Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sigaranın masum kurbanları

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bronşit ve zatürre görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Kılınç, sigara içerken vücuda giren zararlı maddelerin birçoğunun, sigara içilirken dışarıya bırakılan dumanda da bulunduğunu ve bu dumana maruz kalan çocuklarda önemli hastalıkların görüldüğünü belirtti.

Sigara dumanının içindeki zehirleyici maddelerin çocukların akciğerini, solunum yollarını, kulaklarını ve beynini etkilediğini ifade eden Kılınç, şöyle konuştu: ‘’Sigara dumanına maruz kalmak çocukların akciğer fonksiyonunun bozulmasına ve astım, sinüzit, nezle gibi hastalıklara yakalanmasına yol açıyor. Bu çocuklarda, soğuk algınlığı görülme sıklığı da artıyor. Ayrıca, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bronşit ve zatürre görülme ihtimali de daha yüksek. Sigara dumanı östaki borusunu tahriş ederek kulak enfeksiyonuna, kulak enfeksiyonu da işitme kayıplarına sebep oluyor.’’

Kılınç, pasif içicilerin de sigara içenler kadar kansere yakalanma riskinin fazla olduğunun herkesçe bilindiğini ve pasif içici olan çocukların da ileri dönemlerde kansere yakalanma riskinin fazla olduğunu vurguladı.

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞE ETKİSİ

Kılınç, sigaranın içinde kansere sebep olan birçok zararlı madde bulunduğunu, sigara içen kişi bir anne adayı ise içilen bir tek sigaranın bile bebeğin sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, şunları anlattı: “Anne adayı her sigara içtiğinde kan akımı değişir ve bu bebeği de etkiler. Uzun dönemde kan akımındaki bu değişiklik bebekte çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Sigara içen annelerin bebeklerinde doğumsal bozuklukların görülme oranı diğer bebeklere oranla daha yüksektir.

Sigara içen annelerin bebeklerinde ‘ani bebek ölümü’ sendromuna daha sık rastlanır. Ayrıca sigara içen anneler daha az süt üretir ve bebeklerinin doğum ağırlığı daha düşüktür. Anneleri sigara içen çocukların beyinleri de etkilendiği için bu çocuklarda hiperaktivite gibi sorunlar da görülebiliyor.’’ Kılınç, ebeveynlerin kendileri ve çocukları için sigarayı bırakması, bunu yapamayanların ise çocuklarının bulunduğu ortamda sigara içmemesi ve içilmesine izin vermemesi gerektiğini kaydetti.

/ GAZİANTEP

13.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Altan: Türkiye’de sivil toplum yok

  ERDOĞAN: TÜRKİYE-AB İLİŞKİSİ SINAVDA

  AB: Muhatabımız hükümet

  Çiçek: Özel muamele değil objektif yaklaşım istiyoruz

  Tam üye olmasak da kazanırız

  Demirel: AB’nin kararı müzakereleri 10 yıl daha uzatır

  Ağar: Demokrasi dışı tavırlara karşıyız

  Yayla’ya web'ten destek

  Asker taşıyan otobüs devrildi 2 şehit, 28 yaralı

  Atatürkçü eylemde fiyasko

  AİHM’de görev değişimi 19 Ocak’ta

  Zehirli varil dâvâsında 7 beraat

  İslâm, baskıları reddeder

  Ardahan’da kutup soğukları başladı

  Öğrencilere hasta hakları eğitimi

  Hız tutkusu ocak söndürüyor

  Diyarbakır’da ölü sayısı 7’ye çıktı

  Sigaranın masum kurbanları

  Görme engelli hafız ödüllendirildi

  Kış, depresyon ayı olmasın


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004