Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yaşlılar burada mutlu

Türkiye’nin en büyük huzur ve bakım evi olan Kayışdağı Darülaceze Tesislerini İstanbulluların hizmetine sunan İBB, ‘Cep Darülaceze’ projesiyle de kendine yetebilen yaşlıların hayatlarını toplumdan kopmadan devam ettirmelerini sağlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2003 yılında yapmış olduğu bir araştırmada, o gün itibariyle ülkemizde 6 milyon yaşlı vatandaşımızın bulunduğu, bu sayının günün şartları korunduğu takdirde 2025 yılında 9 milyona, 2050 yılında ise 18 milyona çıkacağı sonucuna ulaştı. Yapılan araştırmalar ve ülkemizdeki nüfus gelişimi göz önünde bulundurulduğunda ülkemizin acil olarak ciddî ve uygulanabilir yaşlı politikalarına ihtiyaç duyduğu sonucuna varılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaşlanma konusunda ortaya koyduğu projelerle ülkemizin geleceğine ışık tutuyor. Türkiye’nin en büyük huzur ve bakım evi olan Kayışdağı Darülaceze Tesislerini İstanbulluların hizmetine sunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Darülaceze çatısı altında hayata geçirdiği Cep Darülaceze projesiyle de kendine yetebilen yaşlı bireylerin hayatlarını sosyal hayattan kopmadan sürdürmelerini sağlıyor.

KAYIŞDAĞI DARÜLACEZE TESİSLERİ

Ülkemizin gerek fiziki yüzölçümü, gerekse kurumsal kapasite olarak en büyük huzur ve bakım evi olan Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü, 40.500 metrekaresi kapalı, 110.500 metrekaresi ise açık olmak üzere toplam 151 bin metrekare alan üzerinde İstanbullulara hizmet vermekte.

Tesislerde Mart 2007 tarihi itibariyle 703 kişi hayatını idame ettirmekte. Toplam 9 yaşam sitesi bulunan darülaceze tesislerinde kurum sakinleri, fiziksel ve psikolojik durumlarına uygun olan sitelere yerleştirilmektedir.

HOŞGÖRÜNÜN ANAVATANI

Kayışdağı Darülaceze tesislerinde üç semavî dinin ibadethanesi yan yana bulunmakta. Sultan II. Abdülhamit’in kurduğu Darülaceze nizamnamesine uygun olarak yaptırılan tesislerde mukaddes kitabı bulunan Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Musevilik dinlerinin ibadethaneleri, bütün kurum sakinlerinin hizmetine açık tutuluyor.

İHTİYAÇLARINI KENDİ ATÖLYELERİ

KARŞILIYOR

Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü, tesis içerisinde oluşturulan atölyelerle dışa bağımlılıktan da kurtarılmış durumda. Darülaceze kurumunun ihtiyaçları, tesis içerisinde oluşturulmuş olan berber, terzihane, marangozhane, çamaşırhane, kesimhane ve demir kaynak atölyesi gibi birimlerde karşılanıyor.

SOSYAL ORGANİZASYONLAR

Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü, kurum içi - kurum dışı organizasyonlar düzenleyerek darülacezelilerin sosyal hayatın içerisinde yer alabilmelerini sağlamaya çalışıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü tesislerinde kurum sakinleri için düzenlenmiş olan birçok sosyal faaliyet alanı da bulunuyor. Bütün darülaceze sakinlerine açık bulunan aktivite birimleri şöyle: spor salonu (aletli jimnastik, voleybol, basketbol, mini golf), kütüphane, internet cafe, sinema salonu, hobi bahçesi, kafeterya, hayvanat bahçesi, san’at evi ve ibadethaneler (cami, şapel ve midraş).

KABUL ŞARTLARI

1- İstanbul doğumlu olmak veya en az beş yıldan beri İstanbul’da ikamet ediyor olmak.

2- Bayan 55, erkek 60 yaş ve üzeri yaşlarda olmak.

3- Kanunen bakacak (anne-baba veya çocuk) kimsesi bulunmamak.

4- 18 yaşından küçük öğrenci veya askerlik hizmetini ifa eden çocuğu olanların bunu belgelemeleri durumunda müracaatta bulunmak.

5- Bulaşıcı hastalığı bulunmamak, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olmamak.

6- Ruh sağlığı yerinde olmak (psikolojik bir hastalığı bulunmamak).

7- Sosyal ve/veya ekonomik yoksunluk içinde olduğu sosyal inceleme raporu ile belirlenmiş olmak.

CEP DARÜLACEZE EVLERİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü tarafından 2005 yılında hayata geçirilen Cep Darülaceze projesiyle; Darülaceze’de kalma şartlarına sahip olan bireyler, talepleri doğrultusunda sosyal hayatın içerisinde hayatlarını idame ettirebilme imkânına sahip olmaktadır. Bütün ihtiyaçları Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü tarafından karşılanan ve İstanbul’un değişik mekânlarında açılmış olan 8 “Cep Darülaceze Evi”nde 18 Darülaceze sakini hayatını sürdürmekte.

26.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  301’in temeli sakat

  SEKİZ YIL İÇİN PİLOT PROJE

  Şener: Siyaset değirmeni herkesi öğütür

  Tek seslilik demokrasiyi engelledi

  ‘Kıbrıs sorunu çözülürse Türkçe AB’nin resmi dili olsun’

  Barroso: AB’nin ne kadar genişleyeceğine gelecek kuşaklar karar verecek

  Sosyal barışın şifreleri Risâle-i Nur’da

  Şiddet Komisyonu İstanbul’da incelemelerde bulunacak

  Aksu: Irak’ta halkın acıları daha da arttı

  Meclis yoğun çalışacak

  AKP’li vekiller kaza geçirdi

  İzinsiz gösterilere 56 tutuklama

  Hava soğuyacak

  İHL alerjisi meslek eğitimini vurdu

  Komşu, baraj kapaklarını açtı

  Aile hekimliği memnun etmedi

  Minik Duâlar, ilâhîlerle coşturdu

  Su tüketiminde dünyanın gerisindeyiz

  OKS, özel okulları özendiriyor

  ÜDS yapıldı

  Tunceli'de askerî araç devrildi: 6 yaralı

  Kapıkule'de TIR kuyruğu

  Kira alıyoruz, vergi vermiyoruz

  Ekran bağımlılığı çocukları unutturuyor

  İstiklâl Gazisi vefat etti

  Bediüzzaman'ın ektiği sevgi tohumumları yeşerdi

  Yaşlılar burada mutlu

  Kan kardeşlerin sayısı artıyor

  Bu köyde herkes okullu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004