Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

‘Tehlikenin farkında mısınız?’

Korkudan kaskatı kesilmiş vaziyetteyiz. Her yanımız düşman, her yanımız tehlike olunca elimiz ayağımız tutuluyor. Tıpkı namluyu düşmana çevirmiş, kımıldamadan tetikte duran koruyucularımız gibi hareket etmeden duruyoruz.

Her gün yeniden kurulan ve değişen dünyada, korku tacirleri tarafından elleri kolları bağlanmış vaziyette büyük fırsatlar kaçırıyoruz.

Şizofrenik bir dünyaya, bu dünyada imal edilen paranoyalara esir olup, kafamızı kuma gömdüğümüz zaman elimizin altından kayıp giden çağın ve bu çağın icaplarına uzak yaşamanın bize vereceği zararların farkında mısınız?

1876’da ilk parlamentoyu açtık. 1920’de aynı parlamento eliyle dişimizi tırnağımıza katarak kaybettiğimiz her şeyi yeniden kazandık. Ateş çemberinden geçtiğimiz o karanlık günleri bir meclisin kararları ile yani demokrasi içinde yönettik. 1908’de başlayan, 1946’dan beri kısa fasılalar dışında kesintisiz devam eden çok partili demokrasi tecrübemiz var.

Bu uzun tecrübeye rağmen hâlâ elinde silah bulunanın iktidara el koyması gerektiğini savunan örümcek beyinli, çağdışı kafaların var olduğunu biliyor musunuz? 130 yıllık demokrasi tecrübesine rağmen, bir günde bir muz cumhuriyetine dönüp ilkel, zorba ve geri bir dikta yönetimine sürüklenme tehlikesinden haberdar mısınız? Demokrasiyi içine sindiremeyenler, demokratik kurumlardan ve usullerden rahatsız olan dar ve geri kafalılar kışkırtıcılık yapıyorlar. Özgürlük olmadan, demokrasi olmadan çağı yakalamak, çağdaş olmak mümkün mü? Türkiye’yi yüzlerce yıl geriye, çağdışılığa silahlı zorba bir yönetim eliyle mahkûm etmeye çalışanlar var.

Tehlikenin farkında mısınız?

Bugün çok farklı bir yerde durabilirdik. Dış ve iç borcumuz bu kadar yekûn tutmayabilirdi. Halkımız daha müreffeh, gençlerimiz daha umutlu olabilirdi. Devlet ile halk daha uyumlu, birbirinden güç alarak yükselebilirdi. Bir sabah bir çete, elindeki silahları ve emrindeki askerleri kullanarak iktidara zorla el koydu. Köklü devlet geleneklerini yerle bir etti. Halkı adaletsizliğe mahkûm etti. Devlet ile halk arasındaki uyumu paramparça etti. Üzerine titrememiz gereken demokratik gelenekleri mahvetti.

Laikliğin tehlikede olduğunu söyleyenler, Türkiye’nin bölünme ihtimalinden bahsedenler etrafa korku yayıyorlar. Bu korkudan bir iktidar çıkartmaya yelteniyorlar. Hukukun olmadığı yerde, demokrasinin mevcut olmadığı yerde laikliği yaşatamazsınız. Yaşama ve halkın vazgeçilmezi olma şansına sahip tek laiklik, demokratik laikliktir. Demokrasisiz laiklik, birilerinin dikta arayışının bahanesinden ibarettir. On sene önce laiklik adına ülkeyi gerginliğe ve ekonomik yıkıma mahkûm edenlerden hiçbirinin ortaya çıkıp konuşamadığına, şu geçtiğimiz “10. yıldönümü” münasebetiyle şahit olmadık mı? Türkiye’yi tek parça halinde tutacak, bölünmesini engelleyecek olan da demokrasi ile güvence altına alınmış hukuktur. Ancak herkesin hakkına hukukuna, onuruna saygı gösterildiği yerde kardeşliğin bağları güçlenir ve ülke bir bütün halinde kalmayı başarır. Silahlı zorba yönetimler, ülkeyi bölünmeye götürecek zulmü ve baskıyı da beraberinde getirir. Demokrasiye yönelik tehdit, ülkenin bütünlüğüne yönelik tehdittir.

Tehlikenin farkında mısınız?

Ülkenin bütünlüğüne yönelik silahlı bir kalkışmayı teşvik edenler, demokratik anayasal düzeni askıya almak için propaganda yapanlar var. Hatta zorbalığın payandası ve gerekçesi yaparak laikliği zora sokanlar var. İktidar hesaplaşması için hukuk dışında yollar ve çareler arayanlar var. Tehlikenin farkında mısınız? Mümtaz'er TÜRKÖNE

Zaman, 6.3.2007

07.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Askerî zihniyet ve siyasî taşeronu

  ‘Tehlikenin farkında mısınız?’

  Din ve laiklik

  Tezkere çıksaydı!


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004