Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Zafer AKGÜL

Müslüman Sol tutar mı?



Dine saygılı olduğunu öteden beri bildiğimiz CHP eski genel sekreteri, sol kökenli Ertuğrul Günay ile Millî Görüş çizgisinden gelen Mehmet Bekâroğlu’nun yeni bir siyasal yaklaşımın öncülüğüne soyunmaları ve adı dindar solculuk diye nitelenebilecek bir oluşumun çekirdekçiğini oluşturmaları ilk elde kulağa hoş geliyor, ama başarılı olacağa pek benzemiyor.

Türkiye’nin siyasal ve ideolojik süreci, başka ülkelerdeki süreçten çıkış noktaları, gerekçeleri ve yapılanması açısından farklı ve nevi şahsına münhasır bir çizgi oluşturduğundan dolayı, böyle bir girişimi benzer olaylarla ve hareketlerle kıyaslayarak başarılı bulmak fazla iyimserlik, hatta hayalperestlik olur diye düşünüyoruz.

Bir kere Türkiye coğrafyasında adını sol ve sosyal demokrat diye belirleyenlerin sol ve solun türevleri alanında hiçbir yazılı kültürü ve bilgi birikimi yoktur. Daha basit ve kısa söyleyecek olursak bizim solcularımız hiçbir zaman için Marks, Lenin, Mao öğretilerini okuyarak solcu olmamışlardır. Bir düşünce analizi ve sentezi sonunda solculuğu seçmiş değillerdir. Tamamen taklit ve sloganik bir atmosfer içinde solculuğa talip olmuşlardır. Sloganlarla düşünce ve fikir sistemlerinin dejenere olduğunu herkes bilir. Sol bu anlamda daha doğarken dejenerasyona uğramış ve benzerine başka yerde rastlanmayan bir din karşıtlığı, inanç düşmanlığı ile özdeşleşmiştir. Bir Menemen psikozu bile epey ipuçları verir bizdeki solun yapısallığı hakkında.

En büyük hatayı da İslâm dinini Batı’daki Hıristiyanlık, ruhbanlık ve kilise hakimiyetine karşı verilen mücadelede, hiçbir tahlil ve ayrıştırma yapmadan aynı yaklaşımı Hıristiyanlıktan tamamen farklı olan İslâma karşı uygulamaları yani muhalefetleri olmuştur. Sözgelimi, nihilist filozof Neitzche’nin aslından tamamen uzaklaşmış ve krallarla papazların sömürü aracı olarak kullandıkları ve rasyonaliteye pek uymayan üçlü tanrı inancına reddiye babında “Ve Tanrı öldü” deyişini olayın künhüne vakıf olmadan bizim solcularımız “Allah öldü” şeklinde algılayarak tarihî yanılgıya düşmüştür.

İslâmcı sol ya da bizdeki adıyla siyasal İslâmcılara gelince, onlar zaten İslâmın kendi iç dinamiklerine dayanarak sosyal ve siyasal hadiselere çözüm getirmek yerine, solculuğun ve solun değerler felsefesini esas kabul ederek İslâmı bu elbiseye göre kesilen ve yontulan bir beden gibi uygulamaya çalışarak daha başlangıçta yanlışlar zincirini başlatmışlardır. İslâmı solculuğa adapte etme şeklinde ifade edilebilecek bir strateji hatası yaparak dâvâyı doğarken boğmuşlardır. 70’li yıllarda İslâmcı gençliğin, Mao’cu ve Leninci gençler gibi askerî parkalı, botlu kıyafetlerle gezmeleri, ellerinde-bellerinde silâh ve sopayla İslâma hizmete yeltenmeleri, devrimci marşların notalarıyla aynı sesi veren yani bestesi aynı, güftesi başka güdük bir taklitçilikle siyaset arenasında boy göstermeleri henüz hatıralardan silinmedi. Arap sosyalizminin bir nevi Türkiye’ye uyarlanmış, Filistin menşeli sunumuyla Türkiye’de dine ve dindara da hayli sıkıntılı yıllar yaşatan bu anlayış, sonunda miadı dolmuş âlet gibi bir süre kullanıldıktan sonra mazinin tozlu raflarındaki yerini almıştır.

Bu yeni oluşum ne kadar iyi niyetli olursa olsun, hitap ettiği seçmenlerin içinde bulunduğu kavram kargaşası, destek beklenen kitlenin potansiyeli, siyasal konjonktür ve tarihî gelişim trendi açısından geç kalmış bir hareket olduğu kadar, siyasal beklentiler açısından bir boşluğu dolduracak, yeni bir rüzgâr estirecek vizyon ve misyonda sayılmayacağından, geleceği açısından iyimser olmak çok güç gibi.

21.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.12.2006) - Neren doğru ki Selçuk Bey?

  (14.12.2006) - Altın gol ofsayt mı?

  (23.11.2006) - Papa bize gelirse

  (18.11.2006) - İçi boşaltılmış kavramlar

  (16.11.2006) - Çankaya yokuşu

  (04.11.2006) - Ah, Tolon, Tolon!

  (02.11.2006) - 100. yıl fantezileri

  (27.10.2006) - Diyarbakır’da bayram

  (22.10.2006) - Büyüklerimizin dikkatine

  (12.10.2006) - İrtica çıplak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004