Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Piyasalar tedirgin

Genelkurmay’dan yapılan açıklamanın da etkisiyle haftaya yüzde 8 gibi sert bir düşüşle başlayan borsanın ilk seansında yüzde 6.2’lik kayıp yaşandı. Dolar gün içinde 1,39 YTL’yi aştı; faiz 19.23’e yükseldi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin mahkemelik olması ve Genelkurmay’ın açıklamaları sonrası artan siyasi gerilim sebebiyle İMKB haftaya sert bir düşüşle başladı. İMKB haftaya yaklaşık 4 bin puanlık düşüşle başlarken, endekste en son 1 Mart 2007 Perşembe günü yüzde 4,45 kayıp yaşanmıştı.

Dolar 1,39 YTL seviyesini aşarken, borsa 44 bin puanın altına geriledi. Faiz yeniden yüzde 19 düzeyini aştı. Bankalararası piyasada dolar 1,3930 YTL’ye kadar çıkarken, Cuma kapanışına göre dolardaki artış yüzde 4.2’yi buldu. Dolar daha sonra düşüşe geçti ve 1,37 YTL’nin altına indi.

BORSADA YÜZDE 6.2’LİK DÜŞÜŞ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda sert düşüş yaşandı. Ulusal 100 Endeksi politik belirsizlik sebebiyle açılışta yüzde 8 düşüşle 43 bin 116’ya geriledi. Daha sonra hafif toparlanan endeks ilk seansın sonunda 2 bin 921 puanlık düşüşle 43 bin 940 puana indi. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 6.23 olarak gerçekleşti.

FAİZ YÜZDE 19’U AŞTI

Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 4 Şubat 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 19.23 düzeyinde bulunuyor. Cuma günü faiz yüzde 18.39 seviyesindeydi.

Uzmanlar: Erken seçim olacak

Süha Yaygın (Toronto Dominion Bank Trader): Yatırımcılar Türkiye’de olanı anlamaya çalışıyor. Şu an yapılan erken seçimin fiyatlanmasıdır. Eğer hükümetle Genelkurmay arasında gerginlik artmazsa sorun yok. Piyasanın asıl korkusu bir müdahale sonrasında AB yolundaki ilerlemenin durmasıdır.

Yarkın Cebeci (JPMorgan Türkiye Başekonomisti): Erken seçimin olması piyasa üzerindeki baskıyı hafifletecektir. Anayasa Mahkemesi süreci durdurmazsa da erken seçim senaryosu görüyoruz. Şu anda bir belirsizlik var; yargı kararını bekliyoruz. Bence erken seçim büyük olasılıkla olacak. Mevcut durum Merkez Bankası’nın faizleri düşürme politikasını erteleyecektir.

Ahmet Akarlı (Goldman Sachs Ekonomisti): Global ortamın gelişen piyasalar açısından destekleyici olması Türkiye için şans. O yüzden bir keskin hareketten sonra piyasanın bekleme moduna geçmesini bekliyorum. Merkez Bankası’nın yapabileceği şeyler sınırlıdır. MB’nin döviz piyasasına müdahalesi düşük bir ihtimal. Cuma günü ordunun yaptığı açıklama Türkiye için son derece olumsuz. Eğer AB’den tereddüt içeren sinyaller gelirse, Türkiye için zor bir döneme gelebilir. Bu ciddi risklerden biri. Artık erken seçim olmama ihtimali son derece düşük. Bir sürü belirsizlik var. Türkiye’de bir dönem kapandı. O da demokratik yoldan seçimle olacaktır. En rahatlatıcı unsur AK Parti’nin cumhurbaşkanlığı seçimini genel seçim sonrasına bırakması.

Mehmet Aşçıoğlu (TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı): Anayasa Mahkemesi’nin kararı çok önemli. Bu iki günü zayıf geçireceğiz. Erken seçim kararı satın alınması gereken karar olarak karşımıza çıkabilir.

Murat Salar (A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı): Anayasa Mahkemesi seçimle ilgili iptal kararı verirse, bu bir dalgalanma olarak kalabilir. Erken seçim olumlu bile algılanabilir.

/ İSTANBUL

01.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Piyasalar tedirgin

  TOBB: İş dünyası bir krizi daha kaldıramaz

  2006’da, 19.8 milyar dolar yabancı sermaye geldi

  Tüketiciye fiş alıp almadığı sorulacak

  3 milyar YTL’lik teşvik belgesi verildi

  İsrail, tavuk eti ithalat yasağını kaldırdı

  Çiftçide kuraklık endişesi

  Müteahhidlerimiz dünyayı inşa ediyor

  Kapıkule YİD modeliyle yapılacak

  Bilgi bankası için kollar sıvandı

  Türkiye ve AB ile ilgili ön yargılar giderilecek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004