Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Irak’ın işgali aptalca bir karar’

Irak’ın Şiî Devlet Başkan Yardımcısı Adil Abdülmehdi, Irak’ın 2003’ten beri İngiliz-Amerikan koalisyon birliklerince işgal edilmiş olmasının “aptalca bir karar” olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Abdülmehdi, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarındaki bir oturumda, “Iraklılar ve Irak işgal edildi, bu aptalca bir karardı” ifadesini kullandı. Mart 2003’teki müdahaleden sonraki dönemde Irak’ın siyasi durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Abdülmehdi, “Biz büyük hatalar yaptık. ABD de ülkedeki şiddeti körükleyen birçok hata yaptı. Bu hatalardan birçoğu ve şiddet olaylarının bir kısmı önlenebilirdi” dedi. Iraklıların yaptığı hatalar arasında, bakanlıkların farklı mezheplere göre dağılımını sayan Abdülmehdi, bunun ülkedeki Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında bölünmeyi hızlandırdığını söyledi. Ülkenin geleceğiyle ilgili olarak da Irak ile 6 komşusu arasında partnerlikten yana olduğunu ifade eden Abdülmehdi, “Irak’taki şiddetin unsurlarından biri bölgesel ortamdır. Bütün ülkelerin partner olduğu bir bölgesel ortam lâzımdır” dedi. İran ve Suriye dahil bütün komşuların katılımıyla, sadece Irak için değil bütün bölge için küresel bir vizyonun ele alınacağı bir yuvarlak masa toplantısına sıcak baktığını söyleyen Abdülmehdi, “Böyle bir oluşum, komşularına katılmak istemesi halinde İran’a daha rahat bir ortam sunacaktır” dedi.

Irak’ta sükûnet ortamına geri dönüş için iyimser olduğunu da ifade eden Abdülmehdi, bunun “Bağdat’a girişlerin denetiminden sorumlu olacak Iraklı birliklerin başkente gelişi ve buradaki birliklerin güçlenmesiyle mümkün olacağını” kaydetti. Başta Şii milisler olmak üzere milislerin silahtan arındırılması için çalışacağına söz veren Abdülmehdi, “Başka türlü başaramayız, devlet elinde silah bulunduran tek merci olmalı. Başka hiçbir örgüt silâha sahip olmamalı” dedi.

/ DAVOS

26.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Selâhaddin Eyyübi’nin minberi yenilendi

  Olmert: Katsav çekilsin

  Bush’a Demokrat engeli

  Kongre’ye meydan okudu

  Irwing: Gaz odası yalan

  ‘Irak’ın işgali aptalca bir karar’

  ABD: İran’ın Irak’a müdahalesi belgelendi

  Bağdat’ta sokaklar silâhlardan arındırılacak

  Taha Yasin Ramazan’ın kararı ertelendi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004