Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sanayici tedirgin

Cari açığın milli gelirin yüzde 7,5’ine ulaşmasıyla yıl sonunda bu rakamın yüzde 8’i geçecek olması sanayiciyi ürkütüyor. Son derece önemli gelişmelerle dolu bir yılı geride bırakırken, Bursa iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri 2006 yılını değerlendirdiler.

2007’nin seçim yılı olması sebebiyle gelirleri artacak geniş kitlelerin tüketim eğilimlerinin enflasyonu da tetikleyeceği konusunda ortak noktada buluşan Bursa iş dünyası temsilcileri, çifte seçimin de başlı başına bir belirsizlik kaynağı oluşturduğunu vurguladılar. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sorunların ve belirsizliklerin yanı sıra küresel ekonominin ve piyasaların belirsizliği de tedirginliği arttırıyor.

Son derece önemli gelişmelerle dolu bir yılı geride bırakırken, Bursa iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri 2006 yılını değerlendirdiler.

“Rakamlar iç açıcı değil”

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan dış ticaret rakamlarının sanayiciyi ürküttüğünü belirterek “2005 Ocak-Ekim döneminde 35 milyar dolar olan dış ticaret açığı, 2006 yılı Ocak-Ekim döneminde yüzde 26,7 oranında artarak 44.5 milyar dolara yükselmiştir” dedi. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan carî açığın da hız kesmediğine dikkat çeken Aras, “Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye’nin cari işlemler açığı Ekim ayında 2.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Cari açık geçen yılın aynı döneminde 896 milyon dolar düzeyindeydi. Ocak-Ekim döneminde ise cari açık yüzde 67 artışla 28 milyar doları aştı. Ekim ayı itibarıyla 12 aylık cari açık da 34.4 milyar dolar oldu.

NOSAB Başkanı Yalçın Aras, 2007 yılında popülist bir seçim tekniği uygulanırsa ihracattaki artışın tersine dönüp çok daha zor şartlarla karşı karşıya kalınabileceğini de sözlerine ekledi.

“Carî açık en önemli sorun”

Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin de, “Cari açığın milli gelire oranı yüzde 8’i bulacak gibi. Yıl ortası itibariyle zaten bu rakam yüzde 7.5’i bulmuş durumda. Ekonomi, seçim yılı 2007’ye yüksek cari açıkla girecek” dedi.

Cari açığı ekonominin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ettiğini ve 2007 yılı tahminlerini güçleştiren gelişmelerden birinin bu olduğunu belirten Sezgin, ABD ekonomisindeki kötü gidişin de küresel ekonomide belirsizlik anlamına geldiğini kaydetti. Sezgin, carî açığın yüksekliği sebebiyle küresel ekonomiden gereğinden çok etkilenebileceğini de vurguladı.

“Ülke ekonomisi siyasi çıkarlara kurban edilmesin”

2007 yılında yaşanacak çifte seçimin önemli bir siyasi belirsizlik kaynağı olmaya aday olduğuna değinerek sözlerine başlayan Rumeli Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, “Bu seçimler nedeniyle AB reformlarında ve ekonomik reformlarda gecikme ve kilitlenmelerin bizzat kendileri de, ekonomik kırılganlığı artırıcı niteliktedir. 2007’de büyüme sürecekse yüksek cari açık vermeye devam edeceğiz demek” şeklinde konuşarak sanayicinin sorunlarını dile getirdi.

Açıklamasına enflasyonu değerlendirerek devam eden Varlık, “Son gelişmeler cari açık sorununu yeniden ekonomik sorunların en başına yerleştirirken, enflasyon problemini kısmen bastırdı. 2007’de çifte seçim nedeniyle gelir düzeyinde ve tüketimde yaşanabilecek artışın enflasyona yol açması mümkün. Seçim yılı nedeniyle iş dünyası için 2007 önemli bilinmezlerle dolu” diye konuştu.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

28.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sanayici tedirgin

  Faizlerin yükselmesi büyük zarar verdi

  Memur emeklisine katsayı zammı

  Türkiye Finans’a yabancı ortak

  Otomotiv pazarı daraldı

  Asgarî ücret 500 YTL olmalı

  Petrol 61 doların altına geriledi


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004