Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Cevapsız sorular

Geçen yılın başında yüzde 5’lik enflasyon hedefine rağmen, yıl sonu gerçekleşmesinin yüzde 9,65 olduğunu hatırlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, “Acaba aradaki bu büyük fark için bir açıklama yapılacak mıydı? Bu büyük farkın oluşturduğu tahribatı kim ödeyecekti? Merkez Bankası 2006 yılı hedefinin büyük oranda ıskalanmasının kamuoyunun 2007 hedefine inanmasının önünde büyük risk teşkil ettiğinin farkında mıydı?” sorularına Merkez Bankasından cevap alamadıklarını söyledi.

Bütün uyarılarına rağmen üretici ve sanayiciye zarar veren yüksek faiz-düşük kur politikasına devam edildiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, ‘’Üretici ve sanayiciyi geri plana iten, ihracatçının rekabet avantajını her geçen gün törpüleyen ve girişimcinin önünü kesen bir programın, Türkiye’ye hiçbir faydasının olmayacağı gibi tam aksine bu politikanın devam ettirilmesi, ekonomide telafisi zor zararlara yol açacaktır’’ dedi. Satıcı, Uludağ İhracatçı Birliklerinde (UİB) Türkiye’nin Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında, her zaman enflasyonla mücadeleye destek verdiklerini söyledi.

‘’ÜRETİCİ VE SANAYİCİYE

VERİLEN ZARAR GÖZ ARDI EDİLDİ’’

Satıcı, buna rağmen ihracatçılar olarak enflasyonla mücadele programının üretime ve sanayiye zarar vermemesi gerektiğini, Türkiye’nin rekabet avantajını ortadan kaldıran bir mücadele programının ekonomiye zarar vereceğini defalarca kamuoyuyla paylaştıklarını anlatarak, ‘’Tüm iyi niyetli uyarılarımıza rağmen, enflasyonu düşürmek amacıyla sadece yüksek faiz-düşük kur politikası uygulandı. Bu politikanın üretici ve sanayiciye verdiği zararlar her zaman göz ardı edildi’’ diye konuştu.

Geçen yılın başında yüzde 5’lik enflasyon hedefine rağmen, yıl sonu gerçekleşmesinin yüzde 9,65 olduğunu hatırlatan Satıcı, şöyle devam etti:

‘’Acaba aradaki bu büyük fark için bir açıklama yapılacak mıydı? Bu büyük farkın oluşturduğu tahribatı kim ödeyecekti? Merkez Bankası, sıkı para politikasına devam edeceğini üstüne basa basa vurgulamaya devam ediyor. Bu demek ki bu sene de faizler yüksek seyretmeye devam edecek. Kurlar, yüksek faizler yüzünden baskılanmaya devam edecek. Türkiye’ye sıcak para girmeye, ihracatçılarımızın rekabet güçleri erimeye devam edecek. İthalat ve dış ticaret açığımız artmaya, cari açık sorunu büyümeye devam edecek.’’

‘’BU ISRAR NİYE’’

‘’Peki neyin karşılığında? Bunca sıkıntıya rağmen enflasyonda 2007 hedefi tutacak mı? Bizzat Merkez Bankası Başkanı da hedefin iddialı olduğunu dile getirdi. Bu noktada sormak istiyoruz; o zaman bu ısrar niye?’’ diye soran Satıcı, şöyle dedi: ‘’Türkiye’deki üretici ve sanayiciyi geri plana iten, ihracatçının rekabet avantajını her geçen gün törpüleyen ve girişimcinin önünü kesen bir programın, Türkiye’ye hiçbir faydasının olmayacağı gibi tam aksine bu politikanın devam ettirilmesi, ekonomide telafisi zor zararlara yol açacaktır.’’

Mustafa GÖKMEN / BURSA

02.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2006'da faize 45 milyar YTL daha gitti

  Cevapsız sorular

  İhracat Ocak’ta yüzde 34.2 arttı

  Krizin çözülmesinden memnunuz

  Sevkiyat yeniden başladı

  Ekmek israfına patetes unu teklifi

  Opel GT, son teknolojiyle geri döndü

  Tarımda kuraklık riski azald

  İMKB Başkanı: Manipülasyon yapanları hemen yakalayacağız


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004