Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Faizlerin yükselmesi büyük zarar verdi

2006 Mayıs’ında konjonktürden kaynaklanan bir dalgalanma olduğunu belirten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk, bu dalgalanma sebebiyle yükselen faizlerin ekonomiye zarar verdiğini söyledi. Balduk, “Dalgalanma nedeniyle kur seviyesi belli bir seviyeye çıktı ve tekrar aşağıya indi. Dalgalanma çıkarken de, inerken de tahribat yapıyor. Türk ekonomisine en büyük zararı da faizleri yükseltmesi oldu” dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Mehmet Balduk, 2006 Mayıs ayındaki dalgalanma sebebiyle faizlerin yüksediğini belirterek,”Maalesef bu dönem Türkiye’de rantiyecilere ciddi kaynak aktarımı oldu. Bu ciddi bir handikap, ciddi bir olumsuzluk” dedi.

Balduk, KTSO Meclis Toplantısı öncesi gazetecilere 2006 yılını değerlendirdi. 2006 Mayıs ayında konjonktürden kaynaklanan ciddi dalgalanma olduğunu kaydeden Balduk, bu dalgalanma sebebiyle yükselen faizlerin Türk ekonomisine ciddi zarar verdiğini ifade etti. Balduk, “Dalgalanma nedeniyle kur seviyesi belli bir seviyeye çıktı ve tekrar aşağıya indi. Dalgalanma çıkarken de inerken de tahribat yapıyor. Türk ekonomisine en büyük zararı da faizleri yükseltmesi oldu. Yükselen faizler maalesef aynı seviyede kalıyor. Bu da Türk müteşebbisine, sanayicisine ciddi zararlar veriyor. Birtakım kesimlere kar sağlıyor, ama o kesimin sağladığı karlardan dolayı yıllardır şikayet etmiştik ‘Rantiyecilere hizmet ediliyor’ diye. Maalesef bu dönem Türkiye’de rantiyecilere ciddi kaynak aktarımı oldu. Bu ciddi bir handikap, ciddi bir olumsuzluk” dedi.

“FAİZLER GEREKSİZ YÜKSELTİLDİ”

“Türkiye’de doğru yapılan işler de var, yanlış yapılan işler de var” diyen Balduk, şu görüşlere yer verdi: “Yanlış yapılan işlerin başında faizin gereksiz yükseltilmesi var. Burada sadece Merkez Bankası’nı da suçlamak yanlış. Merkez Bankası’nın 2004 yılından bu yana para politikaları açısından ciddi hataları var ama bazı reformların da yapılamaması Merkez Bankası’nı temkinli bir yaklaşıma itiyor. Bu açıdan en son Anayasa Mahkemesi’nin bozduğu sosyal güvenlik reformu işte kamu yönetimi reformu gibi reformların yapılamaması Türk ekonomisinin daha iyi açılmasını engelliyor.”

BORÇ ALARAK VE SÜREKLİ

TÜKETEREK BİR YERE GİDEMEYİZ

Türkiye’nin bulunduğu şartlardan daha iyi yerlere gidebilmesi için mutlaka üretim yapması gerektiğinin altını çizen Balduk, “Biz bazı rakamları gerçekçi bulmuyoruz ve hep ifade ediyoruz. Çok kötü mü günler? Hayır. Bundan daha da iyi olabilir. Türkiye üretmek zorunda. Türkiye dışarıdan borç alarak, tasarruf etmeden sürekli tüketerek bir yere gidemez. Onun için üretimin altyapısını hazırlamak zorunda. Onun için 2006 yılında faiz dalgalanmasını bir tarafa bırakırsak, ‘Olumlu geçti’ denilebilir” şeklinde konuştu. Balduk, 2007 yılında seçim olacağı için hükümetin riske girmek istemediğini de ifade etti.

/ KAHRAMANMARAŞ

28.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sanayici tedirgin

  Faizlerin yükselmesi büyük zarar verdi

  Memur emeklisine katsayı zammı

  Türkiye Finans’a yabancı ortak

  Otomotiv pazarı daraldı

  Asgarî ücret 500 YTL olmalı

  Petrol 61 doların altına geriledi


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004