Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Hoşgörünün’’ en güzel örneği

Binlerce yıllık geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep, ‘’dinî hoşgörünün’’ de en güzel örneğini sergiliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehirde yaşayan Müslüman, Ermeni ve Yahudi halkının tarihî dinî ibadethanelerini restore edecek.

Türkiye ve İspanya’nın, Birleşmiş Milletler çatısı altında başlattığı ‘’Medeniyetler İttifakı Projesi’’ kapsamında yer alan fondan 10 milyon avro almak için başvuran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu fon ile şehirde 450 yıllık Gregoryan Ermeni kilisesinin, 150 yıllık bir havranın ve 105 yıllık bir caminin restorasyonunu yaparak şehrin hayatına yeniden kazandıracak. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, yaptığı açıklamada, yol çalışması sırasında 450 yıllık bir Ermeni kilisesinin ortaya çıkarıldığını belirterek, özel mülkiyete ait olan kapanmış bir fabrika içinde yer alan bu kilisenin etrafının duvarla çevrilerek kamufle edildiğini söyledi. Gaziantep Kalesi yakınında Yahudiler tarafından bir zamanlar ibadethane olarak kullanılıp sonra terk edilen 150 yıllık bir havra bulunduğunu ifade eden Asım Güzelbey, dış cephe duvarları, tavanı büyük ölçüde yıkılan havranın çevrede yaşayanlar için tehlike meydana getirdiğini.

Asım Güzelbey, Medeniyetler İttifakı Projesi kapsamında İspanya’da bir fon olduğunu öğrendiklerini ve İspanya ile temasa geçtiklerini belirterek, şöyle devam etti: ‘’10 milyon avroluk bir fon var. Belediyenin bir yetkilisi şu anda İspanya’da. Başvurduk, fonu almaya çalışıyoruz. Parayı alırsak, bu kilise, havra ve Kurtuluş Camisi’ni restore edeceğiz. Zaten buraları restore ettirdiğimiz zaman kültür merkezleri olarak düşünmek lâzım. Ama, kaderine bırakırsak tinercilerin yuvası olur, yıkılır dökülür. Bu ibadethaneleri şehre kazandırmak istiyoruz. İsteyen gitsin kiliseyi gezsin, isteyen havrayı gezsin, isteyen camiye gelsin ibadet etsin.’’

/ GAZİANTEP

13.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Hoşgörünün’’ en güzel örneği

  Hocayı cama işliyorlar

  Sivrihisar evleri yaşatılacak

  Kırşehir’li ustalar coşturdu

  TDK’dan yeni sözlükler

  Mevlânâ çağrısı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004