Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Dil Bayramı”nda Yunus Emre’ye duâ

Karaman’da, 3 Mayıs’ta başlayan 730. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma faaliyetleri düzenlenen törenle sona erdi. Faaliyetlerin son gününde program, Türk Dil Parkı’nda bulunan Türk Dil Anıtı’na çelenk konulmasının ardından protokol ve dâvetlilerin Yunus Emre Türbesi’ni ziyaret ederek duâ etmesiyle başladı.

Törende, konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, 730 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey’in gür sesiyle yayınladığı fermanla Türkçe üzerindeki kara bulutların dağıldığını belirterek, “Geniş söz varlığıyla güçlü bir dil olan Türkçe bu fermanla daha da güçlü bir dil haline gelerek gelişmiştir. Türk egemenliğinin Anadolu’dan üç kıt’aya yayılmasından sonra Türkçe yeryüzünde kullanılan ilk 5 dil arasında yer almıştır” dedi.

Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk de yaptığı konuşmada, “Dil insanoğlunun birbiriyle iletişiminde en önemli kültürel varlıktır. Yine millet olma şuurunun bilincinin gelişmesinde son derece önemlidir. 730 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey de bunun bilinciyle yayınladığı fermanla bu önemi vurgulamıştır. Dünyada 220 milyonun üzerinde insan Türkçe konuşmaktadır. Türkçe bir dünya dilidir. Karaman Belediyesi Türkiye’de yabancı sözcüklerden oluşan levhaları engelleyen ilk belediyedir. Dilini ve kültürünü kaybeden milletler her şeylerini kaybederler” şeklinde konuştu.

Vali Fatih Şahin ise, bizi biz yapan ve başkalarından farklı kılan ortak değerlerimiz olduğunu ifade ederek, “Bu değerler bizleri ayakta tutan, millet olmamızı sağlayan değerlerdir. Bu değerlerimizden biri de dilimizdir. Millet olarak varlığımızı korumamız ancak Türkçemizi korumakla mümkün olacaktır” diye konuştu.

Karaman Yunuskent Lisesi halk oyunları ekibi ile Türkmenistan halk oyunları ekiplerinin sunduğu gösterilerle devam eden tören, başta Karamanoğlu Mehmet Bey, Mevlânâ, Yunus Emre, Piri Reis ve Kâzım Karabekir Paşa’nın canlandırıldığı yürüyüş ve bayrak geçişiyle sona erdi.

15.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Dil Bayramı”nda Yunus Emre’ye duâ

  Karagöz plastik figürlerle tanıtılacak

  Bin 500 öğrenci müzeleri gezdi

  Aspendos’ta Selçuklu izleri


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004