Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bush’a vekâleten Zenewi

Etiyopya’nın Somali’ye yönelik beklenmeyen saldırısı dünya basınının birinci gündem maddesi haline geldi. Bu çerçevede, İngiltere’de yayınlanan The Times Etiyopya uçaklarının Somali’nin başşehri Mogadişu’ya yaptığı saldırıları ele aldığı haberine, “Havaalanına saldırı Mogadişu’nun sefil tarihinde yeni bir sayfa açtı” başlığını attı.

Bölgesel savaş tehdidinin giderek büyüdüğünü belirten gazete, Şeriat Mahkemeleri Birliği adlı İslamcı harekete karşı mücadele veren hükümet güçleriyle, Etiyopyalı müttefiklerinin saldırı için Hıristiyanlar için kutsal olan Noel gününü seçtiklerine dikkat çekti. Şeriat Mahkemeleri Birliği’nin başkent Mogadişu’nun kontrolünü geçtiğimiz Haziran ayında ele geçirdiğini hatırlatan gazete, “Böylece kenti 15 yıldır neredeyse sürekli bir anarşi halinde yaşamaya mahkûm eden ve herkesin nefret ettiği silâhlı grupları kentten çıkardılar” yazdı. ‘İslâmcıların’ havaalanını yeniden kullanıma sokup, kentte belli bir düzeyde düzene kavuşturduklarını kaydeden gazete, ‘İslâmcıların’ hızla yükselişinin bölge başkentleri ve özellikle de Washington’da şok dalgaları oluşturduğunu bildirdi.

Bu arada, Somali’nin Addis Ababa Büyükelçisi Abdikarin Farah, Etiyopya askerlerinin Somali’nin başşehri Mogadişu’ya doğru ilerlediğini ve şehri 24 ya da 48 saat içinde ele geçirebileceklerini söyledi. Farah, Etiyopya’nın başşehri Addis Ababa’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Etiyopya güçleri, Mogadişu yolunda. Yaklaşık 70 kilometre uzaktalar. 24 ya da 48 saat içinde ele geçirmeleri mümkün” diye konuştu.

Büyükelçi Farah, Etiyopya askerleri ile Somali’deki geçici hükümete bağlı güçlerin Somali’de 17 yerleşim birimini ele geçirdiklerini, askerlerin gittikleri yerlerde şarkılarla karşılandıklarını söyledi.

Şeriat Mahkemeleri Konseyi’ne bağlı militanların başşehir Mogadişu’yu ele geçirdiği Hazirandan bu yana Somali hükümetini askerî olarak destekleyen Etiyopya, Mogadişu’daki havaalanını da vurmuştu.

Öte yandan, Etiyopya savaş uçakları, Somali’de bir yerleşim biriminde militanlara füze saldırısı düzenledi. Görgü şahitleri, Etiyopya’ya ait 2 savaş uçağının, örceki gece Somali hükümeti yanlılarının ele geçirmesiyle Buur Hakaba kasabasından çekilen İslâmî militanlara füze saldırısında bulunduğunu söyledi. Yaklaşık 30 dakika süren hava saldırısında 3 kişinin öldüğü, 4 kişinin de yaralandığı iddia edildi.

Bu arada, Somali’de Etiyopya askerlerinin destek verdiği hükümet, ülkede denetimi ele geçirmeye çalışan İslâmcıların teslim olmaları çağrısında bulundu. Şeriat Mahkemeleri Konseyi liderlerinden Şeyh Şerif Şeyh Ahmed ise İslâmî güçlerin bazı cephelerden geri çekilmesinin taktik gereği olduğunu belirterek, barış görüşmelerinin devamı konusunda herhangi bir öneriyi kabul etmediğini söyledi. Ahmed, “Askerlerimizden bazı bölgelerden geri çekilmelerini istedik. Savaş yeni bir aşamaya giriyor. Etiyopya ile uzun, çok uzun zaman savaşacağız ve savaşın her yere yayılmasını umuyoruz” diye konuştu.

/ ADDİS ABABA

27.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush’a vekâleten Zenewi

  Saddam’ın idamı onaylandı

  Beşir Endonezya’yı affetti

  İsrail’den tahrik eden karar

  6 ABD’li asker öldürüldü

  Yeni Türkmenbaşı 11 Şubat’ta seçilecek

  Nijerya şokta

  Tunus’ta ilk kadın parti lideri

  Olmert ile Mübarek biraraya geliyor


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004