Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kalpler yumuşadı

En kalabalık nüfusa sahip İslâm ülkesi Endonezya’da da bayram coşkusu yaşandı. Başkent Cakarta’da Güneydoğu Asya’nın en büyük camisi olma özelliği taşıyan İstiklal Camiine koşan onbinlerce Müslüman bayram namazını eda etti. Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan Müslümanlar, Kurban Bayramı namazını kılmak için sabahın erken saatlerinde camiye akın etti. Berlin’in minareli tek camisi olan Türk Şehitlik Camisi, bayram namazı kılmak isteyenlerle dolup taştı.

Türkmenistan’da Kurban Bayramı dün başladı. Türkmenler sabah saatlerinde bayram namazı için camileri doldurdu. Camilerde boş yerlerin olmaması dikkat çekti. Ülkenin başkenti Aşkabat’taki camilerde bayram namazının ardından caminin içinde bayramlaşma yapıldı. Aşkabat’taki Türkler de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurdurduğu Ertuğrul Gazi camisine akın ettiler. Cami dolarken birçok kişi bayram namazını caminin dışında eda etti. Namazdan sonra Müslümanlar birbirleriyle tokalaşarak, bayram sevincini paylaştı. Bayram namazında çocukların ve kadınların çokluğu dikkat çekti. Bayram namazından sonra Türkmenler kurban keserek, dini vecibelerini yerine getiriyorlar.

Hepimiz Allah'ın kullarıyız

Kazakistan’da da Kurban Bayramı, Türki Cumhuriyetlerin pek çoğunda olduğu gibi dün başladı. Sabahın erken saatlerinde Almati Merkez Camisi’ne akın eden Kazakistanlılar, camiye sığmayınca bayram namazını caminin bahçesinde ve sokaklarda buz üstünde kılmak zorunda kaldı. Merkez Camisi’nde bayram namazından sonra halka seslenen Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, “Kurban kesmek Müslümanlara Allah’ın verdiği rızk için şükran manası taşıyor. Bugün merhamet, yardımseverlik, iyilikseverlik günü. Kurban etini üçe bölmemizin sebebi, bir kısmını fakirlere, yetimlere bir kısmını akraba ve dostlara ikram etmektir. Birbirine sevgi, muhabbet, yakınlık ve iyi dilek işaretidir. Bizim yüce dinimiz insanları milletlere ve halklara bölmemiştir, hepimizi bir Allah’ın kulu olarak kabul etmiştir” dedi.

Kurban Bayramı Müslümanlar için fırsat

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da Güneydoğu Asya’nın en büyük camisi olma özelliği taşıyan İstiklal Camisi’nde onbinlerce Müslüman dün sabah bayram namazını eda etti. Bayram hutbesinde yüzbinin üzerinde mümine seslenen İslam Enstitüsü Dekanı Nezüriddin Ömer, “Kurban bayramı, Müslümanların kendilerini temizlemesi, kalplerini yumuşatması ve fikirlerine istikamet vermesi için bir fırsattır” diye konuştu. Ömer, oğlu İsmail’i Allah’ın emri nedeniyle kurban etmeye niyetlenen Hz. İbrahim örneğini Müslümanların takip etmesi gerektiğini vurguladı.1984 yılında inşa edilen İstiklal Camii’nde aynı anda 120 bin kişi ibadet edebiliyor. Ülkenin dört bir yanında da milyonlarca Müslüman, yağmurlu havaya rağmen bayram namazına akın etti.

Vatandaşlar hasret giderdi

Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan Türkler, bayram namazını kılmak için sabahın erken saatlerinde kentin tek minareli camisine akın etti. Berlin’in minareli tek camisi olan Türk Şehitlik Camisi, sabahın ilk ışıklarıyla bayram namazı kılmak isteyenlerle dolup taştı. Camiye sığamayanlar ise soğuk havaya rağmen cami bahçesinde namaz kıldı. Yaklaşık 4 bin kişinin birlikte kıldığı namazın ardından vatandaşlarımız, birbirleriyle bayramlaşarak hasret giderdi.

30 bin kişi meydana taştı

Kırgızistan’da Kurban Bayramı, sabah erken saatlerde kılınan bayram namazıyla başladı. Başkent Bişkek’teki camilerin yetersiz kalması sebebiyle Kırgızistanlılar bayram namazını Ala Too Meydanı’nda kıldı. Meydana da sığmayan kalabalık meydanın etrafındaki park ve yollara taştı. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı meydandaki bayram namazına çocuklar da büyük ilgi gösterdi. Meydanda kılınan bayram namazını, Kırgızistan Devlet Televizyonu canlı olarak verdi. Bayram namazı öncesi bir konuşma yapan Kırgızistan Genel Müftüsü Murat Hacı Cumanov, bayramların önemine işaret ederek, halkı her zaman birlik olmaya dâvet etti.

Avustralya bayrama ‘kurbansız’ girdi

Coğrafi konumu sebebiyle bayramı ilk kutlayan ülke olan Avustralya’nın Sidney şehrinde yaşayan Müslümanlar yerel saatle 07.00’da kılınan bayram namazı ile Kurban Bayramı’nı kutlamaya başladı.

Bayramın ilk gününün tatil olan Pazar gününe denk gelmesiyle camiler dolup taşarken, yılbaşı tatili sebebiyle kapalı olan mezbahalarda kurbanlıkların Salı günü kesileceği ve en erken bayramın dördüncü günü olan Çarşamba günü sahiplerine teslim edilebileceği öğrenildi. Bu arada Güney Yarımküre’nin en büyük camisi olan Türklere ait Auburn Gelibolu Camii’nde namazlarını kılan Müslümanlar güzel görüntüler oluştururken, binlerce dolar para bağışında bulundular.

/ AŞKABAT- ALMATI- CAKARTA- BERL

01.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Irak öncelikli sorun oldu

  Kalpler yumuşadı

  Erbakan, Güler ve Topbaş bayram namazını Eyüp Sultan’da kıldı

  Arınç: Bayram huzur getirsin

  Şehitler unutulmadı

  Cezaevlerinde açık görüş

  Sınır ötesi bayramlaşma

  Bayram vaazına soruşturma

  Londra’da iki kez bayram namazı kılındı

  11 Türk hacı daha vefat etti

  Baykal: İdamla hukuk sağlanmaz

  Akaryakıtta kaçakcılığa son

  Karayalçın: Tartışmalar Erdoğan’a yarar

  MEB’den sözleşmeli öğretmenler için teklif

  64 operasyonda 144 kişi yakalandı

  Şener: İdam bütünlüğe zarar vermesin

  Esir kampı, okul olmuş

  Çocuklara bayram harçlığı


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004