Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak bölgesel toplantı düzenliyor

Irak hükümetinin düzenlemek istediği bölgesel toplantıya, Türkiye, İran, Suriye ve Körfez ülkeleri dahil, Irak çevresindeki ülkelerin dışişleri bakanlarının davet edilmesi planlanıyor.

Konuya ilişkin olarak AP haber ajansına demeç veren Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, toplantının, “bölge ülkelerinin Irak halkının ve hükümetinin arkasında olduğunu göstereceğini” ve hükümetlerine yönelik bu desteğin daha da güçlenmesi gerektiğini söyledi. Haberi, “Irak ve ABD güvenlik güçleri, Irak’ı militanlardan temizlemek için yeni bir programı uygulamaya hazırlanırken, Irak hükümetinin uzun vadeli başarısının anahtarı, komşu ülkeler” yorumuyla veren ajans, “Komşular Irak hükümetine içten bir destek verecekler mi? İran ve Suriye, Irak içerisindeki militanları ve ölüm timlerini yönlendirmeyi son erdirmeleri konusunda ikna edilebilecek veya baskı altına alınabilecekler mi?” sorusunu ortaya attı.

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Iraklı siyasetçilerin ve dış politika uzmanlarının bu konuya yoğunlaştıklarının belirtildiği haberde, Irak hükümetinin, bu toplantıyı gerçekleştirmek için yoğun çaba gösterdiği kaydedildi.

Açıklamasında, “toplantının, bölge ülkelerinin Irak hükümetinin arkasında olduğunu göstereceğini” belirten Zebari, “bu desteğin güçlendirilmesi gerektiğini çünkü Irak’ın çoğulcu, entegre ve demokratik bir ülke olmasından daha iyi bir alternatif bulunmadığını” vurguladı. Irak’ta iyi bir yapı kurmaya çalıştıklarını kaydeden Zebari, komşu ülkelere hitaben, “Eğer bu konuda özenli davranırsanız, Irak halkının, onun seçilmiş, meşru hükümetinin arkasında olmak istiyorsanız, gerçek bir destek ortaya koymalısınız” dedi. Toplantının, “gerilimin ve şiddetin yumuşatılması” yönünde iyi bir sinyal vereceğini vurgulayan Zebari, “isyancılara ve teröristlere” de, “Irak’ın, komşularıyla yapıcı bir biçimde anlaşabildiğinin, bölge ülkelerinin, bu ülkeyi ayağa kaldırmak için birleştiğinin gösterilmiş olacağını” kaydetti.

İsyancılara destek verdikleri iddia edilen İran ve Suriye’nin, Bağdat’ta yapılması planlanan, ancak tarihi henüz açıklanmayan toplantıya katılma konusunda mutabakat verdikleri, ayrıca bir Körfez ülkesi dışişleri bakanının da bugüne kadar olumlu cevap verenler arasında olduğu kaydedildi. Zebari’nin açıklamasına göre, Irak yönetimi İran ve Suriye’yi, “tehlikeli bir oyunun oynanmakta olduğu ve bunun bu şekilde devam edemeyeceği” yönünde ikna etmeye çalışacak. Açıklamasında, tehlikenin, “Irak’ın parçalanması veya Irak’ta başarısızlık” olduğunu belirten Zebari, “kumar oynanmaması gerektiğini” vurgulayarak, “Allah korusun Irak parçalanır veya başarısızlığa uğrarsa tehlikenin kendi ülkelerine yayılması oldukça muhtemel” diye konuştu. Zebari, “Bu nedenle her şey gerçekten kritik bir düğüm noktasına erişti” dedi.

/ DAVOS

29.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak savaşına tepki büyüyor

  İran: ABD pazarlık arıyor

  Irak bölgesel toplantı düzenliyor

  Gazze’de ölenlerin sayısı 24’e yükseldi

  Hrank Dink cinayeti ABD Temsilciler meclisinde

  Mısır basınından İran’a suçlama

  ABD’den İsrail’e misket zılgıtı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004