Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

GAP’ yüzde 59’u tamam

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden Güneydoğu Anadolu Projesinde (GAP) fiziki gerçekleşmenin yüzde 59’a ulaştığı bildirildi. Bu arada Türkiye’de geçen yıl üretilen 44 milyar kilowatsaatlik (kwh) hidroelektrik enerjinin yüzde 48,5’i (21 milyar KWH), GAP bölgesindeki barajlardan karşılandı.

Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, bölgede sulama, enerji, turizm ve ulaştırma sektörlerinde yürütülen yatırımlar konusunda son duruma ilişkin sorularını cevapladı. GAP Master Planın belirlediği hedef ve büyüklüğe ulaşabilmek için yapılması öngörülen kamu yatırımlarının finansman ihtiyacının, 2006 yılı fiyatlarıyla toplam 37 milyar 239 milyon 198 bin YTL (37,2 Katrilyon TL) olduğuna işaret eden Özgül, söz konusu dönem içerisinde fiziki gerçekleşme bakımından ilk sırayı enerji yatırımlarının aldığını, bunu diğer sektörlerdeki yatırımlar, ulaştırma, haberleşme, turizm ile tarım sektörlerinin izlediğini belirtti.

1990 ile 2006 yılları arasında GAP Bölgesindeki yatırımlar için genel bütçeden yılda ortalama yüzde 7 oranında pay aktarıldığını ifade eden Özgül, ‘’GAP’ta fiziki gerçekleşme yüzde 59’a ulaştı. 2007 yılı yatırım programında GAP kapsamındaki projelere, yaklaşık 1 milyon 200 bin YTL tahsis edildi’’ dedi.

ENERJİ YATIRIMLARI HIZLI

Muammer Yaşar Özgül, Türkiye’de geçen yıl üretilen 44 milyar kilovat saatlik hidroelektrik enerjinin, yüzde 48,5’inin (21 milyar kWh) GAP Bölgesindeki barajlardan karşılandığını söyledi. GAP kapsamında 2006 yılı sonu itibariyle 8 hidroelektrik santralinin tamamlandığını belirten Özgül, santrallerin kurulu güçleri itibariyle değerlendirildiğinde, hidroelektrik enerji projelerinin yüzde 74’ünün gerçekleştirilmiş olduğu sonucuna varıldığını dile getirdi.

GAP’ın bir süredir Türkiye ekonomisi ve bölge halkının refahına doğrudan katkı sağladığına işaret eden Özgül, Karakaya, Atatürk, Batman, Kralkızı, Dicle, Birecik ve Karkamış hidroelektrik santrallarının işletmeye alınışından bu yana yaklaşık 274,3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretildiğini kaydetti. Özgül, ülkenin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün bu barajlardan karşılandığını anlattı.

SULAMA YATIRIMLARI

Özgül bu arada, GAP Bölgesinde yer alan Fırat ve Dicle havzalarında 260 bin 955 hektar alanın sulamaya açıldığını, 114 bin 67 hektar alanda ise halen sulama şebeke inşaatlarının devam ettiğini söyledi. GAP kapsamındaki 22 baraj ve 19 HES’in yapımı ile sulama projelerinin Devlet Su İşleri Genel müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü ifade eden Özgül, ‘’Bölgedeki sulama projeleri tamamlandığında, şimdiye kadar Türkiye’de devlet eliyle gerçekleştirilen sulama alanına eşit bir alan, sulamaya açılmış olacak’’ diye konuştu.

İSRAİL İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Şanlıurfa, Harran, Adıyaman, Gaziantep’in Nizip ilçesi ve Batman’da toplam 9 sulama projesinin inşaatının devam ederken, bu projelerin tamamlanmasıyla 114 bin 67 hektarlık arazi sulamaya açılacak.

Bölgede yaklaşık 271 bin 366 hektarlık, 11 sulama projesi inşaatının, ‘’Hükümetler Arası İşbirliği’’ çerçevesinde yapılmasının planlandığını aktaran Özgül, buna göre Mardin-Ceylanpınar Sulaması I,II ve III. kısım inşaatı, Kralkızı Cazibe Sulaması II. kısım ve Kralkızı-Dicle PIV Pompaj Sulaması inşaatı için İsrail ile protokol imzalandığını hatırlattı. Muammer Yaşar Özgül, Bozova Pompaj Sulaması II. Kısım, Kralkızı Cazibe Sulaması II. Kısım, Kralkızı Pompaj Sulaması I ve II. kısım inşaatları için Hollanda, Suruç Ovası Pompaj Sulaması için de AGİT Zirvesi sırasında ABD ile protokol imzalandığını kaydetti.

/ ŞANLIURFA

16.05.2007


 

İşsizlikte mevsiklik düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye genelinde işsiz sayısının 2007 Şubat döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre 36 bin kişi azalarak 2 milyon 760 bin kişiye düştüğünü bildirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu, üçer aylık dönemler itibarıyla her ay kamuoyuna duyurduğu Hanehalkı İşgücü Anketinin (Ocak-Şubat-Mart 2007) dönemini kapsayan ‘’Şubat 2007’’ sonuçlarını açıkladı.

İşgücü Anketine göre, bu yıl Şubat döneminde Türkiye’de kurumsal olmayan sivil nüfus, 2006’nın aynı dönemine göre 941 bin kişilik artışla 73 milyon 190 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus da 832 bin kişi artarak 52 milyon 203 bin kişiye çıktı. Şubat döneminde istihdam edilenlerin sayısı, 2006’nın aynı dönemine göre 794 bin kişi artarak 21 milyon 398 bin kişiye ulaştı. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 170 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 624 bin kişi arttı. Söz konusu dönemde, istihdam edilenlerin yüzde 24,9’u tarım, yüzde 20,3’ü sanayi, yüzde 4,7’si inşaat, yüzde 50,1’i ise hizmetler sektöründe bulunuyor. İşsizlik oranı ise 2006’nın aynı dönemine göre bu yıl Şubat döneminde 0,5 puanlık azalışla yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemdeki işsizlerin 75,3’ü erkek nüfustan oluşurken, işsizlerin yüzde 59’u lise altı eğitimli durumda bulunuyor.

/ ANKARA

16.05.2007


 

Ege’de tersane yatırımı atağı başladı

Gemi ve yat yapım sanayinde Marmara ve Karadeniz kıyılarındaki gelişimi yakalayamayan Ege Bölgesi’nde, bu alandaki girişimlerin hız kazandığı belirtildi. Gerekli izinleri tamamlayan Avşar Gemi Söküm firmasının ilk tersaneyi, Aliağa ilçesinde kuracağı belirtildi.

Avşar Gemi Söküm Genel Müdürü İsmail Önal, yaptığı açıklamada, 2 yıllık çalışma sonucu gerekli izinleri tamamladıklarını belirterek, Çakmaklı Köyü Horozgediği mevkisindeki 150 dönüm arazi üzerinde bir bakım-onarım tersanesi kuracaklarını belirtti.

50-60 milyon dolar yatırımla kurulacak tersanede ilk etapta bakım-onarım ağırlıklı olarak ‘’panamax’’ diye tanımlanan büyük gemilere hizmet verileceğini ifade eden Önal, gelecekte yatırımın büyüyeceğini kaydetti. Ege kıyılarında tekne ve yat yapımı konusunda da 2 projenin devreye girmesi bekleniyor. İzmir Tekne İmalatçıları Dayanışma Derneğinin kurduğu Yat İmalatçıları Endüstrisi ve Yan Sanayi Kooperatifinin, Aliağa ilçesine bağlı Çaltıdere mevkisinde bir ihtisas organize sanayi bölgesi oluşturmaya hazırlandığı belirtildi.

Bodrum’da da Yat İmalatçıları Kooperatifinin, Ören beldesinde mega yat yapımı için bir site kurma hazırlığında bulunduğu öğrenildi. Kooperatif Başkanı Fuat Turan, 24 metre ve üzerindeki yatların yapımı için 275 dönümlük bir alanda yatırıma hazırlandıklarını dile getirdi.

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer ise Türkiye’de İskenderun’dan İstanbul’a kadar olan kıyılarda özel şirkete ait tersane bulunmadığını, büyük limanlara sahip İzmir’de bakım-onarım tersanesinin bile olmamasını büyük eksiklik olarak gördüklerini kaydetti. Ege Denizi’nde seyreden gemiler arıza yaptığında Tuzla’ya ya da Yunanistan’a taşınmak zorunda kaldığına dikkati çeken Erginer, tersane yatırımlarının bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.Emek yoğun bir sektör olan tersanelerin inşaat sektöründen daha fazla istihdam doğurma kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Erginer, Ege kıyılarında yat ve gemi sanayinin gelişmesi halinde istihdam sorununun önemli oranda çözülebileceğini savundu.

/ İZMİR

16.05.2007


 

Sebze ve meyvede yaz ucuzluğu

Havaların ısınmasıyla birlikte üründe yaşanan bolluk nedeniyle, üretim merkezlerinden Antalya Toptancı Halinde yaş sebze-meyve fiyatları düştü.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali yetkililerinden aldığı bilgiye göre, hava sıcaklıklarının artmasıyla üründe yaşanan bolluk ve çeşitlilik fiyatları etkiledi. Geçen haftaya göre araka ve salatalık dışındaki yaş meyve ve sebze fiyatlarında büyük oranlarda düşüş yaşandı. Geçen haftaya göre dolmalık biberin fiyatı 40, Kaliforniya cinsi biberin 50, kapya biberin 200, muhacir biberin 30, sivri biberin 20, brokolinin 50, domatesin 20, ıspanağın 10, karnabaharın 20, kerevizin 10, marulun fiyatı da cinslerine göre 10-40 YKr arasında düştü. Araka ve salatalığın fiyatı ise 10’ar YKr arttı. Öte yandan ithal meyvelerden avokadonun fiyatı, tanesi 1,80 YTL artarak 4,00 YTL’ye çıktı. İthal muzun kolisi ise 1,00 YTL ucuzladı ve 52 YTL’den işlem gördü. Ananas tanesi 7,00 YTL, Hindistan cevizi tanesi 1,80 YTL, kivi tanesi 0,50, mango tanesi 6,00, papaya tanesi 10,00 YTL, ithal sarımsak kilogramı 7,00, zencefil ise kilogramı 10,00 YTL’den satıldı.

/ ANTALYA

16.05.2007


 

ETSO Başkanı: Her şeye rağmen siyasî istikrar şart

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, seçim yılı olan 2007’de ekonomide önemli bir değişim beklemediğini belirterek, ‘’Ama her şeye rağmen siyasi istikrar şart’’ dedi.

Öztürk, yaptığı açıklamada, yaklaşan seçim sürecinde yaşanabilecek ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Türk ekonomisinin 10 yıl önceki ekonomi olmadığını, ekonominin kendi dinamikleri ve bünyesi içinde büyüdüğünü ifade eden Öztürk, iş adamının, ayağını artık sağlam bastığını ve riskleri bertaraf ettiğini söyledi. Finans kuruluşlarının da eskiye göre daha güçlü hale geldiğini ve seçim sürecinde ekonomik olarak bir olumsuzluk yaşanmayacağı görüşünde olduğunu ifade eden Öztürk, 2007 yılının seçim yılı olduğunun bilindiğini kaydetti.

Yaşanan siyasi süreçte sadece kasım ayında yapılması planlanan milletvekili seçiminin öne alındığını belirten Öztürk, ‘’Bu yıl içinde 2 seçimin olacağı belliydi. Sadece kasım ayında yapılacak seçim temmuza çekildi. Piyasa siyasi dalgalanmaya rağmen bu işe fazla aldırış etmiyor artık" dedi.

/ ELAZIĞ

16.05.2007


 

ÇAYKUR, 600 bin ton yaş çay alacak

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, bu yıl hedeflerinin 600 bin ton yaş çay almak olduğunu, ancak, işleyebilecekleri kadar yaş çay almak için çalışacaklarını söyledi.

Yüce, yaptığı açıklamada, ÇAYKUR’a ait 47 çay fabrikasında yaş çay kampanyası için yaptıkları hazırlıkları hemen hemen tamamladıklarını belirtti. Yaş çay kampanyasının geçmiş yıllarda genellikle 10 Mayıs’ta başladığını ifade eden Yüce, ‘’Bu yıl hava koşullarının olumsuz gitmesi nedeniyle yaş çay kampanyasına 15 Mayıs itibariyle başlıyoruz. Tabi bu her yerde ürünlerin hasat olgunluğuna eriştiği anlamına gelmiyor. İlk zamanlarda belirli yerler ağırlıklı olarak başlayacak. İlerleyen günlerde de her yerde başlayacaktır’’ dedi.

/ RİZE

16.05.2007


 

Katılım Bankaları Genel Kurulu topland

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Kabaca, aktif toplamlarının 2007 yılı sonunda 19 milyar YTL düzeyinde olmasının beklendiğini belirterek, ‘’Bu artış, ülkemiz açısından daha fazla üretim, daha fazla istihdam demektir’’ dedi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği 6’ıncı olağan Genel Kurulu, birliğe üye tüm bankaların genel müdürlerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

Genel Kurul’un açılışında katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Kabaca, bundan 22 yıl önce özel finans kurumu adı altında faaliyete başlayan katılım bankalarının, kendilerinden beklenen fonksiyonları önemli ölçüde gerçekleştirerek bugünlere geldiğini kaydetti.

Kabaca, her geçen yıl üretim ve istihdama katkıları artarak gelişen katılım bankalarının 2006 yılında aktif toplamlarını 3,8 milyar YTL artırarak 13,7 milyar YTL’ye yükselttiklerini aktararak, ‘’Aktif toplamlarımızın 2007 yılı sonunda 19 milyar YTL düzeyinde olması beklenmektedir. Bu artış, ülkemiz açısından daha fazla üretim, daha fazla istihdam demektir’ ‘dedi.

Katılım bankalarının daha kaliteli ve yakından hizmet sunmak amacıyla dağıtım kanallarına yaptıkları yatırımların artarak devam ettiğine işaret eden Kabaca, 2006 yılında katılım bankalarının topladığı fonların, mevduat bankalarıyla kıyaslandığında yüzde 3,65 seviyesine yükseldiğini, bunun, 2016 yıl sonu için hedeflenen yüzde 10’luk payın ulaşılabilir olduğunu gösterdiğini vurguladı.

/ İSTANBUL

16.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004