Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Lâle, sempozyumda konuşuldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Lâle Festivali kapsamında önceki gün bir sempozyum gerçekleştirildi.

Lâlenin tarihimizde, Avrupa tarihinde ve san’atta nasıl yer aldığının anlatıldığı sempozyumda konuşan Prof. Dr. Nurhan Atasoy, lâlenin ve diğer çiçeklerin san’at eserlerinde yoğun bir şekilde kullanılmasının Kanuni dönemiyle başladığını ifade ederek, “Ben Kanuni dönemini ‘çiçek dönemi’ olarak hatırlıyorum” dedi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın da katıldığı sempozyumun açılış konuşmalarının ardından “Lâle ve Osmanlı San’atı” başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. Nurhan Atasoy, en erken tarihli lâle motiflerinin Selçuklular dönemine ait çinilerde görüldüğünü belirtti. Osmanlı döneminde ise 16. yüzyılda lâlenin çok yaygın olduğunu ifade eden Atasoy, Osmanlı dönemi eserlerinden ilk olarak Kanuni’nin 1534 tarihli İran-Irak seferine ilişkin minyatürlerde lâlenin bulunduğunu söyledi.

Lâlenin Türkiye’den Avrupaya gidişini ve orada sebep olduğu olayları anlatan Prof. Dr. Lucia Tomasi Tongiorgi de, ilk olarak 1554’te Buzbek adlı bir diplomatın 1. Fardinand’a lâle soğanı götürdüğünü söyledi. Lâlenin Avrupaya girişiyle ilgili farklı iddiaları aktaran Tongiorgi, lâlenin 16-17. yüzyıllarda Avrupanın san’atında önemli rol oynadığını ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

11.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İstanbul’a “yabancı” olmayan gazeteciler

  Allah sonsuz sevgi kaynağıdır

  Lâle, sempozyumda konuşuldu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004