Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ekran bağımlılığı çocukları unutturuyor

Türk insanının dizi ve kadın programlarına olan ilgisinin her geçen gün artmasıyla birlikte eğitimine önem verilmeyen çocukların suça teşvik edildiği belirtiliyor.

Türk toplumunda çocukların eğitimi üzerinde, baba çalıştığı için her zaman annenin daha fazla etkisi olduğuna dikkat çeken Erciyes Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Sefer Kumandaş, annelerin sabahtan akşama kadar kadın programlarını ve müzik kanallarını takip etmesi sonrasında çocuklarda otistik veya hiperaktiflik sorunlarının görüldüğünü aktardı.

Kadınları ‘aptal yerine koyan’ programların bağımlılık haline gelmesiyle birlikte çocukların sorunlarının dinlenmeyerek ‘canavarlaştırıldığını’ belirten Prof. Dr. Kumandaş, çocuklardaki sorunların ilkokul çağına kadar fark edilmediğini ancak öğretmenlerinin uyarısı sonrasında teşhis ve tedaviye başlandığını söyledi.

Annenin dizi ve kadın programlarından vakit ayırıp çocuğunu eğitmemesi sebebiyle çocuklarda ‘uyaran eksikliği’ sorununun ortaya çıktığını anlatan Kumandaş, “Anneyle birlikte çocukta ahlaki olmayan ve Türk kültür yapısıyla bağdaşmayan programları izlemek zorunda kalıyor. Zamanla ya hiperaktifleşiyor ya da otistik oluyor. Hiçbir tepkiye cevap vermiyor. Tedavi amaçlı gelen çocukların büyük çoğunluğunda uyaran eksikliğinden kaynaklanan sorunlar görülüyor. Bebeklik döneminde çok fazla kendisini göstermeyen bu tür problemler çocukların okula başlamasıyla birlikte ortaya çıkıyor. Okulda arkadaşlarıyla anlaşamaması, sürekli kavga edip etrafındaki kişi ve nesnelere zarar vermesi veya dersleri dinlemeyip öğretmenin tepkilerine karşı duyarsız kalınması sonrasında öğretmenlerin uyarısıyla ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“ŞİMDİ YAPSIN SONRA UNUTUR” DEMEYİN

Ailelerin imkânı varsa çocuklarını kreşe göndermeleri tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Kumandaş, bu imkanı olmayan anne-babaların da çocukların gelişimi üzerinde yıkıcı etkiye sahip olan programları izlemekten kaçınmaları gerektiğini açıkladı.

Ailedeki anne baba haricindeki dede, babaanne, anneanne gibi büyüklerin de çocukların ‘canavarlaşması’nda etkin rol oynadığının altını çizen Prof. Dr. Kumandaş, “Suç işleyen veya hata yapan çocuk anne-baba tarafından cezalandırılmak istenirken ailenin diğer büyükleri buna engel olur ve çocuğa destek verir. Bu desteği gören çocuk yaptığı olumsuz davranışları artırarak devam eder ve ileriki yaşlarda önüne geçilemeyecek hal alır. İnsanların her an suç işlemeye meyilli olduğu bu dönemde hiçbir aile büyüğünün ‘şimdi yapsın ileride unutur’ deme gibi bir lüksü olmamalıdır. Böyle bir düşünce çocukların aileler tarafından kendi elleriyle canavarlaştırılması anlamına gelir” dedi.

/ KAYSERİ

26.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  301’in temeli sakat

  SEKİZ YIL İÇİN PİLOT PROJE

  Şener: Siyaset değirmeni herkesi öğütür

  Tek seslilik demokrasiyi engelledi

  ‘Kıbrıs sorunu çözülürse Türkçe AB’nin resmi dili olsun’

  Barroso: AB’nin ne kadar genişleyeceğine gelecek kuşaklar karar verecek

  Sosyal barışın şifreleri Risâle-i Nur’da

  Şiddet Komisyonu İstanbul’da incelemelerde bulunacak

  Aksu: Irak’ta halkın acıları daha da arttı

  Meclis yoğun çalışacak

  AKP’li vekiller kaza geçirdi

  İzinsiz gösterilere 56 tutuklama

  Hava soğuyacak

  İHL alerjisi meslek eğitimini vurdu

  Komşu, baraj kapaklarını açtı

  Aile hekimliği memnun etmedi

  Minik Duâlar, ilâhîlerle coşturdu

  Su tüketiminde dünyanın gerisindeyiz

  OKS, özel okulları özendiriyor

  ÜDS yapıldı

  Tunceli'de askerî araç devrildi: 6 yaralı

  Kapıkule'de TIR kuyruğu

  Kira alıyoruz, vergi vermiyoruz

  Ekran bağımlılığı çocukları unutturuyor

  İstiklâl Gazisi vefat etti

  Bediüzzaman'ın ektiği sevgi tohumumları yeşerdi

  Yaşlılar burada mutlu

  Kan kardeşlerin sayısı artıyor

  Bu köyde herkes okullu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004