Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ERDOĞAN: TÜRKİYE-AB İLİŞKİSİ SINAVDA

Ek protokol meselesinde AB’nin haksızlık yaptığını ve gösterdikleri çabalara rağmen Türkiye-AB ilişkilerinin ciddi bir sınavdan geçtiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Biz bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz siyasî ve ekonomik reformları, kendi milletimizin iyiliği için, insanımızı mevcut olan en yüksek standartlara ulaştırmak amacıyla yaptık. Önümüzdeki dönemde de bu istikamette yapmamız gerekenleri gayet iyi biliyoruz. Reform sürecimiz aynı kararlılıkla sürecektir” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar gerçekleştirilen siyasi ve ekonomik reformları, Türk milletinin iyiliği amacıyla yaptıklarını belirterek, “Reform sürecimiz aynı kararlıkla sürecektir. Asla rehavet gibi bir yaklaşımı veya yakıştırmayı kabul etmiyoruz” dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, AB ile ilişkilerde yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Yaşanan tıkanıklığın önünü açmak maksadıyla bir süredir gündemde olan çabalarına rağmen bugün, Türkiye-AB ilişkilerinin ciddî bir sınavdan geçtiğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

‘’Biz, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz siyasî ve ekonomik reformları, kendi milletimizin iyiliği için insanımızı mevcut olan en yüksek standartlara ulaştırmak amacıyla yaptık. Önümüzdeki dönemde de bu istikamette yapmamız gerekenleri gayet iyi biliyoruz. Reform sürecimiz aynı kararlıkla sürecektir. Asla rehavet gibi bir yaklaşımı veya yakıştırmayı kabul etmiyoruz. Birileri, bu yakıştırmayı yapabilir, bu yaklaşımı gösterebilir. Ama biz bunu kabul etmiyoruz. Takvim neyse bu takvim aynen çalışmıştır, işlemiştir ve gerekenler yerine getirilmiştir. Açık söylüyorum; Ek Protokol meselesinde Türkiye’ye haksızlık yapılmıştır. Unutmayalım ki bugün AB’li dostlarımızın da henüz yerine getirmediklerini kabul ettikleri bir sözleri vardır. Annan Planının, Rumlar tarafından reddedilmesi üzerine AB Konseyi, 26 Nisan 2004 tarihinde aldığı kararla KKTC’ye uygulanan izolasyonları kaldırmayı taahhüt etmiştir. Dolayısıyla Türkiye, Ek Protokol taahhüdünü üstlenirken, KKTC’ye uygulanan izolasyonlara da son verileceği düşüncesiyle hareket etmiştir.’’

“ŞİFAHEN SUNDULAR’’

Finlandiya Başbakanı’nın 1 Aralık’ta gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yeni bir inisiyatifin başlatılması konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, bu konudaki görüş ve düşüncelerini Fin Dönem Başkanlığına aktardıklarını söyledi. Finlilerin bu önerilerini olgunlaştırarak, AB ülkelerine ‘’şifahen’’ sunduklarını açıklayan Erdoğan, şöyle devam etti:

‘’Şunu özellikle bilmenizi istiyorum; bugüne kadar yazılanlar, çizilenler, konuşulanlar, şunlar bunlar... Aksini ispat edenler çıkar, bu ülkede bunu milletimize söyler. Aksini ispat edemeyen konuşmaların adı yalandır. Bunun da siyasette ne kadar çirkin olduğunu sizler takdir edersiniz, milletimiz takdir eder. Biz görüşmeler kapsamında ne Finlandiya’ya ne de tarafımızdan ilgili diğer taraflara hiç bir şekilde yazılı önerilerde bulunmadık. Bize de herhangi bir yazılı bir teklif gelmemiştir. Önerilerimiz, Hükümetimizin bugüne kadar kararlılıkla sürdürdüğü tutumun bir ürünüdür ve benimsediğimiz temel devlet politikasıyla da uyum içinde olmuştur. Yaklaşımımızı, kısıtlamaların karşılıklı olarak kaldırılması amacıyla AB’nin siyasî mutabakatının ortaya çıkması üzerine inşa ettik. Bu gerçekleştiği takdirde önerimizin esasını teşkil eden adımların karşılıklı olarak atılması için teknik görüşmelere geçilmesini hedeflemiştik. Hiçbir zaman tek taraflı adım atılması gündemimizde olmamıştır. Hükümetimiz, başından beri Türk milletinin hür iradesiyle çıktığı bu yolculukta karşılaştığımız güçlükleri, millî menfaatlerimizi koruyarak aşmaya yönelik bir yaklaşım benimsemiştir. Ne yazık ki bugün gelinen noktada bütün iyi niyetimize rağmen AB Konseyinin aldığı kararla Türkiye’ye haksızlık yapılmıştır. Bu karar, Türkiye-AB ilişkilerinin ulaştığı boyutla bağdaşmamaktadır. Ayrıca, AB ile ortaklaşa belirlediğimiz hedefle de çelişmektedir.’’

Gül: Hükümet reformlarda kararlı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin müzakere sürecinde 8 maddeyi askıya alması ile ilgili olarak, hükmetin reform sürecini devam ettirme kararlılığında olduğunu vurgulayarak, “AB ne derse desin bu reform süreci Türkiye’de devam edecek” dedi.

AKP TBMM grup toplantısı öncesinde, kuliste basın mensuplarının sorularını cevaplayan Gül, müzakere sürecinde AB’nin 8 maddeyi askıya almak istemesinin hatırlatılması üzerine, ‘’AB’nin vizyon noksanlığını gösteriyor bu iş. Ama yol devam ediyor’’ dedi.

Abdullah Gül, ‘’Kıbrıs’la ilgili sözlerini yerine getirirlerse, biz de daha önce vaat ettiğimiz limanın açılması konusunu yerine getirir miyiz?’’ sorusuna da şu cevabı verdi:

‘’Gayet açık... Bizim bir tane liman açmamızın Rumlara getireceği fayda ne, bir Ercan Havaalanının açılmasının Kıbrıs Türklerine getireceği fayda ne? Kamuoyundaki bu tartışmalarla ilgili yine çok detaylı anlatabileceğim şey var ama bir taraftan Türkiye’nin devam eden diplomasisini çökertmememiz gerekiyor. Yoksa ben size söyleyecek lafları çok iyi bilirim. Ama benim için önemli olan neticeyi almak. Biraz daha nefes aldırabilir miyiz, onların geleceği ile ilgili ne adım attırabiliriz? Yaptığımız şey bu.’’

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ‘’Limanların açılması ile ilgili bu açılım daha iyi sonuçlar getirebilir miydi?’’ sorusu üzerine de şöyle konuştu: ‘’Polemiklere girmenin anlamı yok. Büyük işlerle uğraşmak lâzım. Yalnız şu, hükümetimizin çok kesin kararlılığıdır: Bütün reformlar Türk halkı için yapılıyor, Avrupa Birliği’ni tatmin için yapılmıyor. AB ne derse desin bu reform süreci Türkiye’de devam edecek. Türkiye’nin 10 bin dolarlık, 10 bin Avroluk fert başına millî gelire ulaşması için ekonomik, demokratik reformları büyük bir cesaretle ve büyük bir kararlılıkla tamamlaması lâzım.’’

/ ANKARA

13.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Altan: Türkiye’de sivil toplum yok

  ERDOĞAN: TÜRKİYE-AB İLİŞKİSİ SINAVDA

  AB: Muhatabımız hükümet

  Çiçek: Özel muamele değil objektif yaklaşım istiyoruz

  Tam üye olmasak da kazanırız

  Demirel: AB’nin kararı müzakereleri 10 yıl daha uzatır

  Ağar: Demokrasi dışı tavırlara karşıyız

  Yayla’ya web'ten destek

  Asker taşıyan otobüs devrildi 2 şehit, 28 yaralı

  Atatürkçü eylemde fiyasko

  AİHM’de görev değişimi 19 Ocak’ta

  Zehirli varil dâvâsında 7 beraat

  İslâm, baskıları reddeder

  Ardahan’da kutup soğukları başladı

  Öğrencilere hasta hakları eğitimi

  Hız tutkusu ocak söndürüyor

  Diyarbakır’da ölü sayısı 7’ye çıktı

  Sigaranın masum kurbanları

  Görme engelli hafız ödüllendirildi

  Kış, depresyon ayı olmasın


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004