrupalılar tarafından öğrenilmeden çok önce Türk vatandaşları 301 meselesinin yaratacağı sakıncalar üzerinde durmuştu. Onların ağzına düşmeden çok çok önce bu konulara aklı erenler, maddenin sorun yaratacağını ve değişmesi gerektiğini söylemişti.

Sonunda bu mesele bütün Avrupa’nın ağzına düştü, ama AKP hükümetinin bütün yaptığı, konuyu “komisyona havale” etmek oldu.

Bu maddenin değişmesi gerektiğini beyan etmiş bütün sivil toplum örgütleri bir araya getirildi ve “aranızda anlaşın” denildi.

Böyle geniş bir komisyondan bir sonuç çıkmayacağını bilmek için sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak yeterlidir.

“Komisyona havale etmek” deyimi bizde daha çok “ipe un sermek” anlamıyla kullanılır. Yani bir konuda sonuç almak değil almamak isteyen o konuyu “komisyona havale eder” ve böylece sonuç almama amacına ulaşılır.

***

Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin önünü kesmek isteyenlerin Kıbrıs’ı bahane olarak kullandıklarını söylüyoruz. Bu ayrı bir tartışma konusu. Ama Kıbrıs’ı bahane olarak kullananlara bir de 301’inci madde bahanesi vermemek tartışma konusu bile olmamalıydı.

AKP hükümetinin bu konuda kafası açık değil. CHP ise zaten fazla özgürlükten zarar geleceği fikrine kapılmış gidiyor.

301’inci maddeyi kötü niyetlilerin ve Türkiye’yi Avrupa’da istemeyenlerin kullanmasını engellemek istiyorsak çok hızlı hareket edilmesi gerekiyor.

Hükümet bütün sivil toplum örgütlerinden, üniversitelerden gelen önerileri alır, gerekirse yeni bir danışma kurulu daha oluşturur, bu mesele çözülür biter. Ve Türkiye hâlâ düşüncenin suç olduğu ülkeler listesinden çıkar. Çıktığı zaman da Kıbrıs konusunda eli çok daha güçlü olur.

Vatan, 7.12.2006

Okay GÖNENSİN

08.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bastırması gereken biz değil miyiz?

  Sezer tarafsız değildir

  28 Şubat'ı hep yaşatmalıyız...

  28 Şubat haklı olabilir mi?

  Komisyon eliyle


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004