Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kerkük’ün yardım çığlığı

“Kerkük İnsan Hakları Raporu”nda, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu’nun, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla acilen Kerkük’e bir heyet göndermesi, buradaki insan hakları ihlâllerini ve kültürel, demografik yapıyı değiştirme çalışmalarını incelemesi istendi.

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği ve Irak İnsan Hakları Merkezi’nce hazırlanan rapor, düzenlenen toplantıda kamuoyunun bilgisine sunuldu.

39 sayfalık raporda, ABD’nin, Irak’ta 2003 yılında Irak’ta gerçekleştirdiği işgalin ardından Kerkük’ün Türk kimliğinin hızla değiştirilmeye çalışıldığı, demografik yapının Kürtler lehine bozulduğu, nüfus ve tapu kayıtlarının imha edildiği vurgulanıyor.

Raporda, 2007 yılının dönüm noktası olduğuna dikkat çekilerek, bu yıl içinde önce “normalleşme” sağlanacağı, sonra “sayım” yapılacağı, ardından gerçekleştirilecek “referandumla da Kerkük’ü Kürtleştirme çabalarının sonuçlandırılacağı” belirtiliyor. Raporda, süreç sonunda Kerkük’ün, Kürt yönetimine bağlanacağı ve bundan sonra ise oluşturulan “Kürt Devleti”nin bağımsızlığının ilan edileceği savunuluyor.

Raporda, Türkiye’nin bu duruma seyirci kalmaması gerektiği vurgulanarak, önerilere de yer verildi. Bu önerilerden bazıları şöyle:

Kerkük’te siyasî haklar, zorunlu göçler ve nüfus kaydırmalarına son verilerek nüfus oranlarına göre oluşacak temsil ve görev hakkı tanzim edilmelidir.

Genelde bütün Irak, özelde Kerkük’te yaşayan bütün insanların yaşama hakkı başta olmak üzere insan hakları ve özgürlüklerinin garanti altına alınıp uygulanması açısından Kerkük’ün mevcut statüsü ve konumu değiştirilmemelidir.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla acilen Kerkük’e bir heyet göndermeli, buradaki insan hakları ihlallerini ve kültürel, demografik yapıyı değiştirme çalışmalarını incelemelidir.

1926 Ankara Antlaşması’na göre Türkiye’nin, Irak’ın statü değişikliği konusunda -Irak’ta yaşanan insanlık dışı sürecin bir parçası olan Kürt grupların uygulamalarına son vermesi amacıyla yaptırım olarak Habur Sınır Kapısı’nın kapatılabileceği, Barzani’nin, Türkiye’deki ticari faaliyetlerinin durdurulabileceği ve şirketleri başta olmak üzere mal varlıklarına el konulabileceği ele alınmalı, bunun için hemen harekete geçilmelidir.

“DEMOKRASİ VAAD EDENLER

SADDAMI ARATIYOR”

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Abdullah Buksur, toplantıda yaptığı konuşmada, Kerkük’te ‘’ciddî’’ insan hakları ihlallâri yaşandığını belirtti. Bölgede, Türkmenlere ait ev ve işyerlerinin Kürt gruplarca yağmalandığını ve el konulduğunu ifade eden Buksur, ayrıca Arap ve Türkmenlerin işgal güçlerince baskı uygulanarak sindirildiğini kaydetti. Buksur, Türkmenlerin, seyahat ve iletişim özgürlüklerinin engellendiğini, siyasi faaliyetlerin engellendiğini söyledi. Kerkük’te, şiddet olaylarının kadınların durumunu daha da kötüleştirdiğini bildiren Buksur, ancak kadınlara yönelik cinsel taciz ve tecavüz olaylarının örtbas edildiğini ifade etti. Direnişci oldukları gerekçesiyle 2 bin 560 kadının cezaevlerine veya kamplara kapatıldığını, 3 kadının da işgale direndikleri gerekçesiyle ölüme mahkum edildiğini bildiren Buksur, ‘’Demokrasi ve özgürlük vaadiyle gelenler, uyguladıkları baskı ve zulümlerle Saddam dönemini aratmamaktadırlar’’ diye konuştu. “Garantör” devlet olduğu vurgulanmalı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de işgal güçleri yerine Birleşmiş Milletler tarafından Müslüman ülke askerlerinden kurulu bir barış gücünün Irak’a yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

/ ANKARA

12.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kandemir: Tezkere geçseydi taşeron olurduk

  Birşey olursa...

  Meclis, vetolu Petrol Kanununu görüşecek

  Babacan: ‘Ülkeyi satıyorlar’ demek güvensizlik göstergesi

  İstiklâl Marşı en büyük mutabakat metni

  Kerkük’ün yardım çığlığı

  Başer: AB hedef değil, araç

  Din hizmetlerinde, görev ölünceye kadar devam eder

  İLKAV dâvâsı ertelendi

  Özdağ: Ordu, demokratik yapının dışına çıkmamalı

  Susuzluk tehdidi

  Önce Konya Ovası kuruyacak iddiası

  Oyunla eğitim dönemi başlıyor

  Barış panayırında İsrail zindanı

  DYP seçim çalışmalarına başladı

  ‘Çocukları fanusta yetiştirmiyoruz’

  Bahar alerjisi uyarısı

  Metro vagonları çürüdü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004