Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Esnaf endişeli

2006 yılını iyi geçirmeyen esnaf ve sanatkâr, 2007 yılının da seçim yılı olmasından dolayı umutlarını 2008’e bıraktı. Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak, esnafın önünün açılmadığını kaydetti. Öte yandan, 2006 yılında 6 bin 47 işyeri açılırken, 7 bin 665 işyeri kepenk kapattı.

2006 yılını iyi geçirmeyen esnaf ve sanatkar 2007 yılı seçim yılı olmasından dolayı umutlarını 2008 yılına bıraktı. Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, esnafının önünün açılmadığını kaydetti. Başkan Arif Tak, "2006 yılını geride bıraktık. İki önemli seçimi içinde barındıran 2007 yılına girdik. 2006 yılı esnaf ve sanatkâr açısından çok da verimli geçmedi. İyiye giden noktalar oldu. Fakat bu iyiye giden noktalar, zaten var olan düzenin bozulup yeniden eski haline getirilmesinden öte gidemedi" dedi. 2006 yılından beklentilerinin fazla olduğunu fakat 2002 yılından beri süregelen sorunlara yine çözüm üretilemediğini belirten Tak, Bayram ve yılbaşının bir arada hatırlatarak, alışverişlerden esnafın umduğunu bulamadığını dile getirdi. Mevcut iktidar milletvekillerinden iki tanesinin esnafın sorunları ile ilgili görevlendirilmesi önerisi getirdiğini fakat bunun gerçekleşmediğini ifade eden Tak, esnaf ve sanatkârın nüfusun yüzde 30’unu oluşturduğunu hatırlatarak, “Bu bir kısır döngüdür. Bugün siz esnaf ve sanatkârın sorununu çözerseniz, diğer kesimlerin de sorunu çözülür. Siyasilerimiz bunu göremediler” dedi. Sorunların asıl kaynağının TESK ile hükümet arasında yaşanan soğukluk olduğunun altını çizen Arif Tak, “Sıkıntıların ele alınmaması. TESK ile hükümetimizin iyi geçinememesi. İtişme, kakışma içinde olmaları bizi bu noktaya getiriyor. Hükümetimiz tarafından istenmeyen kişi konumunda bulunan TESK Genel Başkanı unutulmamalıdır ki seçim ile işbaşına geliyor. Demokratik rejimin gereği seçimi kazanıp gelenlere saygı duymayı gerektirir. Büyük bir kesimi temsil eden esnaf ve sanatkârların sorunlarını, bir kişinin istenmemesine bağlamak uygun bir hareket değildir. Bu nüfusun yüzde 30’unu ihmal edip, ne haliniz varsa görün sizin sorunlarınıza çare bulmuyoruz demektir” diye konuştu.

Beklentileri olan esnaf ve sanatkârın mevcut iktidara tam destek verdiğini ifade eden Arif Tak, umutlarını yitirmeden de vermeye devam ettiğini söyledi.

Tak, “2007 yılının esnaf ve sanatkârımıza bol kazançlı, toplumun tüm kesimlerine mutluluk, refah ve huzur getirmesini dilerim” dedi. 2007’den seçim yılı olması sebebi ile bir şey beklemediğini ifade eden Tak, esnaf ve sanatkârın yüzünü 2008’e çevirdiğini kaydetti. Arif Tak, seçimlerin ekonomide kalıcı izler bırakamaması dileğini yineledi. KAPANAN SAYISI AÇILANI GEÇTİ 2006 yılında 6 bin 47 işyeri açılırken, 7 bin 665 işyeri kapanışını verdi. 2002 yılından itibaren verilere bakıldığında ilk kez kapanan işyeri sayısı açılan işyeri sayısının üzerine çıkıyor. Bunun da sebebi, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında faaliyetini daha önceki yıllarda durduran, fakat borçları sebebi ile kapanışı veremeyen esnaf ve sanatkarın SSK ve Bağ-Kur prim affı ile kapanış vermelerinden dolayı artış yaşandı. 2002 yılından itibaren açılan kapanan firma sayılarına bakıldığın da; 2002 yılında 4 bin 791 işyeri açılırken 3 bin 492 işyeri kapandı. 2003 yılında 5 bin 494 işyeri açıldı, 4 bin 722 işyeri kapandı. 2004 yılında 6 bin 170 işyeri açıldı, 3 bin 553 işyeri kapandı. 2005 yılında ise 6 bin 805 işyeri açılırken, 5 bin 316 işyeri kapandı.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

06.01.2007


 

Piyasalar gerilim istemiyor

Türkiye’de yaşanacak iki seçimin ve küresel sermayenin yatırım tercihlerinin finans piyasalarının seyrinde etkili olacağını dile getiren yatırımcılar, cumhurbaşkanlığı seçiminin, genel seçim sonuçları üzerinde de etkili olabileceğini belirtiyorlar. Yatırımcılara göre, gerilimle neticelenecek bir seçim süreci, piyasalar açısından risklere açık bir ortam oluşturacak. Yabancı yatırımcıların da 2007 yılında Türkiye’nin iç siyasetindeki gelişmeleri yakından izleyeceklerine dikkat çeken yatırımcılar şunları kaydediyor.

Yatırımcılara göre, iki seçimin yaşanacağı 2007 yılı Türkiye açısından risk taşıyor. Yatırımcılar, büyüyen carî açık ve dış dalgalanmalara da dikkat çekiyorlar.

2006’daki gelişmelerin 2007’ye nasıl yansıyacağını ve yeni yılın öne çıkacak olaylarının piyasalara yönelik olası etkilerini değerlendiren AYatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, enflasyon hedefinin 2007 yılı için yüzde 4 olarak belirlenmesini oldukça iddialı bularak, yüzde 2 oranında esneme payı bulunsa da mevcut yerel ve uluslararası konjonktürde hedefe ulaşılmasının fazla iyimser bir düşünce olduğunu belirtti. Salar, ‘’Buna bağlı olarak enflasyon hedefinin tutturulamaması zaten varsayıldığından, ulaşılamaması durumunda çok da önemli fiyat değişmelerine neden olmayacaktır’’ dedi. 2007 yılının ilk çeyreğinde baz etkisi nedeniyle enflasyon oranında düşüş beklenmezken, ikinci çeyrekte yıllık enflasyon oranında bir miktar gerileme yaşanabileceğini aktaran Salar, şöyle konuştu:

‘’Yıllık bazda enflasyon oranı üzerinde kur seviyesi son derece önemli. Kur seviyesinde ise yabancı yatırımcıların risk algılama seviyesi ön plana çıkıyor. Dolayısıyla siyasi risklerin yabancı yatırımcılar tarafından fiyatlanması durumunda kurlar yükselecek ve enflasyon hedefinin tutturulması zorlaşacaktır.’’

Türkiye’de yaşanacak iki seçimin ve küresel sermayenin yatırım tercihlerinin finans piyasalarının seyrinde etkili olacağını dile getiren Murat Salar, Cumhurbaşkanlığı seçiminin, genel seçim sonuçları üzerinde de etkili olabileceğini söyledi. Salar, ‘’Uzlaşma ile aşılacak bir Cumhurbaşkanlığı seçim süreci veya gerilimle neticelenecek bir seçim süreci, piyasalar açısından çok farklı anlamlar ifade edebilme özellikleri taşımaktadır’’ ifadesini kullandı.

Yabancı yatırımcıların da yerli yatırımcılar gibi 2007 yılında Türkiye’nin iç siyasetindeki gelişmeleri yakından izleyeceklerine dikkat çeken Salar şunları kaydetti:

CARİ AÇIK UYARISI

‘’2007 yılında yüksek cari açık oranına, bir de siyasi belirsizliğin eklenmesi, Türkiye’nin risk primini yükseltecektir. Bu durum finansal piyasalardaki fiyatlamalara negatif yönde yansıyabilir. Diğer yandan 2007 yılında, Türkiye’nin cari açık haricindeki makroekonomik dengelerinin pozitif seyredeceğini belirtmekte yarar var. Merkez Bankası tarafından belirlenmiş olan yıllık enflasyon hedefini biraz iyimser bulmakla beraber yine de rahatsız edici olarak değerlendirilmemeli. Türkiye normalleşme yolundaki çabalarına 2007 yılında da devam edecektir.’’

2007 ÇOK PÜRÜZSÜZ OLMAYACAK

Ak Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder ise 2007’yi yatırımcılar açısından radarda olacakları bir yıl olarak gördüklerini kaydetti. Önder, “Seçimlerden dolayı inişler çıkışlar yaşanacaktır. Biz gelecek yıl ciddi bir kriz beklemiyoruz, ama çok pürüzsüz bir olacağını da düşünmüyoruz’’ diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin ekonomide oluşturacağı etkilere işaret eden Önder, ‘’Seçim, bizim açımızdan belirsizlik anlamına gelir. Borsa yatırımcılarının hiç sevmediği şey belirsizliktir’’ dedi.

“PİYASALAR KOALİSYON HÜKÜMETİ BEKLİYOR’’

Ata Yatırım Baş Ekonomisti Dr. Nurhan Toguç de Borsada 2007 yılında seçimlerden önce bir düşme eğilimi, yılın ikinci yarısında da seçimlerden sonra bir çıkış trendi beklediklerini ifade etti. Toguç, piyasaların seçimden sonra AKP’nin birinci parti olduğu koalisyon hükümeti beklediğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

‘’Yine de 2007 yılında seçimlerden kaynaklanacak bir riskten ziyade, mali disiplinden kaynaklanan gelişmelerin daha etkileyici olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla ekonomik politikalarda bir değişiklik olmaması ve izlenen malî politikadan hiçbir şekilde taviz verilmemesi gerekiyor. 2007’nin ilk yarısı, belki seçimler için feda edilmiş bir yıl olsa da daha sonra ekonomi ve Borsanın iyi gideceği yıllar olacaktır. Sıcak paranın çıkma riskine karşı bütçenin ve mali yapının çok iyi, dikkatli yönetilmesi gerekiyor. Korkulduğu gibi bir kriz olacağını zannetmiyoruz. Ancak mali disiplinden ödün verilirse, o zaman iş çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir.’’

/ İSTANBUL

06.01.2007


 

Enflasyonda kalıcı başarı malî disiplin gerektirir

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, enflasyonun 2006 yılını tek haneli bir oranla bitirmesini ‘olumlu bir gelişme’ olarak değerlendirdi.

Sönmez, “2 yıl üstüste enflasyonu tek haneyle kapatmamız bir başarı olarak değerlendirilebilir. Artık, enflasyonda, kalıcı başarıların hedeflenmesi gerekiyor. Çünkü 2006 yılı için hedeflediğimizi tam 2 katla yakalayamadık. Kalıcı başarının da tek yolu, çok daha disiplinli bir mali politika izlemekten geçiyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2006 yılı enflasyon rakamlarını değerlendiren BTSO Başkanı Sönmez, 2007 yılında enflasyonla mücadelenin daha zor ve meşakkatli olacağını kaydetti. Sönmez: “Bundan sonra, daha hassas ve ince ayarlı politikaların tavizsiz bir şekilde uygulanması gerektiği ortada.Başarının devamının ancak, 2007 yılında da mali istikrarın disiplinli bir şekilde uygulanmasından geçtiğini düşünüyorum” diye konuştu.

/ BURSA

06.01.2007


 

Edirne’de doğalgaz bulundu

Merty Energy Ltd. Mühendislik Operasyonlar Müdürü Tayfun Atalay, Edirne’nin Süloğlu ilçesinde açtıkları ‘’Köyüstü-1’’ kuyusunda doğal gaz bulduklarını bildirdi.

Atalay, yaptığı açıklamada, daha önce açtıkları ‘’Batı Umur-1’’ ve ‘’Arpacı-1’’ kuyularından sonra, Zorlu Petrogazın sondaj kulesiyle ‘’Köyüstü-1’’ kuyusunu da açtıklarını söyledi. İki kuyuda bulunan gazdan sonra aynı bölgenin yakınında Merty Energy Ltd. operatörlüğünde, Petraco Ltd, Avustralyalı Ottaman Ltd. ve Pemi firmasının ortaklığında açtıkları ‘’Köyüstü-1’’ kuyusunda 150-350 metreye kadar gazlı seviyeler geçilerek, 600 metrede kazının tamamlandığını açıklayan Atalay, şöyle dedi: ‘’Kuyuda test için gaz alımına başlandı. 350 metrenin altındaki gazın ekonomik olmadığı görüldü. 150-350 metreye kadarki gazın değerlendirilmesi yapılacak. Bu kuyudan elde edilecek sonucu göre, iki doğal gaz kuyusu daha açılacak. Açmayı düşündüğümüz ve 1200-1300 metreye kadar kazılacak olan iki kuyuda, gazın daha fazla alacağını tahmin ediyoruz.’’

Geçen yaz aylarında açılan toplam 5 kuyudan elde edilecek gazı ürütmek için tesis yapılacağını ifade eden Atalay, şunları kaydetti:’’Bu bölgeden çıkarılan doğal gazı, dağıtımdan sorumlu olan firmaya vereceğiz. Trakya’nın gaz bakımından zengin olduğunu biliyoruz. Trakya’da çok sondajımız olacak, umutluyuz. Umutlu olmasak bu kadar masrafı yapmazdık. İnşallah çok büyük rezervlere rastlayacağız.’’

/ EDİRNE

06.01.2007


 

Cari açık ekonomide en önemli sorun

Bursa iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri Aralık ayı enflasyon oranlarını değerlendirdi. Enflasyon’un ‘dalgalı’ yılı tek hanede bitirmesini başarı olarak değerlendiren iş dünyası temsilcileri, cari açığa dikkat çekti.

Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin, enflasyonun dalgalı yılı tek hanede bitirmesinin 2007 adına olumlu sinyaller verdiğini belirtti. Sezgin, “2007 için enflasyon açısından bir umut söz konusu. Ancak cari açığın ekonomide en önemli sorun olduğunu unutmamak gerekir. 2006 yılında gösterilen performansın üzerine çıkılması 2007 ve gelecek yıllara daha güvenle bakabilmek için sanayici ve işadamlarının hükümetten en önemli beklentisidir” diye konuştu.

/ BURSA

06.01.2007


 

Vergi iadesi son kez

TBMM’de bulunan Gelir Vergisi Kanun Tasarısının yasalaşması halinde çalışanlar artık vergi iadesi için fatura-fiş toplamayacak. Bu durumda vergi iade formunu son kez dolduran çalışanlar, belgelerini, iş yerlerine 20 Ocak’a kadar teslim edecek.

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Metin Polat, çalışanları yanıltıcı belge, fiş ve fatura konusunda uyardı. Polat, vergi iadesi uygulamasının 2007 yılında son bulacağına güvenerek yanıltıcı fiş, fatura toplayan ücretlilerin 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceklerini kaydetti.

Çalışanlar, 2006 yılı harcamalarına ilişkin düzenledikleri belgelerin 3.600 YTL’ye kadar olan bölümü için yüzde 8, 3.600 YTL’den 7.200 YTL’ye kadar bölümü için de yüzde 6 vergi iadesi alacak. 7 bin 200 YTL’yi aşan bildirimlerde ise 7 bin 200 için yüzde 7, aşan kısmı için yüzde 4 vergi iade oranı uygulanacak. Buna göre, 2006 yılında net aylık ücreti 380,46 YTL alan asgari ücretliler, 4.416,2 YTL’lik belge verecek ve karşılığında 396,97 YTL vergi iadesine hak kazanacak. Geçen yıl net aylık ücreti 2 bin YTL olanlar 1.454,83 YTL, 3 bin YTL olanlar da 2.155,58 YTL vergi iadesi alacak.

/ ANKARA

06.01.2007


 

Benzin ve motorinde indirim

Rafineri çıkış fiyatlarında yapılan ayarlamanın ardından, litrede benzinin pompa fiyatı 2-3 YKr, motorinin ise 4 YKr ucuzladı.

Rekabet ve serbestlik nedeniyle şirketler ve şehirlere göre değişen benzin ve motorin pompa fiyatlarındaki indirim, bugünden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Yeni ayarlamayla OPET, BP ve Shell’de, Ankara ve İzmir’de kurşunsuz benzin fiyatı litrede 2,71 YTL, İzmir’de 2,72 YTL’den satılmaya başladı. İstanbul’da kurşunsuz benzinin fiyatı ise BP, OPET ve Shell’de 2,72 YTL, POAŞ’da 2,73 YTL’ye indi.

Ayarlamanın ardından motorinin pompa fiyatında da yaklaşık 4 YKr indirime gidildi. Buna göre motorinin pompa fiyatı Ankara’da BP, Shell, OPET’de 2,17 YTL, POAŞ’da 2,18 YTL’ye geriledi. Motorinin fiyatı İstanbul’da BP, OPET ve Shell’de 2,15 YTL, POAŞ’da 2,16 YTL’den, İzmir’de BP, OPET, Shell’de 2,14 YTL’ye, POAŞ’da 2,15 YTL’ye indi.

/ ANKARA

06.01.2007


 

TMSF Samandıra Baskı Tesislerini satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Samandıra Baskı Tesisleri’ni, ‘’Ticarî ve İktisadî Bütünlük’’ olarak satışa çıkardı.

TMSF’nin söz konusu satışa ilişkin duyurusu, Resmî Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Duyuruya göre muhammen bedeli 41 milyon 600 bin ABD Doları olarak belirlenen, Samandıra Baskı Tesislerinin satış ihalesi, 12 Şubat 2007 tarihinde Türkiye saati 11.00’de kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle, TMSF’nin Esentepe İstanbul’da bulunan Büyükdere Caddesi asma kat konferans salonunda gerçekleştirilecek ve Fon kurulunun onayı ile sonuçlandırılacak. İhale şartnamesinde belirtilen kapalı zarf içinde verilecek gerekli belgeler, en geç 7 Şubat 2007 tarihinde saat 17.00’ye kadar Samandıra Baskı Tesisleri Ticarî ve İktisadî Bütünlüğü Satış Komisyonu’na verilecek. İhalede, katılımcılardan 4 milyon 160 bin ABD Doları tutarında teminat bedeli alınacak.

/ ANKARA

06.01.2007


 

Bayram sonrası, et satışları düştü

Kurban Bayramı’ndan sonra et, balık, tavuk, sucuk ve pastırma satışlarında önemli oranlarda azalma görüldüğü belirtildi.

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve sucuk-pastırma üreticisi Şaban Ünlü, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin önemli sucuk-pastırma üretim merkezi olan Kayseri’de, Kurban Bayramı sonrası vatandaşların bir bölümünün evlerde sucuk ve pastırma yaptıklarını belirtti. Evde sucuk yapımının gelenek haline geldiğini ifade eden Ünlü, şunları söyledi: “Hemen her Kayserili evinde sucuk yapmasını bilir. Çevre illerden gelip, Kayseri’ye yerleşen vatandaşlarımız da sucuk yapımını komşularından öğrenir. Bayramın da kış mevsimine denk gelmesi, bu ürünün yapımını hızlandırdı. Çünkü yaz aylarında sıcak sebebiyle bu ürün ekşir. Mevsimin uygun olması sebebiyle çoğu aile artan etlerden sucuk yaptı. Bu sebeple Kurban Bayramı sonrasında bizim satışlarımızda yüzde 50 oranında düşüş oldu.’’

/ KAYSERİ

06.01.2007


 

Tekstil sektörü 2007'den umutlu

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 2007 yılında tekstil sektörünün 6 milyar dolar, hazır giyim sektörünün 15 milyar dolar olmak üzere, toplam 21 milyar dolar ihracat yapacağını öngördüklerini bildirdi.

Orakçıoğlu, sektörün 2007 yılı beklentileri ve 2006 yılı ile ilgili sorularını cevapladı.

İTKİB Başkanı Orakçıoğlu, 2007 yılından umutlu olduğunu ve sektörde büyük bir sinerji olduğunu kaydederek, “Artık bu sinerjiyi, gelişimini kendine değil, ülkeye de sağlayabileceğini biliyoruz, markalarıyla, tasarımcısıyla pozitif imaj açısından’’ diye konuştu.

Sektörün avantajlarını sıralayan Orakçıoğlu, sektörün gelişiminin dünyada dikkat çekmeye başladığını ve dünyadaki moda endüstrisi sektör temsilcilerinin Türkiye ile diyalog ve işbirliği kurma konusunda çok olumlu hareket ettiğini söyledi. Orakçıoğlu, sektörün kırılganlıklarını ise girdi maliyetlerinin getirdiği yük ve uygulanan para politikası sebebiyle kur baskısı olarak sıraladı.

İTKİB Başkanı, 2007 yılı için hedef pazarlar olarak Asya Pasifik ülkeleri ve Güney Amerika ülkelerinin belirlendiğini söyledi.

Asya Pasifik ülkelerine yönelik çalışmaların geçen yıl başladığını hatırlatan Orakçıoğlu, özellikle Japonya’yı hedeflediklerini, bunun nedeninin de Japonya’da oluşturulan dalganın tüm Asya Pasifik’te olumlu bir etki meydana getirmesini beklediklerini kaydetti.

Güney Amerika’nin sektör için yeni bir pazar olduğunu ifade eden Orakçıoğlu, özellikle Portekiz’e de odaklandıklarını söyledi.

/ ANKARA

06.01.2007


 

Yeşilsoğan fiyatı, muz fiyatını solladı

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yücel, yeşilsoğan fiyatının, muz fiyatını geçtiğini belirterek, manav ve marketlerde yeşilsoğanın kilosunun 3.5 YTL’ye kadar yükseldiğini söyledi.

Yücel, yaptığı açıklamada, bayram sonrası talebin aşırı artış göstermesi sebebiyle bazı sebzelerin fiyatlarının tırmanmaya başladığını kaydetti.

Yücel, ‘’Toptancı hallerinde; domates, sivri biber, çarliston biber, dolma biber, havuç, ıspanak, yeşil soğan ve maydanoz fiyatları önemli oranda artış gösterdi. Bayram sonrası talep artıp, üretim talebi karşılamayınca fiyatlar yükseldi. Patlıcan, kabak ve salatalık ile narenciye fiyatları aynı kaldı’’ dedi.

/ KAYSERİ

06.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004