Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Maliye’den rakıyı kurtarma formülü

Maliye Bakanlığı, sigarada paket başına asgari maktu özel tüketim vergisinin 0,20 YTL artırılması için taslak hazırlarken, rakıya özel tüketim vergisi (ÖTV) zammını engellemek için de harekete geçti.

Avrupa Birliği’ne (AB) uyum süreci kapsamında yapılan görüşmelerde, AB tarafı, Türkiye’nin sigara üzerindeki ÖTV’de de Birliğe uyum sağlamasını istedi.

Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü sigaraya uygulanan asgari maktu ÖTV için bir kararname taslağı hazırladı. Bu arada, Maliye Bakanlığı, rakının, AB’nin yüksek oranlı özel tüketim vergisi tarifesinden korunması için de harekete geçti. Edinilen bilgiye göre, uyum çalışmaları sırasında Avrupa Birliği, Türkiye’nin de içkilere, alkol derecesine göre ÖTV uygulamasını istedi. Maliye Bakanlığı da, bu çerçevede alkollü içkilerin yeni bir ÖTV rejimine bağlanması için çalışmalara başladı. Ancak bu çalışmalarda, yerli içki rakının, yüksek alkol derecesine sahip olması nedeniyle, yeni sistemden çok fazla olumsuz etkileneceği ortaya çıktı. Bunun üzerine AB’deki uygulamalar taranmaya başlandı. Yunanlıların ‘Uzo’sunun, yüksek alkol derecesine rağmen, AB sistemi dışında vergilendirildiği anlaşıldı. Yapılan araştırmada, rakı ile benzer özelliklere sahip Uzo için Yunanistan’ın AB’den düşük oranlı ÖTV istediği, ancak reddedildiği belirlendi. Yunanistan bunun üzerine Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) başvurarak Uzo’yu ‘’Milli içki’’ olarak tescil ettirdi ve ardından da bu düzenleme ile ilgili AB’nin Yüksek Mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanına başvurdu. Söz konusu mahkemenin de bu ülkeyi haklı bulmasının ardından AB’nin Uzo’ya düşük oranlı ÖTV’yi kabul ettiği tesbit edildi. Maliye Bakanlığı, rakı için de aynı yolun izlenmesi ve DTÖ tarafından ‘’Türkiye’nin milli içkisi’’ olarak tescili için Dış Ticaret Müsteşarlığına başvurdu.

/ ANKARA

06.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Emlakta yaprak kımıldamıyor

  Elmayı satan değil saklayan kazandı

  Maliye’den rakıyı kurtarma formülü

  Hastahanelerin otomasyonu için 9 milyon YTL ödendi

  İthalatta Uzak Doğu’nun payı artıyor

  Ocak’ta 5 otomobilden 4'ünü AB'ye sattık

  Servetin yüzde 85’i yüzde 10'un elinde

  Tarım sektörü çökerse, Türkiye ekonomisi çöker

  BOTAŞ’ın birinci ihedefi arz güvenliği

  Un satışları arttı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004