Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Havanda su dövdüler

Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde, Ortadoğu barışıyla ilgili konuları görüşen Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ortak bir basın açıklaması yaptı. Gergin bir havada geçtiği belirtilen basın toplantısında, Hüsnü Mübarek’in, Ehud Olmert’e, İsrail’in barış görüşmeleri için şartlar öne sürmemesi ve Gazze’deki militan grupların roket saldırılarılarına karşın barış için müzakerelere katılmaları gerektiğini söylediği belirtildi.

Olmert’in ise, Filistin’e silâh ve para kaçırılmasıyla ilgili olarak Mısır’ın daha kesin bir tavır alması isteğini ilettiği kaydedildi. Mübarek, Mısır yasalarının para transferine izin verdiğini, silâh kaçakçılığına engel olmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Zirvenin, İsrail’in Ramallah’a düzenlediği operasyon sebebiyle gergin geçtiği, saldırıyı sert biçimde kınayan Mübarek’in, bu konudaki tepkisini Olmert’e ilettiği belirtiliyor. Mübarek, basın toplantısında da Başbakan’a Ramallah’ta olanlarla ilgili kızgınlıklarını dile getirdiğini belirtirken Olmert, operasyonun gerekli olduğunu, ancak sivillerin yaralanması sebebiyle üzgün olduklarını kaydetti.

Olmert, Mübarek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah’ın katılacağı bir zirveyi kabul edip etmediği sorusu üzerine, bu liderlerle geçen haftalarda zaten biraraya geldiğini söyledi.

İsrail Başbakanı, ‘’Elbette her buluşma, bağları güçlendirme, atmosferi geliştirme ve Filistin ile aramızda ciddî ve sorumlu bir müzakere ortamı oluşturma konusunda yararlı olabilir’’ diye konuştu. Olmert’in, ‘’Filistin kabinesinde Hamas’ın varlığının müzakereler için engel oluşturduğu’’ sözleri üzerine Mübarek, Olmert’e dönerek, ‘’Öyleyse, Filistin yönetimiyle deneyin. Bununla ilgili tek yetkili onlar’’ diye cevap verdi. Filistinli militanların roket saldırılarının, İsrail’in hassas ateşkesi bozmasına sebep olduğunu belirten Mübarek, ‘’Şu Kassam roketleri. Onları hergün fırlatıyorlar. Barış sürecini, 1 ya da 2 kişi roket fırlatıyor diye durduracak mıyız? Barış sürecine bağlı kalmak zorundayız’’ dedi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, zirveden önce yaptıkları açıklamada, görüşmenin amacının Olmert ve Abbas arasında, daha önce Şarm El Şeyh’te yapılan İsrail-Filistin zirvesi gibi bir zirvenin düzenlenmesi için uygun ortamı hazırlamak olduğunu söylemişlerdi.

Mısır, 2005 yılının şubat ayında, dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Abbas arasındaki zirveye arabuluculuk yapmıştı. Abbas ve Olmert ise 23 Aralık’ta biraraya gelmiş ve barış görüşmelerini canlandırma konusunda mutabık kalmışlardı.

/ ŞARM EL ŞEYH

06.01.2007


 

Abbas ile Haniye bir araya geldi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Başbakan İsmail Haniye’nin, Filistin’deki gerginliğin sona ermesi için sükûnet çağrısı yapılması konusunda hemfikir oldukları bildirildi.

İki liderin, Abbas’ın Gazze’deki makamında görüşmesinden sonra basına açıklama yapan Haniye, ‘’Sükûnet, tüm silahlı kişilerin sokaklardan çekilmesi ve diyalog çağrısı yapmak konusunda anlaştık’’ dedi.

Hamas ile El Fetih yanlılarının çatışmasını sona erdirmek için tarafların basında örgütlerinin kampanyasını yapmaya son vermesi konusunda da hemfikir olduklarını belirten Haniye, siyasî anlaşmazlıkları çözmek ve ulusal birlik hükümeti kurulmasına yönelik görüşmeler yapılması gerektiğini kaydetti.

/ GAZZE

06.01.2007


 

İşgal kadrosuna tasfiye

Yeni Irak planını gelecek hafta açıklaması beklenen ABD Başkanı George W. Bush’un, Irak ekibini toptan değiştirmeye hazırlandığı belirtiliyor. Bush’un, ABD’nin Irak’taki en üst düzey komutanı olan Orgeneral George Casey’i de görevden almaya hazırlandığı, Casey’nin yerine Korgeneral David Petraeus’u atayacağı bildiriliyor.

ABD’de 7 Kasım 2006 Kongre seçimlerinde, Irak’taki durumun da etkisiyle rakibi Demokrat Parti’ye karşı ağır yenilgi alan ve kongrede çoğunluğu Demokrat Parti’ye kaptıran Cumhuriyetçi Partili Bush, seçimlerin hemen arkasından ABD Savunma Bakanlığı pozisyonunda değişiklik yapmış ve Donald Rumsfeld’in yerine Bob Gates’i atadığını duyurmuştu.

Rumsfeld’in arkasından Bush’un, ABD’nin Irak’taki en üst düzey komutanı olan Orgeneral George Casey’i de görevden almaya hazırlandığı, Casey’nin, Irak’taki kötü gidişatta rolü bulunduğuna inandığı söylentileri bulunuyordu. Amerikan ABC televizyonu, açıklamadığı kaynaklara dayandırarak Bush’un, Casey’nin yerine Korgeneral David Petraeus’u atayacağını bildirdi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, bu haberle ilgili yorum yapmadı. Petraeus, Irak’ın 2003 yılı işgali sırasında 101’inci hava indirme tümeninin komutanlığını yapmıştı. 101’inci hava indirme tümeni, Kuzey Irak’ta özellikle Musul’da görev yapmıştı. Demokrat Parti’nin çoğunluğu ve dolayısıyla kontrolünü ele geçirdiği ABD Kongresinde, yeni dönem Kongre üyelerinin yemin edip göreve başladığı gün, Bush’un Irak’ta yeni atamalar yapacağı haberlerinin basına sızması dikkat çekti.

/ WASHINGTON

06.01.2007


 

Saddam âdil bir çşekilde yargılanmış!

ABD Başkanı George W. Bush, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in geçen haftaki idamının ‘’daha onurlu bir şekilde’’ infaz edilebileceğini kabul ederken, ‘’Saddam Hüseyin’e, öldürdüğü binlerce insana vermediği yargı hakkı tanındı.

Adil bir şekilde yargılandı’’ değerlendirmesinde bulundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Beyaz Saray’da ağırlayan Bush, Saddam’ın idamına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, ‘’Ben daha onurlu bir şekilde gerçekleştirilmesini dilerdim. Benim kişisel görüşüm, Saddam Hüseyin’e adil yargılanma hakkı verildiğidir. Kendisi, öldürdüğü binlerce insana bu hakkı vermekte isteksizdi. Elbette prosedürün daha onurlu bir şekilde gitmesini dilerdim, ancak kendisi adil bir şekilde yargılandı’’ dedi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile de iki saat süren bir video konferans gerçekleştiren Bush, daha sonra Merkel ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplarken, Maliki ile Saddam’ın hayatının son anları hakkında konuştuklarını kaydetti.

/ WASHINGTON

06.01.2007


 

Kuzey Kore nükleer denemeye hazırlanıyor

Amerikan Savunma Bakanlığı yetkililerine göre Kuzey Kore, yeni bir nükleer denemeye hazırlanıyor. ABC televizyonunun, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberine göre Kuzey Kore, kısa süre içinde yeni bir nükleer deneme yapabilir.

Kuzey Kore’nin hazırlıklarının, 9 Ekimde Pyongyang’da ilk nükleer denemesini yaparak dünyayı şoke ettiği döneme benzer adımları kapsadığı belirtildi.

ABC’ye konuşan bazı Pentagon ve istihbarat yetkililerine göre yeni nükleer deneme 2-3 ay içinde gerçekleşebilir. Kuzey Kore’nin 9 Ekimdeki nükleer denemesinden önce Amerikan casus uyduları, Kuzey Kore’nin kuzey doğusundaki P’onggye bölgesine çok geniş kabloların getirilmesinin görüntülerini kaydetmişti. Aynı bölgede benzer faaliyetlerin bugün de yapıldığı belirtiliyor.

/ WASHINGTON

06.01.2007


 

Japonya: Kısa süre içinde nükleer deneme işareti yok

Japonya, Kuzey Kore’nin kısa bir süre içinde yeni bir nükleer denemede bulunacağına dair bir bilgiye sahip olmadığını açıkladı.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso, Amerikan ABC televizyonundaki ‘’Kuzey Kore’nin nükleer denemeye hazırlandığı’’ yönündeki haberinin ardından yaptığı açıklamada, ‘’Durumda önemli bir değişiklik saptamadık’’ ifadesini kullandı. ABC televizyonunun, Amerikan Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberde, Kuzey Kore’nin, kısa süre içinde yeni bir nükleer deneme yapabileceği belirtilmiş, buna yönelik hazırlıkların, 9 Ekimde Pyongyang’da ilk nükleer denemesini yaparak dünyayı şoke ettiği döneme benzer adımları kapsadığı kaydedilmişti.

/ TOKYO

06.01.2007


 

İran ile barış yok

ABD Başkanı George Bush, “Nükleer silâh geliştiren İran ile barış yok’’ dedi. Bush, Beyaz Saray’da bir araya geldiği Almanya Başbakanı Angela Merkel’i, İran’a yönelik BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarına destek vermesinden dolayı kutladı ve nükleer silâh geliştiren İran ile barış olasılığı görmediğini söyledi.

Güvenlik Konseyi kararının, “özgür dünyanın barış dolu bir gelecek istediği’’ mesajını vermesi açısından önemi bulunduğunu belirten Bush, ancak nükleer niyetlerinden vazgeçmeyen İran için aynı geleceği göremediğini kaydetti. Irak konusuna da değinen Bush, yeni Irak politikasının ana hatlarının gelecek hafta şekilleneceğini ve bu konudaki görüşmelere kendisinin de dahil olduğunu söyledi.

/ WASHINGTON

06.01.2007


 

İdamı kaydedenlerin kimlikleri belirlendi

Irak’ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in, idam edildiği sırada iki gardiyan tarafından cep telefonuyla görüntülendiği açıklandı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin yardımcılarından Sami El Askeri, idamı görüntüleyen iki kişinin kimliklerinin, yapılan soruşturma sonucunda ortaya çıkartıldığını söyledi.

Askeri, görüntülerin, iki gardiyan tarafından alındığını ve bu kişilerin tutuklandığını belirtti. Saddam Hüseyin’in idam görüntülerinin, mezhepler arasındaki çatışmalar sebebiyle her gün birçok ölümün olduğu Irak’ta daha da çok kan dökülmesine yol açmasından endişe ediliyor. Saddam’ın idamının, yasa dışı yollardan elde edilen görüntülere yansıyan infaz tarzı tepkilere yol açmıştı.

/ BAĞDAT

06.01.2007


 

Aralık ayı ABD ordusu için en kanlı ay oldu

Irak’ın başşehri Bağdat’ın batısında devriye gezen Amerikan askerlerinden birinin dün hafif silâhlarla düzenlenen saldırıda öldüğü bildirildi.

Askerin ölümüne ilişkin açıklama, Amerikan ordusundan bugün yapıldı. Amerikan ordusu için Aralık ayı, Kasım 2004’ten beri en kanlı ay olmuş, en az 111 asker ölmüştü. Kasım 2004’te ise Amerikan ordusu 137 kayıp vermişti. )

/ BAĞDAT

06.01.2007


 

AB, Saddam’dan sonra idama karşı çıktı

Ölüm cezasına prensipte karşı olmasına rağmen Saddam Hüseyin’in idamına ses çıkarmayan AB, Iraklı eski üst düzey yöneticilerin asılmamasını istedi.

AB Dönem Başkanlığından yapılan açıklamada, Irak hükümetinin eski istihbarat örgütü başkanı Barzan İbrahim el-Tikriti ve eski Devrim Mahkemesi Başkanı Avad Hamid el-Bender’i idam etmek istediğine dikkat çekilerek, ‘’AB’nin her türlü idam cezasına karşı olduğu’’ hatırlatıldı. İdamı istenen eski üst düzey yetkililerin ‘’kendi halkını yıllar boyu zorbaca yöneten Saddam Hüseyin rejiminin en üst seviyedeki temsilcileri olduğu’’ kaydedilen açıklamada, geçmişte binlerce insanın işkence gördüğü ve katledildiği Irak’ta halkın daha iyi bir geleceği hak ettiği ifade edildi. Bu amaç doğrultusunda dini ve etnik kökeni ne olursa olsun Irak toplumunun tüm unsurlarının bir araya gelmesinin hayati önemde olduğu vurgulanan AB açıklamasında, ‘’Eski yönetim zamanında işlenen suçların hesabının sorulması, Irak’ta ulusal uzlaşma ve diyaloğa yardımcı olur. AB bu önemli hedefe ulaşmada, suçların adilce soruşturulması gereğini hatırlatır’’ denildi.

/ BRÜKSEL

06.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004