Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

TMO: Gerekirse müdahale ederiz

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, buğday fiyatları olağan dışı seyrederse, fiyatların normal seviyede olması için ithalat da yapabileceklerini söyledi. TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, küresel ısınmanın da etkisiyle son dönemde ‘’Kuraklık var, buğdayda sıkıntı olacak, fiyatlar yükselecek, TMO depolarında buğday kalmadı...’’ gibi yanlış söylemler nedeniyle, piyasada spekülatif bir havanın oluşturulduğunu, bunun da TMO stoklarına büyük bir talep oluşturduğunu bildirdi.

Kuraklık konusunda yapılan açıklamaların piyasalarda tedirginlik doğurduğunu, bu sebeple, sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yetkili ağızlarından birkaç ay sonda Türkiye’de sıkıntılı günler yaşanacakmış, kuraklık sebebiyle kıtlık olacakmış gibi kamuoyuna yanlış mesajların verilmemesi gerektiğini vurgulayan TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, bu tür mesajların sonucunda piyasadaki aktörleri mala yönelttiğini, fiyatları yükselttiğini, aracıların da mal stoklamasına yol açtığını söyledi. İlgili kurum ve kuruluştan şu andaki gidişata yönelik verileri aldıklarını kaydeden Kemaloğlu, verilerin bugün için panik havası oluşturmadığın vurguladı.

“GEREKİRSE ALIM YÖNÜNDE DEVREYE GİRERİZ’’

2006-2007 sezonunda buğdayda kilogramda 37,5 YKr fiyat açıklayarak piyasaya girdiklerini, şu anda da piyasaya fiyatlarının 43-46 YKr aralığında seyrettiğini, bununda makul bir rakam aralığı olduğunu anlatan Kemaloğlu, bir regüle kuruluş olarak TMO’nun piyasayı takip ettiğini, fiyatlarda olağan dışı bir yükselme olduğu zaman da derhal müdahale edeceklerini bildirdi.

Şu anda piyasada kimsenin spekülatör anlamında ‘’Biz buğdayları stoklarız, birkaç ay sonra yüksek fiyata satarız’’ gibi bir hesaba gitmemesi gerektiğini belirten Kemaloğlu, ‘’TMO bu piyasayı takip ediyor. Çünkü fiyatların yükselmesi 72 milyon insanı ilgilendiren ekmeğe yansıyor. Fiyatlar olağan dışı seyrederse TMO’nun elinde piyasanın durumuna göre kullanabileceği enstrümanlar var’’ diye konuştu.

Kemaloğlu, iç piyasada buğday tükense bile dünyada yeterince olduğunu belirterek, ‘’Hemen ithalata yöneliriz demek istemiyoruz ama gerekirse buğday fiyatlarının normal seviyede olması için ithalat da yaparız diyoruz’’ dedi.

/ ANKARA

26.01.2007


 

Koç: Seçimler ekonomiyi etkilemez

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, seçimlerin ekonomiyi nasıl etkileyeceği sorusuna ‘’Artık böyle ufak tefek şeylerden memleketin ekonomisinin bir krize gireceğini, yahut sarsılacağını zannetmiyoruz. O günler geride kaldı” dedi.

TÜSİAD’ın 37. Genel Kurul Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Rahmi Koç, seçimlerin ekonomiyi nasıl etkileyeceği sorusuna da Koç topluluğu olarak 2007’yi herhangi normal bir yıl olarak gördüklerini söyledi. Koç, ‘’Artık böyle ufak tefek şeylerden memleketin ekonomisinin bir krize gireceğini, yahut sarsılacağını zannetmiyoruz. O günler geride kaldı. Türkiye artık onların önüne geçti. Hem adam başına millî gelir olarak, hem de kafa yapımız olarak bunun ilerisindeyiz’’ diye konuştu.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, 2007’nin, ‘’demokrasi yılı’’ olacağını ve iki seçim yaşanacağını ifade ederek, ‘’Demokraside bu normal, yani değişim yaşayacağız. Değişim illa zorluk demek değil. Seçim yılı olacak, ama zorluk görmüyorum’’ dedi.

/ İSTANBUL

26.01.2007


 

TÜSİAD’a ilk kadın başkan

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 37’nci Genel Kurulu’nda yeni başkan Arzuhan Yalçındağ seçildi.

Yalçındağ, başkan seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, “İlk kadın başkan olmak ayrı bir onur kaynağı” dedi. Yalçındağ, Yüksek İstişare Konseyi’ni 1 Mart’ta olağanüstü bir toplantıya çağırma kararı aldıklarını söyledi.

/ İSTANBUL

26.01.2007


 

Mobilyacılar iflâsın eşiğinde

Mobilya sektöründe ihracatçı firmaların Fransa ve Almanya gibi Avrupa pazarını Hindistan ve Çin’e kaptırdığı, iç piyasadaki durgunlukla birlikte sıkıntının had safhaya geldiği bildirildi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Üyesi ve mobilya ihracatçısı İlker Gezerşen yaptığı açıklamada, son aylarda sektörde yaşanan durgunluğun yurt dışı pazarlarda yaşanan sıkıntılarla birlikte had safhaya geldiğini ifade ederek, şunları söyledi: ‘’Adana, mobilya sektöründe emek ağırlıklı ürünleriyle ön plana çıkan bir kent. Öyle ki lüks mobilya takımlarına ait iskeletlerin önemli bölümünü biz karşılıyoruz. Bu ürünler bir süre öncesine kadar Fransa ve Almanya gibi ülkelerde de ilgi görüyordu. Ancak, Hindistan ve Çin’den giden aynı özellikli ve çok düşük fiyatlı ürünlerle rekabet edemememiz bizi bu pazardan hızla kopardı. Son 4 yılda ciromuz hayli azaldı.’’

İhracat gelirlerinin azalması, iç piyasadaki durgunluk sonucu yaşadıkları kaybı Orta Doğu ülkelerine eğilerek gidermeye çalıştıklarını

kaydeden, Gezerşen, ‘’Ancak, bu ülkelere yapılan ihracat da çok sınırlı düzeyde. Bir de döviz kurlarında dengesizlik nedeniyle iç piyasada ithalatın artması sıkıntının boyutunu artırdı. İşletme sahipleri şu an iflâsın eşiğine geldi’’ dedi.

/ ADANA

26.01.2007


 

Petrol faturası 16 milyar dolar

Türkiye 2006 yılında, ham petrol ve petrol ürünlerine toplam 16 milyar dolar ödedi. Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün İSO Meclis toplantısındaki açıklamalarına göre, toplam enerji ithalatının yıllık maliyeti ise 29 milyar doları buluyor.

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen yıl yurt içinde sadece 2,2 milyon ton ham petrol üretilirken, 23,8 milyon ton ham petrol ise ithal edildi. Geçen sene ham petrol ithalatına 11 milyar dolar, petrol ürünleri ithalatına da 5 milyar dolar olmak üzere, toplam 16 milyar dolar döviz ödendi. Türkiye’nin petrol ürünleri ihracatından ise 2,9 milyar dolar gelir elde edildi. Petrol ürünleri gelirleri çıkartıldığında Türkiye’nin 2006 yılı petrol faturası, 2005 yılına göre yüzde 18 artışla 13,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

26.01.2007


 

Turist sayısı 2006’da yüzde 6,2 azaldı

Türkiye’yi geçen yıl 19 milyon 819 bin 833 yabancı ziyaret etti. Yabancı ziyaretçi sayısı geçen yıl, 2005’e göre yüzde 6,2 azalma gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayına ilişkin ‘’Giriş-Çıkış Yapan Ziyaretçileri’’ açıkladı. Buna göre, geçen yıl Türkiye’ye giriş yapan yabancı sayısı 19 milyon 819 bin 833 olurken, 2005’de bu rakam 21 milyon 124 bin 886 kişi idi. Söz konusu dönemde Türkiye’den çıkış yapan yabancı ziyaretçi sayısı da 2005’e göre yüzde 6,1 azalarak, 19 milyon 275 bin 948 oldu. 2005’de bu rakam 20 milyon 522 bin 621 olmuştu.

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu da yaptığı açıklamada, 2007 yılında 25 milyon turist, 23 milyar dolar gelir hedeflendiğini belirtti.

/ ANKARA

26.01.2007


 

Maaş farkları Şubat’ta ödenecek

Emekli, dul ve yetim maaş farklarının 1 Şubat 2007’den itibaren ödenmeye başlayacağı bildirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Emekli Sandığı’ndan aylık alan emekli dul ve yetimlerin 1 Ocak 2007 talihinden geçerli katsayı artışlarına ilişkin fark çalışmalarını tamamladı. Buna göre 1 Ocak 2007 tarihinden geçerli olmak üzere, aylık katsayısı (0.046985) taban aylık katsayısı ise (0.59812) olarak belirlendi. Böylece en düşük emekli aylığı 620.40 YTL’den 659.67 YTL’ye yükseltildi. Emekli, dul ve yetimlerin 1 Şubat tarihinden itibaren geçerli olan aylık farkları, 1. gruba girenlere bir aylık, 2. gruba girenlere iki aylık, 3. gruba girenlere üç aylık olmak üzere, 1 milyon 696 bin 240 kişiye toplam 129 milyon 780 bin 70 YKr aylık farkıyla 5 milyon 262 bin 148 YKr ek ödeme ödenecek.

/ ANKARA

26.01.2007


 

Gıdada KDV inecek

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, KDV indirimiyle ilgili gıda maddelerinin tamamı üzerinde çalışma yaptıklarını, ancak şu anda hangisinde, ne kadarlık indirim olacağı konusunun netleşmediğini bildirdi.

Eker, İstanbul Yemek Sanayicileri Derneğinin (İYSAD) düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, gıda güvenliğinin, kentleşmenin beraberinde getirdiği bir sorun olduğuna ve şehirlerde gıda güvenliği sorununun giderek daha fazla önem kazandığına dikkati çekti. Eker, geçen yıl bakanlık bünyesinde denetim işinde çalışan sayısının 5 bine çıktığını ve 350 bin gıda denetimi yapıldığını ifade etti.

AB’ye uyum konusunda süratli bir şekilde çalıştıklarını dile getiren Eker, bazı gıda maddelerinde KDV indirimine ilişkin şunları kaydetti:

“Bu konuda Maliye Bakanlığında çalışma yapılıyor. Önceden bazı temel gıda maddelerinde KDV’yi indirdik. İkinci basamakta da bazı gıdalarda indirim söz konusu olacak. KDV indirimiyle ilgili gıda maddelerinin tamamı üzerinde çalışma yapıyoruz. Ancak şu anda hangisinde, ne kadarlık indirim olacağı hususu netleşmiş değil. Yüzde 18 olan bazılarında meselâ kademeli indirim olacak. 1 aydır çalışıyoruz, konu yakında netleşir.’’

/ İSTANBUL

26.01.2007


 

Kamuda 114 bin 741 araç var

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu kurumlarında 78 bin 50 adet, mahallî idarelerde 22 bin 92 adet ve kamu iktisadi teşebbüslerinde 14 bin 599 adet olmak üzere kamudaki toplam taşıt sayısının 114 bin 741 adet olduğu bildirildi.

CHP Adana Milletvekili Kemal Sağ, ‘makam araçları’ sebebiyle zaman zaman tartışma konusu olan kamudaki taşıt sayısını TBMM gündemine getirdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağ’ın yazılı soru önergesine verdiği cevapta, 30 Haziran 2006 itibariyle merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin taşıt sayılarını 78 bin 50 olarak açıkladı. Unakıtan, İçişleri Bakanlığı’ndan alınan verilere göre, 13 Ekim 2006 itibariyle mahallî idarelerdeki taşıt sayısının ise, 22 bin 92 olduğunu bildirdi. Bakan Unakıtan, Hazine Müsteşarlığı’nın 1 Eylül 2006 tarihi itibariyle kamu iktisadî teşebbüslerinin sayısının ise, 14 bin 599 olduğunu belirtti. Buna göre, kamudaki toplam taşıt sayısının 114 bin 741 olduğu anlaşıldı.

/ ANKARA

26.01.2007


 

Kaliteli elemana ihtiyaç var

Sivil toplum kuruluşu Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Genel Sekreteri Ramazan Tuncer, esnaf ve sanatkârın kaliteli elemana ihtiyacı olduğunu söyledi.

BESOB önceki gün 18 çıraklık eğitim merkezi ve meslek lisesi müdürü ile AB’ hibelerinden ortak payda sağlayacak proje hazırlamak için İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantıda, “Esnaf ve sanatkârımızın büyük çoğunluğu ilkokul mezunu. Bizlerin eğitimsiz kalmaması lâzım” diyen BESOB Başkanı Arif Tak, esnaf ve sanatkârın eğitim alması için ön ayak olmak istediklerini ifade etti. BESOB’a bağlı 11 oda ve bunlara bağlı 500’ün üzerinde meslek dalı bulunduğunu ifade eden BESOB Genel Sekreteri Ramazan Tuncer ise eğitim anlamında tek eksiğin eğitimci olduğuna dikkat çekti. Tuncer, “El ele gönül gönüle olursak Bursa eğitimde bir numara olur. 2006 yılında 1 milyon Avro eğitimle ilgili hibe verildi. Bu hibenin 800 bin Avro’sunu BESOB projeleri aldı. Bugün burada 18 okulumuz var. Hepsi ile bir proje hazırlasak 18 proje yapar. Bursa’nın kaliteli elemana ihtiyacı var” dedi.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

26.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004