Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Olmert hükümeti çatırdıyor

İsrail’de, geçen yıl Hizbullah’la yapılan savaşın aksaklıklarını belirlemek üzere kurulan komisyonun ilk raporunu açıklamasının ardından, İşçi Partili devlet bakanı Eitan Cabel istifasını sundu. İsrail Başbakanı Ehud Olmert tarafından atanan komisyonun hazırladığı Winograd raporunda, özellikle Başbakan Olmert, Savunma Bakanı Amir Peretz ve eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’a yönelik suçlamalar yer alıyor.

İstifasını açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyen Cabel, “Hükümette bakan olarak kalamam” dedi.

Savaşın başarısızlıklarının sorumluluğunun Olmert’te olduğunu söyleyen Cabel, Başbakan’a da istifa çağrısında bulundu ve halkın Olmert’e karşı güvenini kaybettiğini belirtti. Aynı zamanda İşçi Partisi’nin Genel Sekreteri olan Eitan Cabel, istifasını diğer bakanların da izleyeceğini umduğunu söyledi.

Rapor açıklandıktan sonra Kanal 2 televizyonunca yapılan kamuoyu yoklaması, İsraillilerin yüzde 65’inin Olmert’in görevinden ayrılması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 14’ü ise Olmert’in görevinde kalmasından yana olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Amir Peretz’in istifasını isteyen İsraillilerin oranı ise yüzde 75. Bakanın kalmasını isteyenlerin oranı yüzde 10 olarak açıklandı. Olmert’in istifa etmesi halinde seçime gidilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 53 olarak belirlendi. Katılımcıların yüzde 23’ü yeni hükümetin seçim yapılmadan kurulması görüşünde. Mevcut hükümetin görevde kalmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 11.

Yeni başbakanın kim olabileceği sorusuna verilen cevaplarda, Likud lideri Binyamin Netanyahu yüzde 26 ile en geniş desteği buldu. Dışişleri Bakanı Tzipi Livni yüzde 9, İşçi Partisi’nin lider adaylarından Ehud Barak yüzde 6 ve Ami Ayalon yüzde 5 oranında oy alırken, Başbakan Yardımcısı Şimon Peres’e yüzde 4 oranında destek geldi. Aşırı sağ partilerden, koalisyon ortağı Avigdor Lieberman’a yüzde 3 oranında oy çıktığı kamuoyu yoklamasında, Amir Peretz yüzde 1 destek gördü. Mevcut Başbakan Ehud Olmert ise yüzde 0 oy aldı.

Cabel’in bakanlıktan ayrılması nedeniyle endişelenen Başbakan Olmert ise koalisyon ortaklarıyla hükümeti bir arada tutmak için görüşmeler yapıyor.

Olmert, dün Şas partisi Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Eliyahu Yişai, Yisrael Beyteinu (İsrail Evimiz) partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman’ın yanı sıra Emekliler partisi başkanı Rafi Eitan ile görüşmeler yapacak.

/ KUDÜS

02.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Olmert hükümeti çatırdıyor

  Halilzad BM’yi Irak’a çağırdı

  ABD’nin kara Nisan’ı

  PKK ahtapotunun merkezüssü Kuzey Irak

  Rice’dan sert diyalog

  Zerkavi’nin halefi de öldürüldü

  Irak’ta herşey yağmalanıyor

  Nuri el Maliki’nin konutuna havan topu

  Almanya’da içkili partilere yasak

  Çinlilerin cami isteğine red


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004