Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Düşünceye pranga, hakarete özgürlük

Yargıtay’ın, Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz hakkındaki tazminat kararını onamasına tepkiler sürüyor. Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci, Yargıtay’ın, “basının siyasî şahsiyetleri eleştirirken sert, kırıcı ve küçük düşürücü yayın yapabileceği” şeklindeki kararları ile emekli Org. Doğu Aktulga’nın eleştirildiği bir yazıdan dolayı Yeni Asya’ya verilen mahkûmiyet kararını değerlendirdi.

Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci, siyasilere yapılan hakaretleri “basın özgürlüğü” kapsamında değerlendiren Yargıtay’ın generallere yönelik ölçülü eleştirileri dahi cezanlandırmasını “Yargıtay davalının veya davacının dünya görüşlerine göre farklı kararlar mı veriyor” sorusunu akla getirdiğini söyledi.

Özgür-Der Genel Başkanı Şekerci, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin Genel Yayın Müdürümüz Kazım Güleçyüz’ün E. Org. Doğu Aktulga için yazdığı bir yazıdan verilen toplam 10.5 bin YTL manevi tazminata mahkumiyetini onamasını eleştirerek, Yargıtay’ın siyasi şahsiyetlere hakaret edildiği şikayeti üzerine Posta, Yeniçağ ve Hasan Pulur hakkında açılan davalarda verilen tazminat cezalarını “siyasal kişileri eleştirmek basının görevi” olduğunu gerekçe göstererek bozduğunu hatırlattı. Söz konusu kararda “basının siyasi şahsiyetleri eleştirirken sert, kırıcı ve küçük düşürücü yayın yapabileceği” şeklindeki kararı ile “özgürlükçü” bir görüntü verdiğini ifade eden Şekerci, aynı Yargıtay Hukuk Dairesi’nin E. Org. Doğu Aktulga’nın eleştirildiği bir yazıdan dolayı Yeni Asya gazetesi hakkında verilen mahkumiyet kararını ise onayladığını belirtti. Hülya Şekerci, bu kararın “Yargıtay davalının veya davacının dünya görüşlerine göre farklı kararlar mı veriyor” sorusunu akle getirdiğini söyledi.

“YAZARA VE GAZETEYE GÖRE DEĞİŞİYOR MU”

Çelişkinin açık bir şekilde ortada olduğu bu durumun, beraberinde bazı soruları da ortaya çıkardığını belirten Şekerci şöyle devam etti: “Verilen kararlar Türkiye’de siyasilerin her türlü eleştiriye, hakarete, uydurma habere maruz kalabileceğini ama emekli dahi olsalar askerin eleştirilmeyeceğini mi söylemek istiyor? Ya da yazarın kimliğine, yazdığı gazeteye bağlı olarak ‘eleştiri’ tanımı değişebiliyor mu? Milliyet gazetesinde Hasan Pulur, Başbakan Erdoğan için yazdığında ‘eleştiri’ kapsamına girerken neden Yeni Asya gazetesinde Kâzım Güleçyüz’ün emekli Orgeneral Doğu Aktulga hakkındaki eleştirileri hakaret olarak değerlendiriliyor. Yargıda çifte standart uygulaması anlamına gelen bu karar Türkiye’de yargının hakem değil taraf pozisyonda olduğunu gösteren yeni bir gelişme olmuştur.”

“Yargı hukuka pranga vuruyor”

Hülya Şekerci, askerî darbe süreçlerinde ve devamında brifinglerle yönlendirmeye tabi tutulurken de bu tür çifte standartlı kararlara imza atarken de Türkiye’deki yargı kurumunun sadece hukuka, temel hak ve özgürlüklere pranga vuran bir işlev gördüğünü söyledi. Bu durumun, yargının toplumsal yapıda zaten yaşamış olduğu güvensizliği daha bir arttıracağı vurgulayan Özgür-Der Genel Başkanı, “Biz ise bu haksız ve hukuk dışı karara karşı Yeni Asya Gazetesi ve Genel Yayın Yönetmeni Kâzım Güleçyüz’ün hak ve hukuk ekseninde vermiş olduğu ifade özgürlüğü mücadelesinin yanında olduğumuzu kamuoyuna ilân ediyoruz.”

Yeni Asya / İSTANBUL

12.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Düşünceye pranga, hakarete özgürlük

  TÜRKİYE'YE BASKI YAPMAYIN

  Askerî lojmanda patlama

  Meclis dışı arayışlar demokrasiye aykırı

  Bilgi edinmede belediyeler ketum

  Eğitim ve çalışma insan hakkı

  Alataş: İnsan hakları kısıtlanıyor

  Erdoğan, Tony Blair ile görüştü

  MERNİS’te hata yok

  Anadolu hızlı trenle örülüyor

  İşgal üssü İncirlik

  AKP’den ‘köşk’ araştırması

  Arınç’tan Büyükanıt’a tebrik ziyareti

  Geçen yıl 276 bin liseli sınıfta kaldı

  Savunma sanayii icra komitesi toplanıyor

  Makedonyalı hacı adayları Türkiye’de camileri geziyor

  Moldova ve Rusya’dan ithal çoban

  Profesörsüz üniversiteler

  Müftü Camii törenle açıldı

  320 çifte resmî nikâh

  “Küçük adımlar” başladı

  Engelli okullarına yemek desteği


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004