Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Tezkere çıksaydı!

Geçen hafta Başbakan Erdoğan ‘Keşke 1 Mart Tezkeresi çıksaydı’’ dedi. Sayın Başbakan bunu neden ve nasıl söyledi bilmiyorum ama bu söylemi hayretle karşılamamak imkansız. Neden mi?

Tezkere çıkmış olsaydı bakın neler olacaktı:

1- Türkiye, ABD ile birlikte komşusu bir Arap ülkesini işgal etmiş ve şimdiye kadar işlenen tüm katliamların ortağı olacaktı.

Tarih bunu asla affetmeyecekti.

2- ABD tüm askeri üstünlüğüne karşın 3 bin ölü ve 30 bin yaralı verdiğine göre,Türkiye doğal olarak bunun kat kat fazlasını verecekti. Çünkü o zaman yalnızca Sünniler değil, aynı zamanda Şiiler, Kürtler ve PKK’cılar hep birlikte Türk ordusuna karşı direnecekti. Ayrıca Şiileri destekleyen İran ve Sünnilere arka çıkan Suriye ve diğer Arap ülkeleri ile bir Arap ülkesini işgal eden Türkiye’nin ilişkileri gerginleşecekti.

3- Türkiye, yalnızca Irak içinde değil aynı zamanda kendi sınırları içinde de birçok terör saldırısı ile karşı karşıya kalacaktı. Öyle bir Türkiye’ye acaba hangi turist ya da yabancı sermaye gelecekti?

4-Turistsiz ve savaş harcamaları hızla artan bir Türkiye’nin ekonomisinin ne durumda olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. O dönem sözü edilen ABD yardımlarının bu açığı kapatacağını düşünenler lütfen 1991 savaşı sonrasında Özal’a verilen sözleri ve Türkiye’nin uğradığı zararları hatırlasın.

5- Irak’a girmek için gelmesi planlanan 100 bin Amerikan askerinin 60 bini Türkiye’de kalacaktı ve onların yaratacağı sorunların ne olabileceğini anlamak isteyenler lütfen üç aylığına gelen ve 11 yıl Güneydoğu’da kalan Çekiç Güç’ün neler yaptığına baksın.

6- Irak’a girmesine izin verilecek Türk Ordusu, Kuzey Irak’ta 20 kilometrelik bir bölgenin ilerisine geçemeyecekti.

7- ABD ile birlikte Irak’ı işgal eden bir Türkiye belki Kerkük ve Kürt devleti konusunda söz sahibi olacaktı ama asla Kürtlerin ABD ile ittifakını etkilemeyecek ve yine kendisi hedef olarak kalacaktı.

Tarih mutlaka bir gün bu gerçekleri yazacaktır.

Olayın bir de siyasi ve diplomatik boyutuna bakalım.

Tezkere çıkmadı diye bakın Türkiye neler kazandı:

1- Abdullah Gül’ün Ocak 2003’te başbakan olarak başlattığı Irak’a Komşu Ülkeler İnsiyatifi bugün başta ABD olmak üzere büyük devletler tarafından bile önemseniyor .

2- Tarihte ilk kez bir Suriye Cumhurbaşkanı ile Suudi Kralı Türkiye’ye geldi.

3- Türkiye’nin adayı Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam Konferansı Örgütü’nin genel sekreteri oldu.

4- Başbakan Erdoğan tarihte ilk kez Türkiye’nin başbakanı olarak geçen yıl Arap Liderler Zirvesi’ne katılarak önemli bir konuşma yaptı.

5- Abdullah Gül yine tarihte ilk kez Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına davet edildi ve önemli bir konşma yaptı.

6- Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül tüm Arap ülkelerini ziyaret etti ve buna karşın bu ülkelerin (ve birçok İslam ülkesinin) liderleri Türkiye’ye geldi. Bu da Türkiye’ye hem siyasal hem da ekonomik olarak büyük kazanımlar sağladı.

7- İslam ülkeleri Kuzey Kıbrıs’ı bir devlet olarak tanıdı ve KKTC ile yakın ilişki kurmak için ciddi hazırlıklara başladı.

8- Yalnız Irak, Filistin, Lübnan, Darfur gibi sıcak konularda değil aynı zamanda İslam’ın ideolojik sorunları ile ön planda duran Türkiye’nin başbakanı Erdoğan’ı, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü yalnız Arap ve Müslüman ülkeler değil herkes ciddiye alıyor ve ne diyeceklerine bakıyor.

Bunu en iyi bilen, yaşayan ve gururunu taşıyanlar Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’dür. Son dönemlerde büyük ülkelerin neredeyse tüm liderleri ve bakanları Türkiye’ye gelmiştir. Türkiye AB ile üyelik görüşmelerine başlamıştır. Son olarak İran-Suudi Arabistan Zirvesi’nde bile Türkiye’nin izini bulabilirsiniz.

Türkiye, ABD’nin İran’a karşı oluşturmaya çalıştığı Sünni İttifak’a evet deseydi ne bu buluşma olurdu ne de bundan sonrası için beklenen gelişmeler yaşanmayacaktı. Kim ne derse desin ve ne düşünürse düşünsün Türkiye son 4 yılın tüm gelişmelerinde kilit ülkeydi ve bundan sonra da tüm umut kapılarının açılmasında ve cehennem kapılarının kapanmasında yine kilit rol oynayacaktır. Hatta Türkiye bir adım daha ileri giderek Suudi-İran yakınlaşmasından yararlanarak Şii-Sünni konusunda da tarihsel ve ideolojik barışmayı gerçekleştirmek amacıyla önemli bir inisiyatif bile başlatabilir. Başlatmalıdır.

Bunu yalnızca 1 Mart Tezkeresi’ne hayır diyen bir Türkiye yapabilir ve yapmalıdır .

Sayın Başbakan’a tüm bunları hatırlatmak istedim. Tabii tezkere çıkmış olsaydı AK Parti’nin durumunun hatta Cumhurbaşkanlığı ile parlamento seçimlerinin sonuçlarının nasıl olacağını ise Sayın Başbakan benden çok daha iyi tahmin edebilir!

Akşam, 6.3.2007

Hüsnü MAHALLİ

07.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Askerî zihniyet ve siyasî taşeronu

  ‘Tehlikenin farkında mısınız?’

  Din ve laiklik

  Tezkere çıksaydı!


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004