Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

YÖK yönetmeliği faciası

Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi’nin 11 Mayıs 2007 Cuma günkü 26519 sayılı nüshasında YÖK’ün ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği’ yayınlandı.

İsminden de anlaşılacağı gibi, Yönetmelik yurtdışında alınan diplomaların denklik koşullarını düzenliyor.

Yönetmeliğin 7. maddesi de ‘İnceleme ve değerlendirme usul ve esasları’; aynı maddenin 3.fıkra, a bendi de aynen şöyle: ‘Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında öğretim gören öğrencilerin programlarında; programın müfredatı ile ilgisi olmayan ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının temel ilkeleri ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 4. ve 5. maddelerinde belirtilen amaç ve ilkelerine aykırı dersler bulunması halinde, alınan diplomalara denklik verilmez.’

Bendeniz, söz konusu yönetmeliğin yukarıda aynen aktardığım maddesinin ülkemiz öğretim yaşamında en azından son yirmi senedir, 1402 faciasından sonra yaşanan en vahim gelişme olduğu kanısındayım.

Yönetmelik maddesinde aslında son derece açık yazılmış bu yeni faciayı biraz açmama müsaade edin.

*

Diyelim bir gencimiz öğretim görmek için dünyanın en saygın üniversitelerinden birine, mesela Harvard Üniversitesi’ne lisans öğretimi için kabul ediliyor, dört sene okuyor, ülkesine geri dönüyor ve Harvard diplomasını denklik talebi için üniversitelerarası kurula sunuyor.

Öğrenciler, öğretim dönemlerinde okudukları dalın temel müfredatı ile, meselâ ekonomi tahsili yapıyorlarsa, ekonomi ile ilgili dersler almak zorundalar ama bu temel program dersleri yanında da, çok çağdaş bir gelişme olarak, çok sayıda seçimlik dersi, ekonomi bölümü dersleri dışında da alırlar, zaten de almak zorundalar; ABD üniversitelerinde bu tür temel programla ilgisi olmayan seçimlik derslere ‘genel eğitim’ dersleri adı veriliyor.

Harvard Üniversitesi’nde okuyan gencimiz şayet bu seçmelik dersler arasında bizim YÖK yasasının dördüncü ve beşinci maddelerinde belirtilen amaç ve ilkelere aykırı içerikte bir dersi alırsa, yani özet olarak dersin içeriği Atatürk ilkelerine ve milliyetçiliğine aykırı ise, millî kültürümüze aykırı öğeler içeriyorsa, millî birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirici ruh ve irade gücü kazandırmaya yönelik değilse YÖK yönetmeliğine göre Üniversitelerarası Kurul Harvard diplomasına denklik vermeyecek, yani gencimiz Türkiye’de üniversite mezunu sayılamayacak.

Bu korkunç maddenin yayınlandığı Yönetmelik aynı zamanda da, baskı hatası olması olanaksız zira aynı yanlış tekrar ediyor, imla hataları da içeriyor; yani faşizan bir gelişme aynı zamanda büyük bir şekli özensizlik de içermiyor değil.

Yönetmeliğin son maddesi bu yönetmelik hükümlerinin YÖK Başkanı tarafından yürütüleceğini de belirtiyor.

*

Sözün özü

1915 olaylarına ilişkin bir dersin başına ‘sözde’ ibaresi konmaz ise, YÖK ve Üniversitelerarası Kurul bu tür bir dersi içeren not döküm belgesi nedeni ile Harvard diplomasına denklik vermeyecek.

Star, 16.5.2007

Eser KARAKAŞ

17.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  YÖK yönetmeliği faciası

  Acayip bir ülke olduk... Sonumuz iyi olur inşallah!

  Uydur kaydır

  Atatürkçü olmayana diploma yok...

  Yaşa varol


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004