Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İslâm, baskıları reddeder

İlmi Etüdler Derneği tarafından düzenlenen “Modernite ve İslâmî Yenilenme” başlıklı panelde konuşan İngiltere King’s College araştırmacılarından Dr. Abdulkerim Vakil, “Müslümanlar kendi literatürlerini üretmek istiyor. Bunu yaparken yukarıdan gelen baskılara boyun eğmeden yapmalı. Yukarıdan gelen baskılar İslâm ümmetini ayırmaya yönelik” dedi.

İngiltere King’s College araştırmacılarından Dr. Abdulkerim Vakil, Müslümanların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar benzer sorunlarla uğraşmak durumunda kaldıklarını belirterek, “Müslümanlar kendi literatürlerini üretmek istiyor. Bunu yaparken yukarıdan gelen baskılara boyun eğmeden yapmalı. Yukarıdan gelen baskılar İslâm ümmetini ayırmaya yönelik” dedi.

İlmi Etüdler Derneği tarafından düzenlenen ve oturum başkanlığını Sosyolog Alev Erkilet’in yaptığı “Modernite ve İslâmî Yenilenme” başlıklı panelde İngiltere King’s College araştırmacılarından Dr. Abdulkerim Vakil, Batının epistemolojik hegemonyasını kırmaya yönelik Hindistan’da, Latin Amerika’da, Afrika’da gayretler olduğunu dile getirdi. Vakil, yapılan faaliyetlerde bu ülkelerde, “Kendi geleneğimizle nasıl irtibat kurar ve kendi duruşumuzu nasıl ilerletebiliriz” konusunun öne çıktığını söyledi. Müslümanların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar benzer sorunlarla uğraşmak durumunda kaldıklarına dikkat çeken Vakil, “Müslümanların karşısındaki mücadelenin kalbindeki mesele” olarak tarif ettiği ‘İslâmın millileştirilmesi’ sorununa Portekiz’den örnekler verdi. Müslümanların da kendi literatürlerini üretmek istediklerini ifade eden Vakil, bunnun yukarıdan gelen baskılara boyun eğmeden gereçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Vakil, yukarıdan gelen baskıların İslâm ümmetini ayırmaya yönelik olduğunu da sözlerine ekledi.

İLİŞKİLERİMİZİ İSLÂM ADINA

YENİDEN İNŞA EDELİM

Konuşan akademisyenlerden Boby S. Sayyid, “İslâmî yenilenmenin gerektirdiklerinden biri, tek seçeneğin batılılaşma olduğu fikrini reddetmektir” derken, “İslâm + teknoloji= gelecek” fikrinin de yeniden düşünülmesi, dikkatli tahlil edilmesi gerektiğini söyledi.

Sosyolog Sayyid, modernite ve İslâm arasındaki ilişki konusunda baskın görüşün, bunların birbirini reddettiği şeklinde olduğunu hatırlatarak, İslâmî yenilenmenin de genellikle modern birşey olarak görüldüğünü söyledi. İngiltere Leeds Üniversitesi öğretim üyesi Sosyolog Dr. Boby Sayyid, “Bütün toplumsal ilişkilerimizi İslâm adına tekrar inşa etmeye çalışalım” çağrısında bulundu. İslam’da, bugünkü hakim hegemonik yapıyı bozabilecek birşeylerin var olduğunun düşülmesi gerektiğini vurgulayan Sayyid, “İslâmî yenilenmenin modernite veya başka birşeyle ilişkisi değil de İslâmî uyanış olarak ortaya çıkan şeyin İslâm adına birşeyler verdiğini ortaya koymak lâzım. Bütün toplumsal ilişkilerimizi İslâm adına tekrar inşa etmeye çalışmaktır yapmamız gereken. Bu da İslâmın, insanlık tarihinin önemli ve eşit aktörü olduğunu söylemeye dayanır” şeklinde konuştu.

MODERNİTE, İLERLEME ARZUSUDUR

İsveç Müslüman Federasyonu’ndan Dr. Pervez Manzoor da Batının modernitesinin evrenselliğinden bahsedilemeyeceğini belirterek, “Modernite kavramı, ilerlemeye olan imandır. Toplumun ilerlemesiyle insanlığın daha iyi, daha ahlâkî olacağı şeklindeki inanç. Bu inanç kalktığında modernite çöker. Oysa benim bildiğim geleneklere, Hint geleneğine, İslâm geleneğine göre, ilk zamanlar ilerleme arzusu güçlüdür. Ama zaman ilerledikçe ilerleme arzusunda düşüş gözlenir” diye konuştu. Manzoor, kendi aydınlanma mitine sahip moderniteye direncimizin, İslâmî vicdanımızı ortaya koymakla olabileceğini söyledi. Manzoor, modernitenin getirdiği iyi şeyler konusunda da insaflı olmamız gerektiğini belirtti.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

13.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Altan: Türkiye’de sivil toplum yok

  ERDOĞAN: TÜRKİYE-AB İLİŞKİSİ SINAVDA

  AB: Muhatabımız hükümet

  Çiçek: Özel muamele değil objektif yaklaşım istiyoruz

  Tam üye olmasak da kazanırız

  Demirel: AB’nin kararı müzakereleri 10 yıl daha uzatır

  Ağar: Demokrasi dışı tavırlara karşıyız

  Yayla’ya web'ten destek

  Asker taşıyan otobüs devrildi 2 şehit, 28 yaralı

  Atatürkçü eylemde fiyasko

  AİHM’de görev değişimi 19 Ocak’ta

  Zehirli varil dâvâsında 7 beraat

  İslâm, baskıları reddeder

  Ardahan’da kutup soğukları başladı

  Öğrencilere hasta hakları eğitimi

  Hız tutkusu ocak söndürüyor

  Diyarbakır’da ölü sayısı 7’ye çıktı

  Sigaranın masum kurbanları

  Görme engelli hafız ödüllendirildi

  Kış, depresyon ayı olmasın


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004