Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Dünya basını: Askerî müdahaleler, piyasalar için iyi değil

Türkiye’nin son gelişmelerin piyasalarda yol açtığı sarsıntı ve bunun ekonomisi için muhtemel etkileri, başta İngiltere’de olmak üzere dünya basınının ekonomi ve borsa sayfalarında büyük yankı buldu.

Piyasalar hükümeti terk etmeye başladı

Önde gelen İngiliz gazetelerinden The Guardian da, Başbakan Erdoğan’ın protestocuları soğutmak “ekonomik kartı oynadığı”nı öne sürerken piyasaların son gelişmelere olumsuz bir reaksiyon gösterdiğini kaydetti. Gazete, piyasaların Gül aday olunca rekor düzeylere çıktığını belirterek “Piyasalar, geçen haftaya kadar hükümetin arkasında idi, (…) bir hafta sonra piyasa oyuncuları onu terk etmeye başladı” yorumunu yaptı.

Siyasî kriz yoğun satışa sebep oldu

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türk askerleri, yoğun varlık satışlarına neden olduğu”nu belirtirken Türkiye’deki siyasi krizin borsa, lira ve tahvilleri olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Gazeteye konuşan Threadneedle Investments’den Henry Stipp de “Piyasalar tedirgin. Orta vadede Türkiye ile ilgili bir algılama değişikliği var”, “Bu tür gerilim, orta vadeli görünümü çok belirsiz kılıyor” yönündeki değerlendirmelerde bulundu.

Gerilimin acısını piyasalar çekiyor

İstanbul borsasının krizin ortamında düştüğüne dikkat çeken Fransız Le Figaro gazetesi, “Türkiye’deki siyasî kriz artık finansal piyasaları kaygılandırıyor” yorumunu yaptı. Gazete “Türkiye’de gerilim artıyor ve bunun acısını piyasalar çekiyor” ifadesini kullandı.

Ordunun tehdidi yabancı yatırımcıları şoke etti

İngiliz The Times de, “Askeri tehdit Türk piyasalarını vurdu” başlıklı analizinde “Ordunun cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale tehdidinin uluslararası yatırımcıları şoke etti” değerlendirmesini yaptı. Gazete, Calyon yatırım bankasından Claire Dissaux’un “Türk piyasalarına bu hafta siyaset yön vereceği kesin” sözlerine de yer verdi.

Generaller zayıf ekonomist olur

Diğer İngiliz gazetesi The Daily Telegraph da, en iyi performans gösteren yükselen piyasalardan biri olan Türkiye’deki gelişmelerin yatırımcıların neden “tüm yumurtalarını yükselen piyasalar sepetine koymaması gerektiğini gösterdiği”ni yazdı.

Gazete “Kural olarak generaller zayıf ekonomist olur ve askeri müdahaleler, piyasalar için iyi değil” ifadesini de kullandı.

/ LONDRA/PARİS

02.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Muhtıra fakirleştirdi

  TİM: Krize girme lüksümüz yok

  Dünya basını: Askerî müdahaleler, piyasalar için iyi değil

  Bolat, yeniden MÜSİAD Genel Başkanı

  Niyet mektubu IMF’ye gönderildi

  Nisan ayında ihracat yüzde 28 arttı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004