Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Asırlardır akan pınarlar Konya’ya hayat veriyor

Konya’da halen içme suyu temininde kullanılan Mukbil ve Beypınarı adlı iki pınar, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat döneminden bu yana, yöreye hayat vermeye devam ediyor.

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Ahmet Sorgun, Konya kent merkezinin su ihtiyacını karşılayan kaynakların yüzyıllardır kullanıldığını belirtti. Şehir merkezinin bütünüyle ova olan kuzey ve doğu kısmının aksine, batı kesimindeki dağların, şehre adeta hayat veren pınarların kaynağını oluşturduğunu anlatan Sorgun, yağan karın dağın içinden süzülerek kaynak suyu şeklinde ortaya çıktığını belirtti.

Bu pınarlardan Mukbil ve Beypınarı’nın tarihinin çok eskilere dayandığını anlatan Sorgun, Konya’da halen içme suyu temininde de kullanılan bu pınarların, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat döneminden beri, bozkır insanına hayat verdiğini belirtti.

BAŞVEZİR, SUYU ŞEHRE GETİRDİ

Bu iki kaynak suyunun Alaaddin Keykubat’ın Başveziri Sahip Fahrettin Ali tarafından, kaynakların bulunduğu Meram bölgesinden Havzan mevkisine getirildiğini belirten Sorgun, şunları kaydetti: ‘’Günümüzde de o bölgenin adı Havzan Mahallesi olarak geçiyor. Eski dilde Havzan isiminin, ‘çifte havuz’ anlamında kullanıldığını düşünüyoruz. Hatta, bu su hattı yerli halk tarafından Sahip Irmağı olarak isimlendiriliyor. Dahası, kısa süre öncesine kadar bölgedeki sulama cetvellerine ‘Sahip Cetveli’ diyorduk. Bu su kaynağından Havzan’a, yer yer kiremit benzeri pişmiş topraktan yapılan, iç içe geçirilerek boru işlevi gören künklerle, bazen de üstü açık kanallarla getirilmiş. Burada bir toplama havuzunda biriktirilen su, şehir merkezindeki Mevlânâ Dergahına kadar ulaştırılmış.’’

MEVLÂNÂ DERGAHININ SU

İHTİYACI çKARŞILANMIŞ

Bu su kaynaklarının, özellikle Mevlana Dergâhında duyulan ihtiyaç üzerine, 2 günlük yürüme mesafesindeki şehir merkezine kadar ulaştırıldığını dile getiren Sorgun, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Zaman içinde 2 kaynaktan gelen su Mevlânâ Dergâhının ihtiyaçları için yetersiz hale gelmiş. Sorun Osmanlı Devleti yönetimine arz edilmiş. Yavuz Sultan Selim döneminde de Dutlu Pınarı’ndan aynı şekilde su getirilmiş. Dutlu Pınarı ise bugünkü Seydişehir yolu başlangıcındaki Dutlukır Mevkisinde bulunuyor.’’

Sorgun, şehrin sürekli büyümesi sebebiyle, ileri ki dönemlerde yeni içme suyu kaynağına ihtiyaç duyulduğunu, 1900’lü yılların başlarında görev yapmış Konya Valisi Ferit Paşa’nın da Çayırbağı kaynak suyunu şehrin hizmetine sunduğunu belirtti.

/ KONYA

15.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtüsü yasağı ayrımcılık

  17 Aralık'tan sonra süreç yavaşladı

  Büyükanıt: Korkularımızın esiri olmayalım

  Şekerci: Basın özgürlüğü açısından üzücü bir durum

  TBMM'den Kanada parlamentosuna red

  Bütün illerimiz AB için proje üretti

  Fırat’a ceza, Hak-Par’a kapatma

  Fransız vekil Le Pen: AB dağılma sürecine yaklaşıyor

  Ensarioğlu: DYP, risk alarak siyasetin ezberini bozdu

  6 düşünce dâvâsı daha

  Sınavı yapanlar kazanıyor

  5 bin sözleşmeli öğretmen bugün atanıyor

  ‘Şiddet göçle geldi’ iddiası

  KKTC AB’de kararlı

  Baydarol: AB ile ilişkiler uzun soluklu bir uğraş

  TPAO önünde petrol eylemi

  Et ürünleri daha güvenli olacak

  Atık sular yeniden hayat verecek

  ‘İklimler Değişiyor, Ya Siz?’

  Asırlardır akan pınarlar Konya’ya hayat veriyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004