Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Tek seslilik demokrasiyi engelledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Medyada tek ses, sivil toplum örgütlerinde tek ses, üniversitelerde, diğer kurum ve kuruluşlarda tek ses Türkiye’yi sadece yapay gündemlere mahkum etti. Bu tek seslilik ise milletimizin iradesi yönünde ne yazık ki gerçekleşmedi.”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Sütlüce’deki yeni genel merkez binasının açılış törenine katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, toplumsal kesimlerin örgütlenmesi ve güçlerini birleştirmesinin Türkiye’nin dinamizmini temsil ettiğini belirtti. Sivil toplumun güçlü olmadığı, sivil toplumla devlet yönetimi arasında diyaloğun eksik olduğu bir ortamda demokrasinin, insan haklarının ve ekonominin de gelişme ve ilerleme şansı olmadığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

‘’Biz tüm bu örgütleri adeta aynamız gibi görüyoruz. Sizlerin yaptığı eleştiriler, öneriler, katkılar, bizim de politikalarımızı gerektiğinde gözden geçirmemizi, iyileştirmemizi, eksiklerimizi gidermemizi ve daha katılımcı bir şekilde oluşturmamızı sağlıyor. Tabii burada, özellikle iyi niyet çok önemli. Ön yargılardan arındırılmış bu tür destekler, eleştiriler, bizim gücümüze güç katmaktadır.’’

Başbakan Erdoğan, MÜSİAD’ı böyle bir sivil toplum örgütü olarak gördüğünü dile getirerek, ‘’Özgür bir ortamda, korkmadan, çekinmeden eleştirilerin dile getirilmesi, katkıların ilk elden, medya aracılığıyla değil ilk elden hükümete iletilmesi Türkiye’nin başarısı için elzemdir. Hatta hayatî rol oynamaktadır’’ dedi.

İktidar oldukları günden bu yana bu yaklaşımlarını açıkça ortaya koyduklarını ve iş âleminin, üretici kesimlerin, tüccarın ve esnafın bütün toplantılarına büyük özen göstererek katılmaya çalıştıklarını kaydeden Erdoğan, ‘’’Hiçbir sivil toplum örgütüne karşı aslında ön yargılı olmadık ve hepsinin gücünü toplumun ortak gücü olarak gördük. Ancak haksızlığa tahammülümüz olmadığını da vurgulamak istiyoruz. Çünkü haksızlık karşısında susmanın ne olduğunu çok iyi bildiğimiz için de onun gereğini yeri geldiğinde yerine getirdik’’ şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, demokrasi, yönetim sivil siyaset anlayışlarının toplumdan, toplumun taleplerinden bağımsız bir anlayış olmadığını ve olamayacağını da kaydetti.

Demokrasinin sadece çok partili sistemle oluşturulabilecek bir düzen olmadığını dile getiren Erdoğan, ‘’Aslında sivil örgütler olacak. Toplumun bilgi kanallarını temsil eden özgür bir medya olacak ve bunlar hür bir ortamda faaliyetlerini sürdürecekler. Ancak bunu suistimal etmeyecekler’’ diye konuştu. Türkiye’nin yıllardır çok partili sistemde ilerlediğini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Ancak sistemi işletecek diğer mekanizmalara karşı ön yargılar kırılmadığı, hür bir ifade ortamı gelişmediği için uzun yıllar demokrasimizi de geliştiremedik. Medyada tek ses, sivil toplum örgütlerinde tek ses, üniversitelerde, diğer kurum ve kuruluşlarda tek ses Türkiye’yi sadece yapay gündemlere mahkum etti. Bu tek seslilik ise milletimizin iradesi yönünde ne yazık ki gerçekleşmedi. Çoğulcu ve katılımcı bir demokrasinin gelişmesi için toplumun bütün katmanlarının aşağıdan yukarıya temsil edilmesi seslerini duyurması şarttır.’’ Erdoğan, kendi yönetim anlayışları, toplumsal merkeze yaslandığı için bugün her alanda hem çeşitliliğin arttığını hem de ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların tek tek kaldırıldığını kaydetti. Sivil toplum örgütlerinin çeşitliliği ve gücü artarken aynı zamanda bunların temsil ettikleri geniş kitlelerin taleplerini de çok daha güçlü şekilde seslendirebilme fırsatını bulduğunu belirten Erdoğan, kendilerini de Türkiye’nin imkânları dahilinde bu talepleri karşılamanın mücadelesi içinde olduklarını söyledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat da, ekonomi ve siyasetin 2007 yılında kritik bir dönemeçten geçtiğini belirterek, ‘’Bu dönemeçte kontrollü yönetime, sağduyulu ve sorumlu davranış ve uygulamalara her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır’’ dedi.

/ İSTANBUL

26.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  301’in temeli sakat

  SEKİZ YIL İÇİN PİLOT PROJE

  Şener: Siyaset değirmeni herkesi öğütür

  Tek seslilik demokrasiyi engelledi

  ‘Kıbrıs sorunu çözülürse Türkçe AB’nin resmi dili olsun’

  Barroso: AB’nin ne kadar genişleyeceğine gelecek kuşaklar karar verecek

  Sosyal barışın şifreleri Risâle-i Nur’da

  Şiddet Komisyonu İstanbul’da incelemelerde bulunacak

  Aksu: Irak’ta halkın acıları daha da arttı

  Meclis yoğun çalışacak

  AKP’li vekiller kaza geçirdi

  İzinsiz gösterilere 56 tutuklama

  Hava soğuyacak

  İHL alerjisi meslek eğitimini vurdu

  Komşu, baraj kapaklarını açtı

  Aile hekimliği memnun etmedi

  Minik Duâlar, ilâhîlerle coşturdu

  Su tüketiminde dünyanın gerisindeyiz

  OKS, özel okulları özendiriyor

  ÜDS yapıldı

  Tunceli'de askerî araç devrildi: 6 yaralı

  Kapıkule'de TIR kuyruğu

  Kira alıyoruz, vergi vermiyoruz

  Ekran bağımlılığı çocukları unutturuyor

  İstiklâl Gazisi vefat etti

  Bediüzzaman'ın ektiği sevgi tohumumları yeşerdi

  Yaşlılar burada mutlu

  Kan kardeşlerin sayısı artıyor

  Bu köyde herkes okullu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004