Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bediüzzaman ve Mevlânâ çağları kucakladı

“2007 Mevlânâ ve Sevgi Yılı tkinlikleri” çerçevesinde düzenlenen konferansta konuşan araştırmacı-yazar Halil Uslu, en esaslı sevginin peygamber yolu olduğunu söyledi. Muhabbetin kainâtın yaratılış sebebi olduğunu belirten, Halil Uslu, “Muhabbet şu kainâtın bir rabıtasıdır. Hem hayatıdır, hem nurudur. İnsan kainâtın en cami meyvesi olduğu için kainâtı istila edecek bir muhabbet, kalbine derc edilmiştir” şeklinde konuştu

Etimesgut Belediyesi Konferans salonunda gerçekleştirilen, sunuculuğunu Ömer Oruç’un yaptığı program Abdurrahman Ayaz’ın okuduğu aşr-ı şerifle başladı.

Konferansta açış konuşması yapan Dursun Sivri, 2007’nin uluslararası alanda Mevlânâ yılı kabul edildiğine dikkat çekti. Sevgi konusunda ders alınacak “gönül sultanları”nın Mevlâna ve Bediüzzaman olduğunu ifade eden Sivri, “Sevgi bir gönül işidir, vicdanî bir meseledir. Söylemlerden ziyade hal ile ortaya konur. Sevginin bir ileri aşaması aşktır, aşkın da ilerisi karşılık beklemeden sevgi olan ‘şefkat’tir. Bediüzzaman’ın ‘cemiyetin iman selameti uğruna cenneti de istemem’ sözleri onun nasıl bir şefkat timsali olduğunu gösterir” dedi.

Yunus Arar’ın okuduğu “Allah Sevgisi” şiirinden sonra kürsüye gelen araştırmacı-yazar Halil Uslu, muhabbetin kainâtın yaratılış sebebi olduğunu söyledi. Uslu, “muhabbet şu kainâtın bir rabıtasıdır. Hem hayatıdır, hem nurudur. İnsan kainâtın en cami meyvesi olduğu için kainâtı istila edecek bir muhabbet, kalbine derc edilmiştir” dedi.

Hz. Mevlânâ’nın “Canımda bir can var o canı ara/ Bedeb dağında bir mücevher var o mücevherin madenini ara/ Ey yürüyüp giden sufi gücün yeterse ara/ Ama dışarıda değil aradığını kendinde ara” rubaisini aktaran Uslu, “Hz. Mevlânâ ‘aşksız, sevgisiz insan kanatsız kuş gibidir’ der. Bediüzzaman ise aşkı mecazi ve hakaik olarak ikiye ayırır. Hapishanede biten aşk var, Kâbe’de devam eden aşk var. Karakolda biten aşk var seccadede devam eden aşk var. Kara sevda türküler haline geldi. Barış Manço kara sevdayı türkülere, şarkılara geçirdi. Fakat asılsız kara sevda peşine düşenler tımarhaneye düştüler. Ama esas kara sevda Hz Peygamberin yolu, onun sevgisi Mevlânâ sevgisi, Bediüzzaman Said Nursi sevgisi” şeklinde konuştu.

Uslu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mevlânâ bundan 750 sene önce Konya’da bulunan sinegogların, kiliselerin, havraların önünde, ‘Gel ne olursan ol yine gel. İster kafir, ister mecusi, ister putperest ol yine gel. Yüz defa tövbeni bozsan yine gel. Çünkü bizim dergahımız ümitsizlik dergâhı değildir’ demiştir. Bediüzzaman Hazretleri ise 1940 yıllarının başında Kastamonu’da ‘Allah’a inanan, ahireti tasdik eden İsevi ruhanilerle medarı niza noktaların münakaşa sebebi yapmayınız’ demiştir. Bu iki tespiti mütalaa eden Roma Üniversitesi Türkoloji Kürsüsü Başkanı Ord. Prof. Anna Masala, Bediüzzaman sempozyumunda ‘işte o çağda Mevlânâ bu çağda Bediüzzaman’ demiştir. 750 yıl önce Konya’da Avrupa Birliği vardı. Kavga gürültü yoktu. Bu müspet hareket Selçuklu ve Osmanlıda hakim olmuştur. Osmanlı döneminde hiçbir kilisenin camı kırılmamıştır.

“Ormanların kralı aslan yavruları için aç kalıyor. Biz de yurdumuzun aslanlarıyız. Acaba yurdumuzun bütünlüğü için neler yapıyoruz. Çünkü vatan sevgisi imandandır. Biz Ahmedi, Mehmedi kucaklarken, Bediüzzamanlar ve Mevlânâlar çağı ve çağları kucaklamışlardır. Mevlânâlar ve Bediüzzamanlar birer sevgi şelalesi ve birer muhabbet meşalesidir.

“Türkiye’de okullar, yurtlar sevgisiz. Çıkış yolu olarak Millî Eğitim, Adalet, İçişleri, ve Sağlık Bakanlıkları kendi ünitelerine ve birimlerine Bediüzzaman’ın ve Mevlânâ’nın eserlerini ders kitabı olarak okutmaları lâzımdır. Çünkü Mevlânâ ‘görmedim arpa ekenin buğday biçtiğini’ diyor. Kalplere sevgiyi ekmeden sevgi mahsulü bekleyemezsiniz. Ne ekerseniz onu biçeceksiniz. Ümit ediyorum ki Mevlânâ’nın doğumunun 800. yılını kutlayan UNESCO, çok yakın tarihte de Bediüzzaman’ı kutlayacaktır.”

Fatih Beşiroğlu’nun sunduğu ney resitali ile sona eren programa DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük ve çok sayıda davetli katıldı.

İbrahim DOĞRU / ANKARA

22.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bediüzzaman ve Mevlânâ çağları kucakladı

  Kekilli: Hayat, insana verilmiş bir ödüldür

  Modern Müzik Akademisi öğrencilerini bekliyor

  Mevlânâ yılına özel logo


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004