Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Başörtüsü yasağı ayrımcılık

Avrupa Parlamentosu (AP), Türk hükümetine başörtüsü yasağından kaynaklanan ayrımcılıkla ilgili bir çalışma yapma çağrısında bulundu. 15 ‘hayır’ oyuna karşılık, 522 ‘evet’le kabul edilen raporda, başörtüsü yasağı sebebiyle kadınların iş hayatında ayrımcılığa maruz kaldıkları ifade edilirken, Türk hükümetinden bu konuyla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapması istendi.

Avrupa Parlamentosu (AP), Türk hükümetine başörtüsü yasağından kaynaklanan ayrımcılıkla ilgili bir çalışma yapma çağrısında bulundu. Konu önceki gün Strasbourg’da toplanan AP Genel Kurulu’nda gündeme geldi.

Zaman’dan Emre Demir’in haberine göre başörtüsü yasağının ayrımcılık olarak görüldüğü ‘Türkiye’de Kadın Hakları’ raporunu Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt hazırladı. Rapor, AP’de 15 ‘hayır’a karşılık 522 oyla kabul edildi.

Türk asıllı Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt’un hazırladığı ‘Türkiye’de Kadın Hakları’ raporunu oylayan Avrupa Parlamentosu, 15 ‘hayır’ oyuna karşılık, 522 ‘evet’le raporu kabul etti.

Başörtülü kadınların iş hayatında ayrımcılığa maruz kaldığına dikkat çekilen raporda, Türk hükümetinin, kadın hakları konusunda gerçekleştirdiği yasal reformlar ‘memnuniyet verici’ bulundu; ancak uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi istendi. Geçen sene onaylanan Türkiye İlerleme Raporu’ nda da başörtüsü yasağına çözüm bulunması istenmişti. Sorunun iki AP raporunda yer alması önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Raporda, başörtüsü yasağı nedeniyle kadınların iş hayatında ayrımcılığa maruz kaldıkları ifade edilirken, Türk hükümetinden bu konuyla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapması istendi. Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının ‘dolaylı ayrımcılık’a yol açtığını belirten Bozkurt, 2005 yılında hazırladığı kadın hakları raporunda başörtüsü yasağına değinmemiş, yasağın raporda yer alması için getirilen değişiklik önergelerine de karşı çıkmıştı. Başörtüsü sorununun AB Komisyonu’nun her yıl hazırladığı ilerleme raporlarını da etkilemesi bekleniyor. Pazartesi akşamı Genel Kurul’da yapılan tartışmada Türkiye’de on binlerce şiddet mağduru kadın bulunmasına rağmen, 80 civarında sığınma evi bulunduğu belirtilmişti. Bunun ardından AB Komisyonu, Türkiye’de sığınma evi kurulmasıyla ilgili 8 projeye destek vereceğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’de çok az sayıda kadının siyasette yer aldığının hatırlatıldığı raporda, kadının siyasetteki rolünün artırılması tavsiye edildi.

15.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtüsü yasağı ayrımcılık

  17 Aralık'tan sonra süreç yavaşladı

  Büyükanıt: Korkularımızın esiri olmayalım

  Şekerci: Basın özgürlüğü açısından üzücü bir durum

  TBMM'den Kanada parlamentosuna red

  Bütün illerimiz AB için proje üretti

  Fırat’a ceza, Hak-Par’a kapatma

  Fransız vekil Le Pen: AB dağılma sürecine yaklaşıyor

  Ensarioğlu: DYP, risk alarak siyasetin ezberini bozdu

  6 düşünce dâvâsı daha

  Sınavı yapanlar kazanıyor

  5 bin sözleşmeli öğretmen bugün atanıyor

  ‘Şiddet göçle geldi’ iddiası

  KKTC AB’de kararlı

  Baydarol: AB ile ilişkiler uzun soluklu bir uğraş

  TPAO önünde petrol eylemi

  Et ürünleri daha güvenli olacak

  Atık sular yeniden hayat verecek

  ‘İklimler Değişiyor, Ya Siz?’

  Asırlardır akan pınarlar Konya’ya hayat veriyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004