Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hüseyin GÜLTEKİN

Bir hatıra



Geçmişte bizzat yaşadığım veya şahit olduğum câlib-i dikkat hatıralarım, bazı okuyucularımın dikkatini çekmiş olmalı ki bu gibi hatıraların çok enteresan olduğunu, varsa daha başka hatıraları okuyucuların bilgisine sunmamızın faydalı olacağını belirttiler. Ben de bu istek ve arzuları nazara alarak, yakın tarihimiz içinde yaşadığım veya şahit olduğum, şahsımdan ziyade ülkemiz insanını alâkadar eden bazı enteresan olayları okuyucularımın bilgisine sunmayı uygun buluyorum.

Hemen belirtmeliyim ki, bu çeşit hatıraları nakletmekten maksadım, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere hiçbir kişi veya kurumu zan altına alarak, onları millet nezdinde gözden düşürmek değil. Tam tersine, milletimizin geleceğinin bir nev'î sigortası ve teminatı olan ordumuzun vazgeçilmez mevcudiyetini, onu kendi indî emellerine âlet ederek, kanunsuz, keyfî bazı tasarruflarda bulunan bazı kişilerin yanlış tutum ve davranışlarından berî tutmak ve onun gerçek kimliğini ve şerefini korumaya yardımcı olmaktır.

Aslında temennîmiz odur ki, keşke şu güzel ülkemizde bu gibi hoş olmayan olaylar yaşanmasa, bu nev'î hiçbir faydası olmayan hadiseler vuku bulmasa. Gönül ister ki ömür dakikalarımız içinde yaşadığımız veya şahit olduğumuz ve adını “hatıralarımız” diye andığımız olayların hepsi de “ah” çekerek özlemini duyduğumuz güzel olaylar olsa. Ne yazık ki olaylar, beklediğimiz veya özlemini çektiğimiz şekilde cereyan etmiyor şu güzel vatanımızda. Dün de öyle idi, bugün de öyle olmaya devam ediyor. Bizi üzen, hiç de olmasını temennî etmediğimiz olaylar, hadiseler.

Bu meyanda yıllar önce bizzat şahit olduğum, fakat bugün de zaman zaman şahit olduğumuz olayların bir benzerini bilgilerinize sunmayı uygun buldum.

Bir zatın, bir ilçe halkına sunduğu, bir çeşit konferans şeklinde vuk'û bulan olayın mahiyetini, oluş biçimini ve konuşmacının konuşma özetini bilgilerinize sunduktan sonra, bu toplantının yapılış gayesini, konuşmacının unvanını ve kimliğini sizin tahminlerinize havale etmek istiyorum. Bakalım tahminleriniz tutacak mı?

Efendim, halkın lüzum görülen bazı konularda aydınlatılması için, halk istese de, istemese de, verilen tâlimât ve emirlere ters düşmemek için kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle, memuruyla amiriyle toplantı salonundaki yerlerini almışlar, merak ve endişe dolu bir bekleyiş içinde konuşmacının söyleyeceklerini bekliyorlardı. Geniş toplantı salonundaki kalabalık insan topluluğu, çok garip ve enteresan bir manzara arz ediyordu. Bir tarafta en uzak köylerden, mezralardan gelen, doğru Türkçe’yi bilemeyen köylü kıyafetli, kadınlı-erkekli bir grup; bir tarafta eli bastonlu, adım atmakta zorluk çeken, beli bükük yaşlı nineler, dedeler; ön sıralarda da ilçede vazife yapan çağdaş kıyafetli amir ve memurlar, dekolte kıyafetli bayan öğretmen ve memureler...

Ve işte merakla beklenen konuşmacı zat, konuşmaya başlıyor:

“Değerli .... halkı! Beni dinlemek üzere bu toplantımıza katıldığınız için hepinize teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyorum.

“Bir süredir ilçenizdeyim, köylerinizi de gezdim, gördüm. Coğrafya olarak çok güzel tabiat güzelliklerine sahipsiniz. Ama bu güzellikler yetmez. Terör ve anarşinin çok yoğun olduğu bir dönemden geçiyoruz ülke olarak. İlçenizde ve köylerde terörün olmayışı bizi sevindirdi. Kürt kökenli olduğunuz halde buralara bölücü eşkıyanın girmemiş olması sevindirici bir durum. Bu yönüyle hepinize teşekkür ediyorum.

“Değerli vatandaşlar! Bilmelisiniz ki, bizim vazifemiz ve işimiz yalnız terörü önlemek değil. Burada anarşi ve terör yok ama başka problemler var. Bir kere bilmelisiniz ki çok geri kalmışsınız. Şu kılık-kıyafetiniz hiç iç açıcı değil. Hiç hoşuma gitmedi. Neden şu gördüğünüz bayan öğretmenler gibi çağdaş bir kuşamı tercih etmiyorsunuz? Şu zamanda hâlen ağzınız, yüzünüz kapalı, halen şalvarla gezmek olur mu? Çoğunuzun hâlen okuma-yazma bilmediğinizi öğrendim. Çok üzüldüm. İlçede ve köylerde okuma-yazma kursları açacağız. Kadın-erkek, genç-yaşlı demeden bu kurslara gidip, okuma yazma öğrenmenizi istiyorum.

“İlçenizde bir tek banka şubesinin bulunduğunu, onun da çalışmadığını öğrendim. Size faizin haram olduğunu söylemişler, siz de onun için banka ile alış veriş yapmıyormuşsunuz. Faiz haram diyenler sizi kandırıyorlar. Bundan sonra ilçenizdeki bu banka ile çalışmalısınız...”

Evet konuşmacı zatın söyledikleri bu minval üzere devam etti. Şimdi tahmin edebildiniz mi millete böyle her konuda telkin ve tavsiyelerde bulunan kişi kim olabilir? Daha doğrusu bahis mevzuu meseleler, hangi kurumun, hangi makamdaki amirin vazife ve selâhiyetleri arasında sayılır? Bu konuşmacı il valisi mi, ilçe kaymakamı mı, ilçe milli eğitim müdürü mü, yoksa banka müdürü mü? Maalesef hiçbirisi değil. Bu ibretlik konuşmayı yapan, bir ilçenin asayiş ve güvenliğini kontrol maksadıyla geçici olarak gelen, Komando Bölük Komutanı.

17.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.12.2006) - Sporda ölçü

  (03.12.2006) - Boşanmalar artarak devam ediyor

  (26.11.2006) - Anne-baba hakkı ödenmez

  (19.11.2006) - Taviz vermek çare değil

  (12.11.2006) - Bazıları ölünce kahraman oluyor

  (05.11.2006) - Kurtuluş takvada

  (29.10.2006) - Taziyelerin dinimizdeki yeri

  (22.10.2006) - Din-i mübîne perde olmamak

  (15.10.2006) - Maksadım yaraları kaşımak değil

  (08.10.2006) - Modern hayatın tehlikeleri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004