Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

TOBB’dan sosyal güvenlik uyarısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yılbaşından itibaren emeklilerin priminin yükseltilmesi uygulamasının, "toplumsal barışa zarar verecek bir yanlış" olduğunu belirterek, Türkiye'nin önüne set çekecek bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi.

TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, 01 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"yla emeklilik aylığı alan sosyal güvenlik kapsamındaki mevcut işlerini devam ettirmek isteyen ticari kazanç veya serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefleriyle anonim şirketlerin kurucu ve yönetim üyesi, limited şirket, diğer şirket ve donatım iştirakinin ortaklarının yüksek oran tutarında sosyal güvenlik destek pirimi ödemek zorunda kalacağı kaydedildi.

Açıklamada, mevcut Bağ-Kur Kanunu'na göre çalışan Bağ-Kur'luların yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi öderken, yeni düzenlemeye göre yüzde 33.5 ile yüzde 39 oranları arasında değişen tutarda prim ödemeleri gerekeceği hatırlatıldı. Açıklamada, "Bugünkü rakamlar üzerinden SSK'lılar için prime esas aylık kazanç tutarının alt sınırı 531 YTL, üst sınırı ise bunun 6.5 katı olan 3451 YTL'dir. Bu Bağ-Kur'lular için bugün uygulanmayan bir sistemdir ve 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Yasası'ndaki tek çatı uygulaması nedeniyle uygulamaya konulacaktır. Ancak, yeni dönemde sigortalıların aylık kazanç tutarları, yeni asgari ücrete göre oluşacağından alt ve üst sınırlar arasında kendileri tarafından belirlenecektir" görüşene yer verildi.

Yeni düzenlemeyle işveren konumundaki emeklilerin, çalıştırdıkları sigortalılardan en yüksek ücret alan personel için ödenen sigorta primine eşit tutarda sosyal güvenlik destek primi ödemek zorunda kalacakları ifade edilen açıklamada, mevcut düzenlemeye göre en az 53 YTL, en çok 345 YTL arasında değişen prim tutarlarının, yeni düzenlemeyle en az 179 YTL, en çok 1346 YTL seviyelerine çıkacağı bildirildi.

SOSYAL ÇATIŞMALARA YOL AÇAR

Türkiye'nin son 5 yıldır büyük çalkantıların ve çıkış arayışlarının içerisinde, ciddi sıkıntılara katlanarak biraz rahatlayacağı günlere gelindiği belirtilirken, "Bugün işlerin iyileşmesi için birçok şartın oluştuğunu görüyoruz. Ama bu yasa, ciddi anlamda ülkemizin sosyal barışında çatlamalara neden olabilir. Toplumsal barışa zarar verebilecek böyle bir yanlıştan bir an önce dönülmesinin, 5 yılda yüzde 36 büyümeyi üst üste sağlamış bir Türkiye için önemli olduğunu bir kez daha işaret etmekteyiz" denildi.

Açıklamada, yasanın toplumda yeni kayıt dışı uçurumların olmasına sebep olacağı kaygısını taşındığı belirtilirken, "Bu yanlıştan bir an evvel dönülmesini temenni ediyoruz" denildi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

09.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TOBB’dan sosyal güvenlik uyarısı

  DİSK’ten ‘asgarî ücret’ kampanyası

  Hazine 2 milyar YTL iç borç ödeyece

  Bin 500 açığa, 20 bin başvuru

  Üretim artışı hız kesti

  Yerli biyodizelde ÖTV sıfırlandı

  Firmaların ömrü kısa, istihdamı az

  4’üncü KOBİ zirvesi 13-14 Aralık’ta

  Rodos Adası’nda Türk ürünleri fuarı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004