Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Dünya müzelerine ücretsiz seyahat

Milletlerarası Müzeler Konseyinin ziyaretçileri müzelerle buluşturmak için düzenlediği faaliyetler kapsamında, dünya genelinde 2 bin müzenin 19 Mayıs’ta bazı saatlerde ücretsiz gezilebileceği bildirildi.

Mevlânâ Müzesi Müdür Yardımcısı Naci Bakırcı, 18-24 Mayısın, Müzeler Haftası olarak kutlanacağını söyledi. Haftanın ilk günü olan 18 Mayısta Türkiye’deki bütün müzelerin ücretsiz gezilebileceğini ifade eden Bakırcı, ücretsiz ziyaretin sadece yerli turistlere uygulanacağını kaydetti.

Bakırcı, bunun yanı sıra ICOM’un müzeleri sevdirmek ve ziyaretçileri müzelerle buluşturmak için düzenlediği faaliyetler çerçevesinde, dünya genelinde 2 bin müzenin 19 Mayıs’ta 19.00-23.00 saatlerinde yerli ve yabancı turistlere ücretsiz olacağını bildirdi.

Geçen yıl bu faaliyete dünyadan bin 200 müzenin katıldığını kaydeden Bakırcı, “19 Mayıs’ta 19.00’a kadar normal ücretli ziyaretçi alacağız. 19.00’dan sonra 23.00’e kadar gelenler ücretsiz girecek. Bu faaliyete Türkiye’den Mevlânâ Müzesi ile Efes ve Ayasofya’nın aralarında bulunduğu bazı müzeler katılacak” dedi.

16.05.2007


 

Pop müzik, gelenekleri dejenere ediyor

Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serhat Yener, popüler müzik eserlerinde Türkçe’nin yanlış kullanılması ve argo kelimelerin yer almasının kültürel değerleri ve geleneksel müziği dejenere ettiğini öne sürdü.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serhat Yener, kitle iletişim araçlarındaki gelişmenin, kültürlerin birbirinden etkilemesine sebep olduğuna dikkat çekerek, “Popüler kültürle kendilerine lanse edilen hayat tarzına karşı koyamayan insanlar, kendi hayat şekillerini korumakta yetersiz kalıyor” diye konuştu.

Günümüzde batı merkezli tarih ve kültür anlayışının ön plana çıktığını ifade eden Yener, şunları söyledi:

“Popüler müzik eserlerinde Türkçe’nin yanlış kullanılması ve sözlerinde argo kelimelerin yer alması kültürel değerlerin ve geleneksel müziğin dejenere olmasına neden oluyor. Bununla beraber geleneksel müziğimizin de doğal ortamı değişmiş, insanları bıktıran usandıran ya da karamsar duygulara iten, düşünmesini engelleyen melodiler ortaya çıkmıştır. Bunlar da insanı düşünmekten uzaklaştırmış, insanı sömürüp, bir makine haline getirmektedir.”

Popüler kültürün, geleneksel halk kültüründen beslendiğini, ancak geleneksel kültüründen aldığı otantikliği, toplumda yaşanılanın tam aksi yönde değiştirerek yine topluma sunduğunu anlatan Yener, “Popüler kültür böylece halk kültürünü ve geleneksel kültürü yok etmiş, yok edemediğini de kitle kültürüne dönüştürmüştür. Böylece ağıt olarak yakılan bir türkünün zamanla oyun havasına dönüştüğünü görebilmekteyiz. Bu da geleneksel müziğimizin yok olmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

POPÜLER MÜZİĞİN GENÇLERE VE

ÇOCUKLARA ETKİSİ

Popüler kültürle gelen rock gibi müzik türlerinin gençleri ve çocukları olumsuz etkilediğini belirten Yener, şöyle devam etti:

“Kitle iletişim araçları sürekli aynı şeyleri yayınlayarak dinleyiciye seçme şansı bırakmamaktadır. Gerçeklik algısı da kitle iletişim araçlarıyla sunulan üzerinden oluşmaktadır. Böylece gençler ve çocuklar simgesel dünya ile gerçek dünya arasında ilişki kurmakta zorlanmakta, gerçekler simgesel dünyada sunulan ile özdeşleşmektedir. Bunun sonucunda da boşluğa sürüklenen gençler arasında intihar olayları artmaktadır.”

Geleneksel müziğimizin korunması için eğitimde müziğe daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade eden Yener, müzik piyasasına yönelik denetim artırılması gerektiğini söyledi.

16.05.2007


 

Tarihî hamamlar yok oluyor

Ortaçağ’da dünyanın bazı bölgelerinde henüz banyo kültürü dahi oluşmamışken, küçük yerleşim birimlerinde hamam inşa etmeyi ihmal etmeyen Osmanlılardan kalma tarihî eserler bakımsızlığa terk edildi.

Ordu şehir merkezine 5 kilometre mesafede bulunan, 16. yüzyılın sonlarında Osmanlılar tarafından yaptırılan iki tarihî hamam, adeta kaderine terk edildi. Ordu Fidanlık Müdürlüğü’nün sebze yetiştirme sahasında harabe halde ilgi bekleyen tarihî hamamların restore edilmemesi, vatandaşların tepkisini çekiyor. Ordu çevresine 16. yüzyılın sonlarında başlayan göç sonucu civar köylere yerleşen Oymak boyları tarafından inşa edilen tarihî hamamlar, ot ve toprağın arasında kaybolmamak mücadelesi veriyor. Erkek ve kadınlar için birbirinden 100 metre uzaklıkta inşa edilen iki tarihî hamamın içi ve dışı, defineciler tarafından adeta harabeye çevrilmiş vaziyette bulunuyor. Ordu’da şehir merkezinde bulunan iki kilise restore edilerek kültür merkezi haline getirilirken, Perşembe Yason Burnu’ndaki kilise ise turistik cazibe haline dönüştürüldü. Kiliselere gösterilen ilgiye rağmen Osmanlı eserlerinin kaderine terk edilmesi Orduluların tepkisine yol açtı. Köy tüzel kişiliğinde bulunan Eskipazar köyündeki iki tarihî hamam, kimliklerini gelecek kuşaklara aktarabilecek bir el bekliyor.

16.05.2007


 

Anne sevgisi şiir ve ödüllerle taçlandı

Anne konulu ‘3. Geleneksel Şiir Yarışması’nın ödül törenini 13 Mayıs Anneler Günü’ne denk getiren Ümraniye Belediyesi, annelere özel anlamlı bir program düzenledi. Şairler ödüllerini alırken, şiirler anneleri anlattı, şarkılar anneler için söylendi.

Yarışmada birinciye 2 bin YTL, ikinciye bin 500 YTL, üçüncüye bin YTL ve mansiyonlara da 500’er YTL olmak üzere toplam 9.500 YTL para ödülü ve çeşitli hediyeler verildi. Gecede kısa bir konuşma yapan yazar Yavuz Bahadıroğlu, anneliğin yeryüzündeki en değerli insanî özellik olduğunu söyledi. Ardından sahne alan gecenin sunucusu İkbal Gürpınar, anne konulu şiirler okudu. Salonda duygunun doruğa çıktığı bu dakikalarda, san’atçı Aykut Kuşkaya da şarkılarını bütün anneler için söyledi.

16.05.2007


 

İSMEK ebru sergisi açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Beceri Eğitim Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İstanbul Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK), Ebru branşı usta öğreticileri tarafından hazırlanan ebru sergisi, 13 Mayıs Pazar günü Bakırköy Yenimahalle Kültür Merkezi’nde açıldı.

Geleneksel Türk İslâm san’atlarının mihenk taşlarından olan Ebru sanatında öğrenciler yetiştiren usta öğreticilerin ürünlerinden oluşan ebru sergisini yarın saat:18.00’a kadar bütün İstanbullular ücretsiz olarak gezebilirler.

16.05.2007


 

Karikatür Bienali sokaklara taştı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl birincisi gerçekleştirilen ve renkli etkinliklerle devam eden Uluslararası Bursa Karikatür Bienali’nin, şehrin farklı noktalarında yapılan atölye çalışmaları, karikatüristler ile sanatseverleri buluşturuyor.

Bienal’e katılan karikatüristler ilk atölye çalışmalarına mekân olarak, Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi Meydanı ile Kent Müzesi bahçesini seçtiler. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen ve Bursalı meslektaşları ile buluşan karikatüristler, Bursalılara eğlenceli ve sanat dolu bir hafta sonu yaşattı. Kurdukları stantlarda portre karikatür çalışmaları yapan sanatçılar, isteyen vatandaşların portrelerini birkaç dakika içinde kâğıda döküp hediye ettiler.

Karikatür san’atına meraklı olan vatandaşlar ise sanatçılar uzun uzun sohbet ederek, çizim teknikleri ve karikatürün püf noktaları hakkında karikatüristlerden bilgiler aldılar. Karikatüristler Zeki Bulut, Tayfur Şapolyo, Turgut Demir, Mehmet Oral, Sait Oktay, Mehmet Kahraman, Ahmet Aykanat ve Derya Uyar, gün boyunca, Kent Müzesi bahçesi ve Ressam Şefik Bursa Sanat Galerisi Meydanı’nda Bursalıları konuk ettiler.

16.05.2007


 

En “sıcak” yarışma

Adapazarı Merkez Belediyesi’nce küresel ısınmaya dikkat çekebilmek için düzenlenen uluslar arası karikatür yarışmasına Türkiye’den 96, diğer ülkelerden ise 102 eser için başvuru yapıldığı belirtildi.

Adapazarı Merkez Belediyesi Başkanı Süleyman Dişli yaptığı açıklamada, amatör ve profesyonel bütün çizerlerin katılabileceği yarışmaya en son başvuru tarihinin 22 Mayıs olduğunu kaydetti. Yurt dışından yarışmaya büyük ilgi olduğunu vurgulayan Dişli, şunları söyledi: “Yurt dışından yarışmamıza büyük ilgi var. Romanya, Suriye, Ukrayna, Rusya, Mısır, Bulgaristan, Çin, İspanya, İran, Tayland, Belarus, İtalya, Amerika, Kanada, Finlandiya, Fransa, Polonya, Avustralya, İsrail, Brezilya, Almanya ve Sırbistan olmak üzere 22 ülkeden katılım var. Yarışmaya 22 ülkeden, 43 karikatürist 102 eser ile katılacak. Yarışmaya Türkiye’den 13 ilden 96 başvuru yapıldı. Yarışmaya katılmak isteyen çizerler, istedikleri kadar eser gönderebiliyorlar.”

Evrensel dil olan karikatürün, küresel bir sorunun anlatılmasında ve daha geniş kitlelerin birlikte hareket etmelerinin sağlanmasında yardımcı olacak en etkili yollardan biri olduğunu düşündüklerini dile getiren Dişli, yarışmaya katılımın çok olmasının kendilerini mutlu ettiğini açıkladı. Amaçlarının küresel ısınmaya ve alınması gereken tedbirlere dikkat çekebilmek olduğunu anlatan Dişli, dereceye giren eserlerin, dünya çapında önemli karikatüristlerden oluşan jüri tarafından belirleneceğini belirtti. Dişli, ödül törenin 5 Haziran 2007 Dünya Çevre Günü’nde yapılacağını dile getirdi.

16.05.2007


 

Kubbealtı yaz kursları başlıyor

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nın 6 kursu sona ererken, yaz aylarında iki yeni kurs daha başlıyor.

Osmanlı Türkçesi (Osmanlıca) ve Hat Sanatı kurslarına kayıtlar başladı. Her iki kurs 19 Mayıs Cumartesi günü başlayacak. Osmanlı Türkçesi’nin hocası Dursun Gürlek, Hat Sanatının hocası ise Tevfik Kalp. Kurslar hakkında, www.kubbealti.org.tr internet adresinden veya 0 (212) 5162356-5189209 numaralı telefonlardan bilgi almak mümkün.

16.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004