Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Gençler kayıtdışı

Türkiye’de gençlerin, çalışma hayatında ‘kayıt dışılığın pençesinde olduğu’ ve 15-19 yaş aralığındaki her 100 gençten 82’sinin, 20-24 yaş aralığındaki her 100 gençten ise 54’ünün kayıt dışı çalıştığı bildirildi.

Ankara Ticaret Odasının (ATO), Gençlik ve Spor haftası nedeniyle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İş gücü İstatistikleri Veri Tabanını kullanarak hazırladığı ‘’Kayıtsız Gençler’’ raporu açıklandı.

Raporda yer alan TÜİK’in 2006 yılı iş gücü anketi sonuçlarına göre, Türkiye’de 15-19 yaş aralığında 6,3 milyon genç bulunuyor ve bunların 1,4 milyonu çalışıyor.

Eğitim süresinin gelişmiş ülkelerdeki gibi 11 yıl olması gerekliliği dikkate alındığında; lise çağında olan 15-19 yaş grubundaki gençlerin yüzde 22’si eğitim hayatı yerine çalışma hayatı içinde yer alıyor bu da çalışan gençlerin yüzde 38’ini oluşturuyor. Türkiye’de 15-24 yaş aralığında ise 12,1 milyon genç bulunuyor. Bu yaş aralığında çalışanlar 3,7 milyon kişiyi geçiyor ve toplam istihdamın yüzde 17’sini oluşturuyor.

15-24 yaş grubundaki gençlerin üçte ikisini lise altı eğitimliler oluşturuyor. Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkede okulu erken terkedenlerin ortalaması yüzde 15 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 50’ye ulaşıyor.

LİSE MEZUNU GENÇLERİN YARISI KAYIT DIŞI

Tüm eğitim seviyelerinde gençlerin kayıt dışı çalışma oranları ise toplam kayıt dışı oranlarının üzerinde seyrediyor. Türkiye genelinde lise altı eğitime sahip olanların kayıt dışı çalışma oranı yüzde 62, lise ve dengi okul mezunlarının kayıt dışı çalışma oranı yüzde 28. Gençlerde ise lise altı eğitime sahip olanların kayıt dışı çalışma oranı yüzde 78’e, lise ve dengi okul mezunlarının kayıt dışı çalışma oranı yüzde 49’a fırlıyor. Aynı durum yüksek okul mezunlarında da görülüyor.. Türkiye genelinde yüksek okul mezunlarının yüzde 9’u kayıt dışı çalışırken, genç yüksek okul mezunlarının yüzde 20’si kayıt dışı çalışıyor.

TARLADA ÇALIŞAN GENÇLERİN TÜMÜ KAYITSIZ

Rapora göre tarım sektöründe kayıt dışı çalışma, adeta kural haline gelmiş durumda. Çalışan her 100 gencin 24’ü tarım sektöründe yer alıyor ve neredeyse tamamı bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıt olmadan çalışıyor.

Genç çalışanların toplam çalışanlar içinde en yüksek payı aldığı sektör, sanayi sektörü. Bu sektörde çalışanların yüzde 23’ünü gençler oluşturuyor. Sanayi sektöründe çalışanlar içinde toplam kayıt dışı çalışma oranı yüzde 31 iken, gençlerin yarısı sektörde kayıt dışı çalışmaya mahkûm oluyor.

HAFTADA 60 SAAT ÇALIŞMA

Yasal çalışma süresinin haftada 40 saat olduğu ülkemizde, kayıtsız çalışanların en büyük sorunlarından biri de uzun çalışma saatleri... Kayıt dışı çalışan, bir başka deyişle hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan gençlerin yüzde 75’i, haftada 40 saatten fazla çalışıyor, yüzde 43’ünün ise çalışma süresi 60 saatin üzerine çıkıyor.

/ ANKARA

19.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gençler kayıtdışı

  Memura enflasyon farkı

  Toplu görüşmeler Eylül'de yapılsın

  Ar-Ge’ye yeterli kaynak ayrılmıyor

  Seçim ekonomiyi unutturmasın

  Ekonomik tedbirler ihmâl edilmesin

  Afrika Zirvesi meyve vermeye başladı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004