Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Asgarî ücret 500 YTL olmalı

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, ‘’Adalet, bir bayan adı değilse gereği yapılmalı, asgari ücret yeniden gözden geçirilmeli ve en az 500 YTL olmalıdır’’ dedi.

Akay, 2007 yılı için belirlenen asgari ücretle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretliye reva görülen 23 YTL’lik artışla hükümetin, Guinnes Rekorlar kitabına girmeye aday olduğunu ileri sürdü. Durumlarının düzeleceğini bekleyen asgari ücretlinin, ‘’günlük 80 kuruşluk ibretlik zamla şoke olduğunu’’ savunan Akay, 403 YTL’lik asgari ücretle bir

ailenin, kira, yiyecek, giyecek, yakacak, eğitim, sağlık, ulaştırma, haberleşme, temizlik gibi zorunlu ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını sordu. Akay, şunları kaydetti: ‘’İktidar partisinin adındaki adalet kelimesinin bir anlamı varsa asgari ücretliye yapılan 80 kuruşluk komik artış yeniden gözden geçirilmelidir. Adalet, bir bayan adı değilse gereği yapılmalı, asgari ücret yeniden gözden geçirilmeli ve en az 500 YTL olmalıdır.’’

Asgari ücret zammıyla ne alınır?

Birleşik Metal-İş tarafından yapılan araştırmaya göre, asgari ücrete 2007 yılı birinci altı ayında yapılan yüzde 6’lık artışla günde 17 gram bebek maması, 150 gram beyaz peynir, 56 gram dana eti alınabiliyor.

Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesi tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) madde fiyatları üzerinden yapılan araştırmada, asgari ücrete 2007 yılı birinci altı ayı için yapılan yüzde 6’lık zammın, ‘’en temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak, trajikomik bir rakam olduğu’’ savunuldu.

Araştırmada, asgari ücretliye verilen günlük yaklaşık 75 yeni kuruşluk zam ile 1,5 adet kuru simit alınabildiği belirtildi. Araştırmaya göre, asgari ücrete yapılan günlük artış, 260 gram pirince, 17 gram bebek mamasına, 56 gram dana etine, 150 gram beyaz peynire, 61 gram bala, 87 gram çaya karşılık geliyor.

Zammın belediye otobüsü için alınan tek biletin gerisinde kaldığına işaret edilen araştırmada, ‘’Aldığı zamla dışarıda bir tas çorba içmek isteyen asgari ücretli üç günlük zammı lokantaya bırakmak zorunda’’ denildi.

Araştırmada, antep fıstığının 100 gramının da 2 günlük zamma karşılık geldiği ifade edildi. Araştırmada, 339.88 YTL olan ortalama kiranın yaklaşık 441, 30.96 YTL olan diş dolgusunun da 40 günlük asgari ücret zammına karşılık geldiği belirtiliyor.

/ ANKARA

28.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sanayici tedirgin

  Faizlerin yükselmesi büyük zarar verdi

  Memur emeklisine katsayı zammı

  Türkiye Finans’a yabancı ortak

  Otomotiv pazarı daraldı

  Asgarî ücret 500 YTL olmalı

  Petrol 61 doların altına geriledi


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004