Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Osmanlı şehzadesi vatanına kavuştu

Osmanlı hanedanının varislerinden, 5. Murad’ın torununun oğlu olan Ali Vasıb Osmanoğlu’nun sürgün edildiği Mısır’da bulunan naaşı İstanbul’a nakledildi.

Osmanlı hanedanının 1924 yılında yurt dışına gönderilmesinden sonra ailesiyle yerleştiği Mısır’da 1983 yılında vefat eden Şehzade Ali Vasıb Osmanoğlu’nun mezarı, Eyüp’teki Sultan Reşat Türbesi haziresine nakledildi. Osmanoğlu’nun naaşı Eyüp Sultan Camii avlusundaki musalla taşına konuldu. Cenaze törenine, Ali Vasıb Osmanoğlu’nun oğlu Osman Selahaddin Osmanoğlu ve gelini Athena Osmanoğlu, İngiltere’de yaşayan torunları Ayşe ve eşi Nicolas Sutton, Orhan Murad ve Selim Süleyman Osmanoğlu, eski Afgan Kralı Emanullah’ın kızı Prenses Naciye ile çok sayıda aile üyesi katıldı. Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Osman Selahaddin Osmanoğlu, babasının mezarını Türkiye’ye getirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Osmanoğlu, 24 sene önce Mısır’da vefat eden babasının, annesinin isteği üzerine Mısır’da toprağa verildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Annemin vefat etmesi üzerine babamın mezarını Türkiye’ye getirmek için girişimde bulundum. Türk ve Mısır makamlarından gereken izinleri alarak babamın naaşını geçen hafta İstanbul’a getirdik. Bu cenaze aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinde yaşayan aile fertlerini bir araya getirdi.”

Defin işlemini uzun zamandan beri yapmak istediğini ifade eden Osmanoğlu, sürecin uzamasının kendisinden kaynaklandığını söyledi. Ayşe Sutton da, dedesinin, eşinin yanına gömülmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Burada bu kalabalığı görmek ve insanların ona saygı göstermesi çok güzel. Çünkü o saygıyı hak ediyordu” diye konuştu. Öğle vakti kılınan cenaze namazından sonra Ali Vasıb Osmanoğlu’nun naaşı Eyüp Sultan Türbesi’nin önüne getirildi. Burada okunan duâların ardından Osmanoğlu’nun cenazesi Sultan Reşat Türbesi haziresine, 1995 yılında vefat eden eşi Emine Mukbile Sultan’ın yanına defnedildi.

Osman Selahaddin Osmanoğlu, Kabe’den getirilen toprağı da babasının mezarına attı. Cenazeye katılanlar daha sonra kapalı olan ve bugüne özel ziyarete açılan İstanbul’da sur dışındaki tek padişah türbesi olan Sultan Reşat Türbesi’ni ziyaret etti.

Cenaze törenine katılan Osmanoğlu ailesi fertleri, 5. Murad’ın torununun oğlu olan Ali Vasıb Osmanoğlu’nun, 1918 yılında vefat eden ve kendi türbesine defnedilen Sultan Reşad’dan 90 sene sonra Türkiye’de toprağa verilen ilk hanedan reisi olduğunu bildirdiler.

/ İSTANBUL

17.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şemdinli dâvâsı askerî mahkemede

  Şemdinli'yi müdahaleler bozdu

  Av. Vedat Gülşen: Karar, terörle mücadelede moral olacak

  Erdoğan: Tehdit, kriz, çatışma, tehlike= CHP

  DSP, iki partide ısrarlı

  Seçim kampanyalarında israfa dikkat

  AKP ve CHP arasında horoz dövüşü yaşanıyor

  Şûrâ kararları hayata geçiriliyor

  Namaz kitabına soruşturma

  Nükleer karşıtları “veto” istedi

  Haydi gençler sandığa

  Yayla evleri TBMM’de

  17 yeni üniversite Meclis’te

  Türk Telekom’dan her ilçeye “Bilgi Evi”

  Kene ısırmasına karşı aşı

  Üzüm üreticileri de kuraklıktan dertli

  İSKİ: Suyu tasarruflu kullanalım

  Dünya için zaman daralıyor

  Kızılay’a THY’den destek

  İnternet ilâçları öldürüyor

  Osmanlı şehzadesi vatanına kavuştu

  Kanserlerin yüzde 2’si çocuklukta görülüyor

  Turistlere İslâm bilgisi

  Köyün yarısı guatr hastası

  O (asm) bir mucizeydi

  “Kâinatın mayası muhabbet”

  Tunca ile Meriç trafiğe kapatılacak

  AB’li diplomatlar DTP’yi ziyaret etti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004