Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Dışişleri: Müdahale etmiyor, bigâne de kalmıyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye’nin Irak’ın iç işlerine karışmayı asla aklından bile geçirmediğini belirtirken, ancak bölgedeki gelişmelerin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini ve bunlara seyirci kalınamayacağını söyledi.

Tan, haftalık basın toplantısında, Türkiye’nin Irak’ın iç işlerine karıştığı yönünde bu ülkeden yapılan bazı değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine, “Türkiye Irak’ın iç işlerine karışmayı asla aklından bile geçirmez” dedi. Türkiye’nin tek isteğinin Irak’ta barış, huzur ve güvenin sağlanmasıyla kendisi ve komşusuyla barışık bir yönetimin oluşturulması ve bunların istikrar içinde devam etmesi olduğunu belirten Tan, şöyle devam etti: “Bunun ötesinde kimsenin iç işleriyle ya da diğer işleriyle ilgili müdahalemiz söz konusu olamaz. Böyle bir şey asla düşünmedik, şimdiye kadar da yapmadık.” Ancak bölgedeki gelişmelerin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini ifade eden

Tan, “Türkiye bunlara seyirci olamaz. Zira bütün bu ateşin sıcaklığını biz hissetmekteyiz” diye konuştu. Tan, sorunların bir an önce çözümüne destek olabilmek için sadece Türkiye olarak değil komşu ülkelerle birlikte Irak yönetimine destek olmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Sözcü Tan, “Irak içinden her zaman bir takım sesler çıkabilir. Bizim yaklaşımımız budur. Biz onlara da bu çerçevede cevap veriyoruz” dedi.

Tan, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin hakkında verilen idam cezasının onayına ilişkin soru üzerine, “Bu, başından beri söylediğimiz üzere Irak’ın iç meselesidir ve iç hukuku çerçevesinde ortaya çıkmıştır. Buna bizim karışmamız ya da müdahalemiz mümkün değildir” dedi. “Irak Meclisinde Türkiye’deki Kürtlere yönelik Irak’ta bir konferans düzenlenmesi yönünde çağrı yapıldığına” yönelik bir soru üzerine Tan, bu konuda bilgisi olmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Biz kendi politikalarımızı kendimiz oluşturuyoruz ve başkalarının da bizim politikalarımıza müdahale etmesine hiçbir zaman arzu etmeyiz.” Türkiye’nin komşu ülkeler girişimi hâlâ yürürlükte olduğunu hatırlatan Tan, bundan sonra da bu yöndeki çabaların süreceğini söyledi.

Tan, İran’ın nükleer programına ilişkin BM Güvenlik Konseyinin kararına yönelik soru üzerine de, “Biz BM karalarına saygılıyız. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde politikamızı belirleyeceğiz” diye konuştu.

Sözcü Tan, Türkiye’nin İran ile sorunun diplomatik yoldan çözümü için her düzeyde temaslarda bulunduğunu hatırlattı.

/ ANKARA

28.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Talat: 2007’de çözüm istiyoruz

  Saddam'ın infazı bir ayı geçebilir

  Dışişleri: Müdahale etmiyor, bigâne de kalmıyoruz

  İngiltere’de modern kölelik

  Filistin'de ateşkes zorda

  ABD’nin en eski başkanı öldü

  Nejad Papa’ya mektup yazdı

  Somali güçleri Cevher’i ele geçirdi


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004