Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sıcak paraya dikkat

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), ‘’Kurun doğru değerinin ortaya çıkmasına engel olan gelişmelere daha fazla seyirci kalınmamasını isteyerek, bu faktörlerin başında aşırı yüksek reel faizler ve içeriye akan sıcak paranın geldiğini’’ bildirdi.

MÜSİAD tarafından genel merkez ve 27 şubesinin görüşleri doğrultusunda hazırlanan ‘’MÜSİAD Dış Ticaret Raporu: Tespitler ve Çözüm Önerileri’’ raporu, Genel Başkan Ömer Bolat tarafından Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’e sunuldu.

Raporda, Türkiye’nin ihracatta 22. ülke ve ithalatta 16. ülke olduğu, bunun önemli bir çarpıklık olduğu belirtilerek, sürekli ithalat fazlası ile dış ticaret açığı verildiğine, tüketim malları üretiminde uzmanlaşılırken yatırım ve ara malları, hammadde ve enerji girdilerinde ithalata bağımlılığın arttığına işaret edildi.

Son yıllarda döviz kurunun bastırılmış olmasının; zorunlu ithalat kalemlerinin ve yatırım modernizasyon ivmesinin nispeten ucuza gerçekleştirilmesini temin etmesi, dezenflasyon sürecine verdiği büyük destek, kamu ve ulusal borç stokunun idare edilebilir bir nitelikte gelişmesine verdiği olumlu katkı sebebiyle Türkiye’nin lehine olduğu kaydedilen raporda, şu görüşlerler dile getirildi: “Ancak burada ‘kurun doğru değerinin’ ortaya çıkmasına engel olan gelişmelere de daha fazla seyirci kalınmamalıdır. Bu faktörlerin başında aşırı yüksek reel faizler ve içeriye akan sıcak para gelmektedir. Sıcak para, ayrıca para politikalarının etkinliği azaltarak enflasyonla mücadeleyi de zora sokabilmektedir.’’

/ GAZİANTEP

12.02.2007


 

Ekonomik özgürlük notumuz orta

Wall Street Journal ve The Heritage Foundation’ın ortak çalışması olan Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksi’nin 2007 yılı sıralamasında Türkiye, 157 ülke arasında 83’üncü oldu.

Ülkelerin 1’den 100’e kadar değişen özgürlük puanlarına göre 80 puan ve üzerinin ‘’özgür’’, 70-80 puan arasının ‘’büyük ölçüde özgür’’, 60-70 puan arasının ‘’orta seviyede özgür’’, 50-60 puan arasının ‘’çok az özgür’’ ve 50 puan altının ‘’baskı altında’’ kabul edildiği endekste Türkiye’deki ekonomik özgürlüğe 59,33 puan verildi.

Vergi oranlarının belirleyici olduğu vergi özgürlüğünde Türkiye 79,4 ile en yüksek puanını almasına rağmen, 82,2 olan dünya ortalamasının gerisinde kaldı. Vergilerin ‘’ağır’’ olduğu Türkiye’de en yüksek gelir vergisi oranının yüzde 35, en yüksel kurumsal vergi oranının yüzde 30 olduğu ve vergi gelirlerinin gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 31,1 olarak ölçüldüğü belirtildi.

/ BRÜKSEL

12.02.2007


 

Tarıma ayrılan kaynağın on katı faize gitti

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, 2006 bütçesinde faizler için ayrılan paranın 46,2 milyar YTL olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin tarım kesimi için ayırdığı kaynağın on katını faiz ödemesi olarak dışarıya aktırdığı belirtti.

TZD Başkanı İbrahim Yetkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2006 yılı bütçe açıklaması sırasında, 2006 yılını hem Türkiye ekonomisi, hem de tarım sektöründe yaşanan gelişmeler açısından olumlu bir yıl olarak değerlendirdiğini hatırlatarak, bu durumu eleştirdi.

Yılın ilk yarısında tarım sektöründeki büyümenin yüzde 1,3’te kalırken, inşaat sektörünün yüzde 19,3 büyüdüğünü belirten Yetkin, “Tarımsal büyüme 2006’nın üçüncü çeyreğinde yüzde eksi 2 olmuş, yani tarım küçülmüştür” dedi.

AB bütçesinde tarımsal desteklerin oranının yüzde 40, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 2,5 civarında olduğunu kaydeden Yetkin, bu rakamı oluşturan 2,8 milyar YTL’ninde üretim desteğinden çok arazi sahiplerine verilen ve en az bir yıl gecikme ile ödenen sosyal bir yardım olduğunu ifade etti. Yetkin, 2006 bütçesinde faizler için ayrılan paranın 46,2 milyar YTL olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin tarım kesimi için ayırdığı kaynağın on katını faiz ödemesi olarak dışarıya aktırdığı belirtti.

Çiftçinin enflasyonu resmî

rakamlardan kat kat fazla

Türk çiftçisinin tarımsal desteklerden yeterince yararlanmadığı gibi birde ürün fiyatları düşerken girdi fiyatlarının enflasyonun çok üzerinde artması nedeniyle önemli bir gelir kaybına uğradığını ifade eden Yetkin, girdi ve ürün maliyetleri arasındaki makasın her geçen gün açıldığı, çiftçi açısından enflasyonun açıklanan resmî rakamların kat kat üzerinde olduğunu vurguladı.

/ ANKARA

12.02.2007


 

Türkiye’nin 4’te biri kendine yetiyor

Türkiye’nin dörtte biri kendine yetiyor. 2006 yılında 18 ilin bütçesi fazla verirken, 1 ilde de yapılan harcamalara eşit tutarda gelir elde edildi.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2004 ve 2005 yıllarında 13 ilin, mali anlamda kendini kurtardığı Türkiye’de, bu sayı geçen yıl 19’a yükseldi. 2005 yılında, devlete yaptığı katkı, devletten aldığından fazla olan illere 2006 yılında Denizli, Eskişehir, Kırklareli, Manisa ve Aksaray eklendi. Rize de harcamayı yüzde 99,3’lük karşılama oranıyla kendine yeten iller arasına dahil oldu.

İSTANBUL, TÜRKİYE’Yİ SIRTLIYOR

Devletin oransal olarak verdiğinden fazlasını geri aldığı illerin başında Koceli yer aldı. Tüpraş sebebiyle özel durumu olan bu ilimize yapılan her 1 liralık harcama 14,7 lira olarak geri döndü. Tutar bazında ise İstanbul adeta Türkiye’yi sırtladı. Devlet harcamalarından yüzde 3,94 oranında pay alan İstanbul, Hazinenin kasasına giren her 2,7 liranın 1 lirasını tek başına karşıladı.

2006 yılında, İstanbul’a devlet bütçesinden 6 milyar 911,8 milyon YTL harcama yapılırken, bu ilde elde edilen gelir 63 milyar 650,6 milyon YTL’ye ulaştı. Devlete 1’e karşı 4 veren İzmir için devlet kasasından 3 milyar 441,4 milyon YTL çıktı. İzmir’in Hazineye katkısı ise 14 milyar 803,7 milyon YTL oldu. Başkent Ankara da, bütçeden 11 milyar 287,9 milyon YTL pay alırken, devlete 21 milyar 217,5 milyon YTL kazandırdı.

Türkiye’nin doğusunda yeralan illerin bütçeleri 2006 yılında da açık verdi. Gelirin gideri karşılama oranı Hakkari’de yüzde 7,9, Tunceli’de 12,7, Bingöl’de 13,6, Bitlis’te 15,6, Şırnak’ta 16,6, Muş’ta 17,5, Siirt’te 18,5, Ardahan’da 19,7, Van’da da 21,5 olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

12.02.2007


 

Ayakkabıcılar 2007’den umutlu

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret A.Ş. (İZFAŞ) organizasyonu ile 15-18 Şubat 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek İzmir Uluslararası Ayakkabıcılık Fuarı’na katılacaklarını söyledi.

Buğur, her yıl yaz ve kış dönemi olmak üzere yılda iki kez düzenlenen İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı’na Gaziantep’in yanı sıra İstanbul, Bursa, Konya, Denizli, Ankara, Manisa, Hatay, Antalya, Isparta, Adana ve Adapazarı’ndan 225 firmanın katılacağını belirtti. İyi bir tanıtım ve kaliteli üretimle yurt dışına açılmak istediklerine dikkat çeken Buğur, 2006 yılında umduğunu bulamayan ayakkabı sektörünün, 2007 yılına daha büyük umutla girdiğini kaydetti.

/ GAZİANTEP

12.02.2007


 

OSB’ler elektrik üretip dağıtacak

Organize Sanayi Bölgelerinin, sınırları içerisinde elektrik üretip, dağıtabilecekleri bildirildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, Türkiye’de 100’ün üzerinde OSB’nin faaliyette olduğunu ve bu bölgelerdeki 40 binin üzerinde işletmede 1 milyon 150 bin kişiye istihdam oluşturulduğunu söyledi. OSB’lerin büyük ölçekli elektrik tüketimi yapılan yerler olduğuna işaret eden Günay, şöyle konuştu: ‘’Geçen yıl OSB’lerde yaklaşık 13-14 milyar kilovat saat elektrik tüketildi. Bu oldukça yüksek bir rakam. Bazı OSB’ler bulundukları kentin yarısı kadar elektrik tüketiyorlar. Geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirilen kanun değişikliğiyle artık OSB’ler birer dağıtım ve üretim şirketi gibi çalışacaklar.

Bu kapsamda yatırım yapacaklar, üretim tesisi kuracaklar, sayaç okuyup, faturalandırıp, tahsilat yapacaklar. Ayrıca şebekelerin bakımını ve yenileme yatırımlarını da yapacaklar. Bunlar ciddi işlerdir. Biz bu sürece başlarken temellerin çok sağlam atılmasını istiyoruz.

/ ANTALYA

12.02.2007


 

İkinci elde durgunluk sürüyor

Konyalı ikinci el otomobil satıcısı Mehmet Oğuz, bugün yaklaşık 600 otomobilin bulunduğu Konya ikinci el otomobil pazarında, gün boyu satılan araba sayısının iki elin parmağını geçmediğini söyledi.

Oğuz, düşük faiz oranları, uygun ödeme şartları sebebiyle yeni otomobillerin cazip olması ve olumsuz kış şartlarının, ikinci el otomobil pazarlarında durgunluğa yol açan en önemli etkenler olduğunu belirtti.

İkinci el otomobil fiyatlarının, en dip seviyelerde seyretmesine karşın ikinci el piyasasında durgunluğun sürdüğünü anlatan Oğuz, ‘’Konya’da ikinci el otomobil pazarı Pazar günleri kurulur. Yaklaşık 600 otomobilin bulunduğu Konya pazarında, gün boyu satılan araba sayısı iki elin parmağını geçmiyor’’ dedi.

/ KONYA

12.02.2007


 

Memurlar 300 YTL zam istiyor

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memur maaşlarının 2006 yılında reel olarak azaldığını gerekçesiyle Mart 2007’den itibaren memur maaşlarına 300 YTL seyyanen zam yapılmasını önererek, hükümetin vereceği bu artışın ‘seçim rüşveti’ olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Akyıldız, kamu çalışanlarının reel kayıplarını karşılamak ve her geçen gün artan vergi yükünün hafifletilmesi için 300 YTL seyyanen zam yapılması gerektiğini belirtti. Akyıldız, “Bu rakam en düşük memur maaşına 300 YTL ilave yapılarak yansıtılabilir. Rakam yüksek maaşlı üst kademe kamu görevlilerine çıktıkça azalabilen bir yapıda olabilir” dedi.

300 YTL ek artış önerisinden sonra bazı çevrelerin bunu “Hükümetten seçim rüşveti istiyorlar” şeklinde yorumladığına dikkati çeken Akyıldız, böyle bir düşünceleri olmadığını, amaçlarının kamu çalışanlarının hak kayıplarının telâfi edilmesini sağlamak olduğunu kaydetti. Seyyanen artış önerisini yazılı olarak da hükümete ilettiklerini anlatan Akyıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kimse bizden seçim ekonomisi uygulamamızı beklemesin” sözleriyle taleplerine sıcak bakmadıkları mesajını verdiğini dile getirdi.

/ ANKARA

12.02.2007


 

KOSGEB’den KOBİ’lere destek yağacak

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yeni kredi imkânları sağlamak için kolları sıvadı.

KOSGEB, Destek Yönetmeliği’’nde değişiklik öngören yeni yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na gönderdi. Yeni yönetmeliğinin Resmi Gazete’de aynen yayınlanması halinde küçük ve orta boy işletmelere destek yağacak. Değişiklik ile KOSGEB, başlangıç sermayesi adı ile işletmlere 10 bin YTL tutarında geri ödemesiz Ar-Ge kredisi kullandıracak. KOGEB bu desteği alan işletmelere, “İş Geliştirme Desteği” adıyla 15 bin YTL tutarında ikinci bir kredi daha verecek. Yine işletmelere, sistem belgelendirme desteği adı ile azamî 10 bin YTL’ye kadar geri ödemesiz kredi imkânı getiriliyor. Yurt içi sanayi fuarlarında metrekare maliyet ücretleriyle ilgili sınır kaldırılıyor.

KOBİ’lerin Halk ve Ziraat Bankalarından kullanacakları ihracat, işletme ve yatırım amaçlı kredilerine ait faizleri de KOSGEB tarafından geri ödemesiz destek olarak işletmelere verilecek.

/ ANKARA

12.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004